Οι εισαγγελείς στην πυρά;...

Μαθαίνουμε ότι το πόρισμα των αρεοπαγιτών Σοφουλάκη και Ζαχαρή, που αποτέλεσε προϊόν προανακριτικής έρευνας και αφορούσε το αν έχουν ή όχι ευθύνες οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς όπως ισχυρίζονται στις μηνύσεις τους οι τρεις πολιτικοί, διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, Ε. Ιωαννίδη, προκειμένου να...

αποφασίσει σχετικά αλλά και για τα μη πολιτικά πρόσωπα που κλήθηκαν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής. Το περιεχόμενο του πορίσματος δεν έχει γίνει γνωστό, ωστόσο ο χρόνος υποβολής του ακριβώς πριν κατατεθεί το καταδικαστικό πόρισμα της πλειοψηφίας της προανακριτικής δημιουργεί κάποιες σκέψεις.
Οι εξελίξεις στο αμερικανικό δικαστήριο απογύμνωσαν τις τελευταίες μέρες και με όλες τις δυνατές μεταφράσεις τα περί σκευωρίας της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και προφανώς περιμένουν τώρα να ριχτούν στην «πυρά» οι Ελληνες εισαγγελείς που διερευνούν το σκάνδαλο. Ηδη οι γνωστές δικαστικές πηγές εκτιμούν ότι το πόρισμα διαβιβάστηκε στον κ. Ιωαννίδη, πράγμα που σημαίνει εντόπιση ευθυνών, διαφορετικά η υπόθεση θα είχε πάει κατευθείαν στο αρχείο. Εχουν προηγηθεί, εκτός από τον καταιγισμό συκοφαντικών και προσβλητικών για τους εισαγγελείς δημοσιευμάτων, σειρά δικαστικών κρίσεων που όλες κατέληξαν στο ότι η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς κάνει τη δουλειά της. Οτι δεν προκύπτουν πειθαρχικές ευθύνες, πόσο μάλλον ποινικές, όπως υποστηρίζουν οι μηνυτές και οι όψιμοι μάρτυρες της προανακριτικής επιτροπής. Η «καυτή πατάτα» φαίνεται ότι βρίσκεται τώρα στα χέρια του κ. Ιωαννίδη, που καλείται να αποφασίσει αν θα παραπέμψει τους εισαγγελείς.

Σε κάθε περίπτωση θα είναι πρωτοφανές το φαινόμενο να ελέγχονται στην Ελλάδα ως ύποπτοι οι δικαστικοί λειτουργοί την ώρα που διερευνούν το μεγάλο σκάνδαλο, όταν σε όλες τις άλλες χώρες αφήνονται απερίσπαστοι να ολοκληρώσουν το έργο τους. Το μόνο βέβαια είναι ότι η Novartis θα γελάει κάτω από τα μουστάκια της, όταν το σκάνδαλο των υπερτιμολογήσεων και των δωροδοκιών μετατραπεί σε κυνήγι εισαγγελέων.

Α.Ψ.

efsyn.gr