Δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση, εμπιστεύονται το σύστημα υγείας...

Ερευνα της Prorata...

Το πόσο επηρεάσε τις εργασιακές σχέσεις η πανδημία αλλά και το πόση εμπιστοσύνη έχουν στους θεσμούς οι πολίτες επιχειρεί να καταγράψει έρευνα της PRORATA για λογαριασμό του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ).

Η...

έρευνα καταγράφει ότι μεταξύ όσων δηλώνουν ότι εργάζονταν πριν την κρίση του κορονοϊού, το 8% έχασε την δουλειά του κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ μεταξύ όσων δηλώνουν πως κατείχαν κάποια επιχείρηση το 12% αναγκάστηκε να πάψει την λειτουργία της κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Το 19% όσων δηλώνουν ότι εργάζονταν με μορφή πλήρους απασχόλησης οδηγήθηκε σε εργασία μερικής απασχόλησης κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Παράλληλα, μεταξύ όσων εργάζονταν εκτός σπιτιού, το 47% συνέχισε να πηγαίνει κανονικά, όπως και πριν.


Η έρευνα επιβεβαιώνει επίσης την ενίσχυση της τηλεργασίας μέσα στην καραντίνα. Σε σχετική ερώτηση το 44% όσων εργάζονταν πριν από την πανδημία στον χώρο εργασίας απαντά πως την περίοδο της καραντίνας εργάστηκε από το σπίτι.

Μόλις το 18% των συμμετεχόντων φοβάται πολύ ή αρκετά ότι αυτός/η ή κάποιο αγαπημένο του/της πρόσωπο θα υποφέρει από την οικονομική κρίση μετά την πανδημία.

Αντίστοιχα, στο ερώτημα πόσο φοβάστε ότι εσείς ή τα αγαπημένα σας πρόσωπα μπορεί να αρρωστήσετε και να υποφέρετε σοβαρά από τον κορονοϊό, ένα ποσοστό 5% απαντά πολύ φοβισμένος/η, αρκετά δηλώνει το 30%, ούτε το ένα ούτε το άλλο απαντά το 24%, όχι πολύ λέει το 28% και τέλος ένα ποσοστό 13% απαντά ότι δεν φοβάται καθόλου.

Το 59% των συμμετεχόντων εκτιμάει πως η Ελλάδα θα εξέλθει σοβαρά τραυματισμένη της υγειονομικής κρίσης,το 14% ότι θα εξέλθει πιο ισχυρή, ενώ το 28% πιστεύει ότι η χώρα ούτε τραυματισμένη θα βγει αλλά ούτε και πιο ισχυρή.

Κρίση εμπιστοσύνης
Το 55% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι «οι περισσότεροι άνθρωποι στη χώρα μας συμπεριφέρθηκαν αρκετά ή πολύ σωστά κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, το 23% ότι συμπεριφέρθηκαν ούτε ιδιαίτερα σωστά, ούτε ιδιαίτερα λαθεμένα, ενώ αντίστοιχη μερίδα (23%) εκτιμάει ότι οι άνθρωποι συμπεριφέρθηκαν πολύ ή αρκετά λαθεμένα.

Περίπου 2 στους 10 συμμετέχοντες πιστεύουν διάφορα πράγματα που λέγονται ή γράφονται γύρω από την πανδημία, όπως για παράδειγμα ότι τα μέτρα εγκλεισμού είναι μια υστερική υπερβολική αντίδραση. Αντίθετα η συντριπτική πλειοψηφία αυτών δεν πιστεύει τα παραπάνω.

Όσο για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην κρίση αλλά και την εμπιστοσύνη στους θεσμούς, περίπου 6 στους 10 συμμετέχοντες διατηρούν την άποψη ότι η κυβέρνηση χειρίστηκε αρκετά ή πολύ καλά την κρίση του κορονοϊού, όμως στο κομμάτι της εμπιστοσύνης το 55% των ερωτηθέντων απαντά ότι την δεν την εμπιστεύεται ιδιαίτερα ή καθόλου και 45% απαντά αρκετά και πολύ.

Παράλληλα, μόλις το 40% του συνόλου των ερωτηθέντων δηλώνει ότι εμπιστεύεται αρκετά ή πολύ τους θεσμούς στην χώρα μας συνολικά, ενώ σημαντικά υψηλή καταγράφεται η εμπιστοσύνη προς το εθνικό σύστημα υγείας, καθώς το 58% του συνόλου των ερωτηθέντων δηλώνει ότι το εμπιστεύεται πολύ ή αρκετά.

Η έρευνα αυτή αποτελεί τμήμα διεθνούς κοινωνικής έρευνα, σε τρία κύματα, με τίτλο «Values in Crisis - a Crisis of Values?» και το πρώτο κύμα μετρήσεων πραγματοποιήθηκε το διάστημα (23/5 – 17/6 2020, σε δείγμα 1.540 ατόμων.