Φλαμίνγκο αναπαράγονται πρώτη φορά στην Ελλάδα

Ορνιθολόγοι και μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων εντόπισαν με ευχάριστη έκπληξη 180 φωλιές σε λιμνο­θάλασσα της Χαλκιδικής
Ενα... θαύμα της φύσης συντελείται εδώ και λίγο καιρό στον Aγιο Μάμα Χαλκιδικής, όπου για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα σμήνος φλαμίνγκο αποφάσισε να αναπαραχτεί! Την εκπληκτική αυτή περίπτωση αποκάλυψε ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, που παραχώρησε στην «Εφ.Συν.» και το σχετικό φωτογραφικό υλικό...


Ηταν μια εξαιρετική έκπληξη για όλους, ακόμα και τους ειδικούς επιστήμονες, καθώς στη λιμνοθάλασσα του Αγίου Μάμα φιλοξενείται πλέον για πρώτη φορά στη χώρα μας η αναπαραγωγή φοινικοπτέρων, των γνωστών σε όλους μας φλαμίνγκο. Ηδη έχουν καταγραφεί τα πρώτα μικρά, που μεγαλώνουν με τη φροντίδα των γονιών τους, ενώ συνολικά έχουν εντοπιστεί περίπου 180 φωλιές, από τις οποίες αναμένεται να έχουμε φέτος 120-140 νεοσσούς.

Τις φωλιές των φοινικοπτέρων ανακάλυψαν στις αρχές Μαΐου εθελοντές της Δράσης για την Αγρια Ζωή, ωστόσο σύμφωνα με τον Φορέα Διαχείρισης ήταν κρίσιμο να παραμείνει η πληροφορία κρυφή προκειμένου να μη συρρεύσουν επισκέπτες και ενοχλήσουν τα πουλιά προκαλώντας ενδεχομένως εγκατάλειψη των φωλιών και αποτυχία της αναπαραγωγής.


Τα φοινικόπτερα, με την επιστημονική ονομασία Phoenicopterus roseus, έκαναν την εμφάνισή τους στην Ελλάδα τα τελευταία τριάντα χρόνια κι έκτοτε η παρουσία τους έχει επεκταθεί σε πολλούς υγρότοπους, όπου συναντώνται σε μεγαλύτερους αριθμούς τον χειμώνα. Την άνοιξη όμως τα ενήλικα πηγαίνουν για την αναπαραγωγή σε αποικίες της Μεσογείου (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία και Βόρεια Αφρική). Στην Ελλάδα είχαν γίνει προσπάθειες αναπαραγωγής σε υγρότοπους όπως η Λιμνοθάλασσα Αλυκής Κίτρους, η Κορώνεια και το Ελος Πτελέας, δίχως όμως επιτυχία.

«Η αναπαραγωγή των φοινικοπτέρων στον Αγιο Μάμα είναι σπουδαίο γεγονός, καθώς και στο παρελθόν προσπάθησαν να αναπαραχτούν και σε άλλους υγρότοπους της χώρας μας» αναφέρει η Πηνελόπη Καραγιάννη, ορνιθολόγος και εθελόντρια της Δράσης για την Αγρια Ζωή, που παρακολουθεί τα τελευταία χρόνια την περιοχή. «Είναι μάλιστα πολύ σημαντικό το μέρος που επέλεξαν για αναπαραγωγή, τον μικρό αλλά πολύτιμο για τη βιοποικιλότητα υγρότοπο του Αγίου Μάμα, ο οποίος αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα από την ανθρωπογενή δραστηριότητα μέσα στην προστατευόμενη περιοχή».

Η Αθηνά Παναγιώτου, πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου στην εποπτεία του οποίου έχει προστεθεί τα τελευταία χρόνια και η λιμνοθάλασσα του Αγίου Μάμα, αναφέρει: «Το γεγονός της επιλογής από τα φλαμίνγκο της συγκεκριμένης περιοχής για αναπαραγωγή δείχνει πόσο σημαντική είναι η προστασία των περιοχών που εντάσσονται στο Δίκτυο Natura 2000 και την υποχρέωση που έχουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, υπηρεσίες και πολίτες, για τη ορθή χρήση και διαχείρισή τους».

Κίνδυνος από τα drones

Εκκληση στους επισκέπτες να μην πλησιάζουν την αποικία γιατί τα πουλιά ενοχλούνται και υπάρχει κίνδυνος να εγκαταλείψουν τα μικρά τους απευθύνει η βιολόγος του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, Εύα Κατράνα: «Οσο και αν θέλουμε να τα δούμε από κοντά, είναι σημαντικό να κρατάμε τις αποστάσεις μας. Είναι κρίμα να αποτύχει αυτή η πρώτη προσπάθεια αναπαραγωγής του είδους στη χώρα μας από τη δική μας απερισκεψία και περιέργεια».

Μεγάλος είναι ο κίνδυνος που προκαλείται από τις πτήσεις drones πάνω από τον υγρότοπο, οι οποίες άλλωστε απαγορεύονται στις περιοχές Natura 2000. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πρόσφατο βίντεο από drone που κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα, στο οποίο εμφανώς τα πουλιά της αποικίας πετούν σε πανικό και είναι πιθανόν να έχουν καταστραφεί φωλιές. Ας φανούμε για μία φορά αντάξιοι του περιβάλλοντος...