Μπάζα και γκλομπς, μπουλντόζες και διαδηλώσεις...

Ο Μητσοτάκης νομοθετεί τον τρόπο που θα φύγει...
«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα, μια συμβολική μέρα. Γκρεμίζοντας τα παλιά άχρηστα κτίρια του παλιού αεροδρομίου βάζουμε τα θεμέλια για το νέο Ελληνικό – ένα έργο που θα συμβολίζει τη νέα Ελλάδα».

Τελικά ο Πρωθυπουργός κι όχι μόνο ο...
υπουργός Ανάπτυξης που θάβαζε τις μπουλντόζες στο Ελληνικό …
πέρυσι δεν άντεξε στον πειρασμό να παραστεί στην στην «τελετή έναρξης εργασιών» της «εμβληματικής επένδυσης στο Ελληνικό¨.

Ιστορικά θα είναι η πρώτη φορά που ένας πρωθυπουργός εγκαινιάζει …μπάζα και λέει ο ίδιος πως πρόκειται απλώς για το πρώτο βήμα σε ένα έργο που θα πάρει μια …δεκαετία: τα προβλήματα που εμπόδιζαν το έργο δεν έχουν λυθεί και ο πρωθυπουργός μάλλον γελοιοποιείται μπροστά σε μπουλντόζες μεν, που δεν …κινούνται.

Τα άλλα «εμβληματικά» έργα που υποσχέθηκε προεκλογικά ο Μητσοτάκης -όπως το Πολυτεχνείο, το Τατόι, την Δραπετσώνα- μάλλον θα τα ξεχάσουμε, αφού τα πλάνα άλλαξαν και η ανάπτυξη δεν θάρθει. Τουλάχιστον όμως η κυβέρνηση θα βάλει μια τάξη -περιορίζοντας τις διαδηλώσεις!


Η πολύ δημοκρατία εμποδίζει την ανάπτυξη και οι δημοκρατικές διαδικασίες, τα συνδικάτα, οι διαδηλώσεις την φρενάρουν. H απλή αναλογική βλάπτει το πολίτευμα. Το άσυλο φταίει για την εγκληματικότητα που θα αντιμετωπιστεί με νέους νόμους και περισσότερες φυλακές.

Πέρα από την εκδίωξη της Αριστεράς από την εξουσία, την εφαρμογή -πάλι!- του νόμου για το κάπνισμα, το να φοράμε ζώνες, αντί να διαδηλώνουμε να εργαζόμαστε -αν είναι δυνατόν και επτά μέρες την εβδομάδα- η «ανάπτυξη» χρειάζεται κάτι περισσότερο που δεν προσφέρει αυτή η κυβέρνηση του Μωυσή που αντί για ανάπτυξη έφερε ύφεση -πριν τον κορονοϊό.

Η «Φωτεινή Ελλάδα» άρχισε από το πανεπιστήμιο -όπου «προβλεπόταν συστηματικός φωτισμός και αποτελεσματικότερος έλεγχος». Επιπλέον η κυβέρνηση ανακοίνωσε ηλεκτρονικές ψηφοφορίες για απεργίες, εγκατάσταση καμερών και συστημάτων εισόδου στα Πανεπιστήμια -εκεί που κρύβεται η …Αριστερά, αλλά αυτά έχουν κόστος.

Η «ρύθμιση των διαδηλώσεων» όχι μόνο δεν κοστίζει, αλλά ψηφίστηκε κιόλας- και ο υπουργός Προστασίας Πολίτη αισθάνθηκε την ανάγκη να πει πως …θα εφαρμοστεί κιόλας! Η κυβέρνηση όμως φαίνεται ότι αντέγραψε ένα χουντικό διάταγμα, αλλά η χούντα δεν είχε δημοσκόπους: η άποψη της κυβέρνησης είναι πως αυτό θέλουν οι πολίτες -τουλάχιστο οι ‘φιλήσυχοι» που είναι και οι πλειοψηφία.


Πριν ακόμα κλείσει χρόνο στην κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημιούργησε ένα προσωπικό καθεστώς -συγκεντρώνοντας όλες οι εξουσίες στο πρωθυπουργικό γραφείο, καταργώντας ανεξάρτητες αρχές και την διαφάνεια, μοιράζοντας εκατομμύρια σε μέσα ενημέρωσης -που σπεύδουν να τον ξεπληρώσουν γι΄αυτό.

Πολλοί μιλούν ήδη για αυτοκράτορα που οργανώνει ένα αστυνομικό κράτος σε ένα ολοκληρωτικό σύστημα που έχει ήδη αντικαταστήσει την κυβέρνηση από μια ομάδα εργασίας και θέλει να ελέγξει κράτος, συνδικάτα, πανεπιστήμια και στηρίζεται ήδη σε ένα ελεγχόμενο σύστημα μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Μια κυβέρνηση που ελέγχει τα μέσα ενημέρωσης και υποστηρίζεται από οικονομικά συμφέροντα απροκάλυπτα, που ελέγχει την Δικαιοσύνη, δήμους και περιφέρειες, που καταργεί ανεξάρτητες αρχές και πάνω από όλα ελέγχει το κρατικό ταμείο και μπορεί να επηρεάσει τους ψηφοφόρους για να επανεκλεγεί, είναι μάλλον επικίνδυνη για την δημοκρατία.

Το βασικό δόγμα της κυβέρνησης είναι πως οι ελευθερίες δεν βοηθούν την»ανάπτυξη» -που θα έρθει αν μπει «νόμος και τάξη». Δεν μπορεί ο καθένας να κλείνει το δρόμο για να διαδηλώσει, ένα δικαίωμα όπως η απεργία που θα έχει πλέον η πλειοψηφία. Με το νόμο για την «μείωση των δημόσιων συναθροίσεων», εάν πιθανολογείται διαταραχή της «κοινωνικοοικονομικής ζωής της περιοχής» η κυβέρνηση προβλέπει μάλιστα συλλήψεις για όσους συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις, οι οποίες είτε δεν έχουν πάρει άδεια είτε έχουν απαγορευθεί.

Πιθανόν η κυβέρνηση Μητσοτάκη να έχει ορίσει και τον τρόπο με τον οποίο θα πέσει -ακόμα και αν θα επικρατούσε ή επικρατήσει στις επόμενες εκλογές.

Άρχισε με τεχνικά μέτρα που αφορούν την ίδια την εξουσία με το δόγμα «νόμος και τάξη» όπου τα γκλομπς δικαιολογούνται δίπλα σε μπουλντόζες -δηλαδή την αναγέννηση της μεσαίας τάξης που υποσχέθηκε. Μόνο που τα προβλήματα δεν λύνονται ακριβώς με νομοσχέδια και οι πραγματικές διαδηλώσεις συνήθως δεν γίνονται για να υπερασπιστούν την τάξη -όταν αυτή συνοδεύεται από φτώχεια, πείνα και ανεργία.

Οι «φιλήσυχοι» πολίτες όταν διαπιστώσουν ότι οι μπουλντόζες πίσω από τον Μητσοτάκη στο Ελληνικό είναι ακίνητες, τα δικαιώματά τους έχουν περικοπεί, αλλά η «Φωτεινή Ελλάδα», οι» καλές και πολλές δουλειές» για όλους ήταν μια καλοστημένη απάτη, μάλλον δεν θα πάρουν άδεια από την αστυνομία για να διαδηλώσουν.

Νίκος Λακόπουλος

anoixtoparathyro.gr