Πυροσβεστική: «Εσωτερικό παιχνίδι όπου ο ένας θέλει να φάει τον άλλο...


Επιβεβαίωση ότι «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο» της Πυροσβεστικής έδωσαν χθες δύο διαφορετικές και εκ διαμέτρου αντίθετες πηγές στην...

«Εφ.Συν.», που επικοινώνησε μαζί τους με αφορμή το ρεπορτάζ της «Καθημερινής» και τη συνομιλία του τέως αρχηγού της, Βασίλη Ματθαιόπουλου, με τον πραγματογνώμονα που είχε οριστεί για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, Δημήτρη Λιότσιο.

Περισσότερο βέβαιος και καταγγελτικός παρουσιάζεται ο πρόεδρος του Εθελοντικού Σώματος Ελλήνων Πυροσβεστών-Αναδασωτών (ΕΣΕΠΑ) Νίκος Σαχινίδης, ενώ πιο μετριοπαθής αλλά απόλυτα πεπεισμένος ότι κάτι πραγματικά ύποπτο συμβαίνει στο Σώμα εμφανίζεται και ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, νομικός και εμπειρογνωμόνων Ανδριανός Γκουρμπάτσης.

«Εντός του Πυροσβεστικού Σώματος λειτουργούσε και λειτουργεί μια εξαιρετικά μεγάλη εγκληματική οργάνωση με μακρά παράδοση, υπό την καθοδήγηση και ηγεσία αποστράτων και εν ενεργεία αξιωματικών. Είναι απόλυτα δομημένη και λειτουργεί με συγκεκριμένους τρόπους και με σκοπό το κέρδος» αναφέρει σε χθεσινή οξεία ανακοίνωσή του το ΕΣΕΠΑ, με τον πρόεδρό της Νίκο Σαχινίδη να δηλώνει έτοιμος να καταθέσει πλήθος στοιχείων στον εισαγγελέα.

Από την πλευρά του, ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Ανδριανός Γκουρμπάτσης, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», εκτιμά ότι η στιχομυθία όπως δημοσιεύτηκε πράγματι συνέβη, εκφράζει όμως τις αμφιβολίες του σχετικά με την πιθανότητα πολιτικής παρέμβασης από την τότε υπουργό Ολγα Γεροβασίλη στις έρευνες, παρότι ο ίδιος είναι γνωστό πως είναι πολιτικά αντίθετος με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δέχθηκε να μας μιλήσει ακριβώς επειδή το όνομά του αναφέρεται από τον Βασίλη Ματθαιόπουλο στο επίμαχο ηχητικό ντοκουμέντο.

«Μπορεί ο Ματθαιόπουλος να επικαλέστηκε την υπουργό για να φοβίσει τον πραγματογνώμονα», υποστηρίζει ο Γκουρμπάτσης, προσθέτοντας: «Μιλάω γιατί χρησιμοποιεί και το όνομά μου δυο φορές, τη μία όταν του λέει ότι αν τον μεταθέσουν στη Σάμο και ζητήσει εναέρια (μέσα) που δεν θα του στείλουν, οπότε σαν τεχνικός σύμβουλος που είμαι θα τον “σκίσω”, και το άλλο όταν του λέει ότι ακόμη και αν τον εκθέσει θα βάλουν δικηγόρους και θα γίνει “ό,τι έγινε επί Γκουρμπάτση το 2000”. Τότε, σαν ο πρώτος διευθυντής Αντιμετώπισης Εμπρησμών, μετά από καταγγελία που έγινε στην Εισαγγελία Πειραιά διενήργησα έρευνα στο Ανακριτικό και στην Πυρασφάλεια. Διαπίστωσα λοιπόν ότι μέσα στην πενταετία 1995-2000 υπήρχαν αλλοιώσεις σε 1.200 περιπτώσεις πυρκαγιών και δέκα παράνομες χορηγήσεις αδειών λειτουργίας σε επιχειρήσεις. Τότε ο εισαγγελέας είχε ασκήσει διώξεις σε 20 αξιωματικούς του Ανακριτικού και σε 22 από την Πυρασφάλεια. Πέσανε και τότε να με φάνε παρόλο που στον ανακριτή κατέθεσα ότι κατά την έρευνα δεν διαπίστωσα στοιχεία δωροδοκίας. Η αναφορά του ονόματός μου από τον Ματθαιόπουλο αφορά την υπόθεση αυτή όπου θιγόμενος ήταν και ο ίδιος, παρόλο που μετά τις έρευνες που ακολούθησαν η υπόθεση δεν οδηγήθηκε στο ακροατήριο. Εκτιμώ, λοιπόν, ότι το έκανε για να του πει ότι, όπως τότε που δεν πήγε κανείς από εμάς στο δικαστήριο, το ίδιο θα συμβεί και τώρα». Σε ερώτησή μας τόσο για τις καταγγελίες των εθελοντών του ΕΣΕΠΑ όσο και για το αν πραγματικά γίνονται αυτά που αναφέρονται στο ηχητικό ντοκουμέντο απαντά ως εξής: «Δεν έχω στοιχεία, όμως εκτιμώ ότι έχουν βάση. Δεν ξέρω. Εκείνο όμως που κάνει εντύπωση είναι ότι περιέργως τα τελευταία δέκα χρόνια συμβαίνουν πολλές αναζωπυρώσεις σε μεγάλες πυρκαγιές. Στο παρελθόν, εάν γινόταν αναζωπύρωση, έπαιρναν το κεφάλι του υπεύθυνου. Οπως κατάγγειλε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Ανδρεάκος, στις μεγάλες πυρκαγιές του 2017 πράγματι τους αφήσανε χωρίς εναέρια. Κυριακή μεσημέρι πήρε η φωτιά, το βράδυ τη σβήσανε. Πώς είναι δυνατόν να τη σβήσανε και την άλλη μέρα να ξεσπά σε άλλο σημείο; Αναζωπύρωση, είπαν. Αν είναι μέρος του παιχνιδιού, που είπε ο κύριος Ματθαιόπουλος, οι αναζωπυρώσεις ή είναι κάτι φυσιολογικό, δεν το ξέρω. Ομως πολλές αναζωπυρώσεις την τελευταία δεκαετία δεν ελέγχονται. Οι αναζωπυρώσεις πρέπει να ελεγχθούν. Πρέπει να διαταχθεί δικαστική έρευνα και να φανεί εάν παίζονται παιχνίδια. Πρόκειται για παιχνίδια εξουσίας που εκτιμώ ότι ξεκίνησαν από το 2009. Εξ όσων γνωρίζω, δεν είναι κάτι πολιτικό ή κομματικό. Είναι επιχειρησιακό εσωτερικό παιχνίδι να φάει ένας τον άλλο στις κρίσεις».

Στην ανακοίνωση του ΕΣΕΠΑ γίνεται λόγος για εκβιασμούς υπουργών, για δωράκια στις άδειες για πυρασφάλειες, για εξυπηρετήσεις στους δημάρχους, για δικογραφίες-μαϊμού με στόχο την εξόντωση αντιπάλων εντός και εκτός Πυροσβεστικού Σώματος. Ο πρόεδρος του ΕΣΕΠΑ, Νίκος Σαχινίδης, έχει βρεθεί στο «στόχαστρο» αξιωματούχων της Πυροσβεστικής, με συνέπεια να τον έχουν οδηγήσει τριάντα επτά φορές στα δικαστήρια, έχοντας αθωωθεί σε όλα.

Ο ίδιος ισχυρίζεται πως έχουν αγνοήσει τις εκκλήσεις του κατά σειρά οι υπουργοί Τόσκας, Γεροβασίλη, Χρυσοχοΐδης, Χαρδαλιάς. «Με όσα αποκαλύφθηκαν από την “Καθημερινή” ήρθε και έδεσε το γλυκό. Δεν το λέω μόνο εγώ. Δεν είναι σε ένα κόμμα, είναι σε όλα. Είναι μαφία οργανωμένη. Σήμερα που είναι ΣΥΡΙΖΑ θα σε σκίσουμε, αύριο που θα έρθει η Ν.Δ. θα σε ξανασκίσουμε, του είπε ο τότε αρχηγός. Εχω 45 μεγάλα ντοσιέ με στοιχεία σε μια βιβλιοθήκη. Ο,τι στοιχεία έχω θα τα δώσω στον εισαγγελέα. Η ομάδα δρα στην Αθήνα, μα κυρίως στον Πειραιά, όπου ξεκινά όλη η βρομιά και εκεί τελειώνει. Εάν όμως έβγαινα να τα πω πιο πριν, θα με έβγαζαν τρελό» αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο Σαχινίδης.

Μάνος Τσαλδάρης

efsyn.gr