Νοσταλγεί την τρόικα ο Μητσοτάκης...


Από τη μία δηλώνει ότι δεν θα δεχτεί μνημονιακούς όρους για το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά από την άλλη εξυμνεί τις πολιτικές της τρόικας, προαναγγέλλοντας ότι θα τις εφαρμόσει μόνος του.

Συμφωνία στην...

επικείμενη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου ζητά η ελληνική κυβέρνηση για το πακέτο ανάκαμψης που προτείνει η Κομισιόν. Την ώρα που η κυβέρνηση έχει ρίξει πολύ χαμηλά τον πήχη για τον τουρισμό και που δέχεται ισχυρή πίεση μετά την έξαρση των απολύσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας χθες στους Financial Times για όσα αναμένει η Ελλάδα από τη σύνοδο κορυφής στις 17-18 Ιουλίου, δήλωσε πως «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε καταλήξει σε συμφωνία μέχρι τις 20 Ιουλίου».
Τα 32 δισ. ευρώ

Παράλληλα, αναφερόμενος στο περιεχόμενο που θα πρέπει να έχει αυτή η συμφωνία, είπε ότι «πρέπει, κατ’ εμέ, να μοιάζει πάρα πολύ με την πρόταση της Επιτροπής» για το Ταμείο των 750 δισ., όπου υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει για την Ελλάδα 32 δισ. (22,5 άμεσες επιχορηγήσεις και 9,5 δισ. δάνεια). Προσέθεσε ακόμα ότι «κατά τη γνώμη μου, χρειάζεται μεγαλύτερος χρονικός ορίζοντας, τουλάχιστον τεσσάρων ετών, για να έχει αποτελέσματα το Ταμείο αυτό».

Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι, έχει περιγράψει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ότι εφόσον επιτευχθεί πράγματι συμφωνία τον Ιούλιο, θα ακολουθήσει μακρύ χρονοδιάγραμμα, προειδοποιώντας ότι δεν θα υπάρξει εκταμίευση χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Οσον αφορά τo αν θα υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις αναφορικά με το Ταμείο που θα παραπέμπουν σε μνημόνια, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «δεν είμαι διατεθειμένος να αποδεχθώ καμία πρόσθετη αυστηρή προϋπόθεση πέραν του φυσιολογικού πλαισίου του ευρωπαϊκού εξαμήνου», προσθέτοντας ότι «εφαρμόζουμε ένα πλαίσιο για την παρακολούθηση των επιδόσεων των εθνικών οικονομιών και στον βαθμό που αυτό θα ισχύει για όλους, δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητη η επιβολή επιπλέον σκληρών προϋποθέσεων».
Μεταρρυθμίσεις

Αλλά ενώ δηλώνει ότι δεν θα δεχτεί μνημονιακούς όρους, ο πρωθυπουργός εξυμνεί τις σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ίδιας της τρόικας, καθιστώντας σαφές ότι σκοπεύει να τις υιοθετήσει και να τις εφαρμόσει ως δική του πολιτική. Ειδικότερα, αναφερόμενος στην αυριανή συμπλήρωση ενός χρόνου από την εκλογή της κυβέρνησης είπε:

«Εχω πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι υπάρχουν μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν τη δομή της οικονομίας, θα την κάνουν πιο ανοικτή, πιο εξωστρεφή, πιο ανταγωνιστική. Είναι μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν ποτέ στην Ελλάδα στη διάρκεια των μνημονίων, η τρόικα μας ζητούσε, μας ανάγκαζε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις αλλά ποτέ δεν τις είχαμε υιοθετήσει ως δικές μας και νομίζω ότι αυτό έχει αλλάξει τώρα».

Γιάννης Μπασκάκης

efsyn.gr