Αποκλιμάκωση της κρίσης, ολοταχώς σε διμερή διαπραγμάτευση...

  Σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο των Τούρκων... 

Επιβεβαιώθηκε η αποκλιμάκωση της σοβούσας τις τελευταίες ημέρες ελληνοτουρκικής κρίσης δια στόματος του εκπρόσωπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν. Αυτός ανακοίνωσε το πάγωμα των σεισμικών ερευνών από το "Ορούτς Ρέις", τονίζοντας πως «η Άγκυρα είναι έτοιμη για συνομιλίες με την Ελλάδα «χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

«Όλοι θα πρέπει να...

συνεχίσουν να δουλεύουν στις δικές τους υφαλοκρηπίδες, ενώ για τις αμφισβητούμενες περιοχές θα πρέπει να γίνουν κοινές έρευνες. Ας είμαστε εποικοδομητικοί. Μπορούμε να περιμένουμε για λίγο», δήλωσε με νόημα, μιλώντας στο CNN Turk. Εν τω μεταξύ, σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες, αποσύρθηκαν και τουρκικά πολεμικά πλοία που είχαν αναπτυχθεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Πηγές στην Αθήνα επιβεβαιώνουν την αποφόρτιση του κλίματος. Ενδεικτικό είναι ότι από σήμερα ξεκινά και η μερική απόσυρση μονάδων του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Παρ’ όλα αυτά, κάποια πολεμικά πλοία θα παραμείνουν.


Η Άγκυρα για ακόμα μία φορά, όμως, προτάσσει τη διαπραγμάτευση. Το πρόβλημα είναι ότι επιμένει σε αυτό που τόνισε και ο Καλίν «χωρίς όρους και προϋποθέσεις». Οι Τούρκοι επιθυμούν να θέσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης όλες τις μονομερείς επεκτατικές διεκδικήσεις τους, με σκοπό σε πρώτη φάση να τις νομιμοποιήσουν. Σε δεύτερη φάση δε, να αποσπάσουν από την Ελλάδα όσα περισσότερα μπορούν από τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Από την πλευρά της η Αθήνα είναι ικανοποιημένη από την αποκλιμάκωση και ως εκ τούτου από την απομάκρυνση του ενδεχομένου μίας ελληνοτουρκικής σύγκρουσης. Από την άλλη, όμως, είναι προβληματισμένη επειδή γνωρίζει τις προθέσεις της Άγκυρας. Γνωρίζει ότι όταν αρχίσει η διαπραγμάτευση θα βρεθεί απέναντι σε διεκδικήσεις. Ας σημειωθεί ότι επισήμως η Αθήνα αναγνωρίζει ως μοναδική ελληνοτουρκική διαφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ.

Ο παράγοντας χρόνος έχει κρίσιμη σημασία αυτή την περίοδο. Όπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο και αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις ο Τραμπ θα χάσει τις εκλογές. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η εκλογή Μπάϊντεν θα τερματίσει τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό την ανοχή που επιδεικνύει ο σημερινός Αμερικανός πρόεδρος έναντι του καθεστώτος Ερντογάν. Άρα, η Ελλάδα έχει συμφέρον να ροκανίσει τον χρόνο με διπλωματικές διαδικασίες, προσδοκώντας επίσης σε μία περαιτέρω ενεργοποίηση της Γαλλίας σε αντιτουρκική κατεύθυνση.

Λυγερού Νεφελη

slpress.gr