Σάββατο, 4 Ιουλίου 2020

Ο άθλος να είσαι Έλληνας πολίτης...


"Μπλεγμένοι στον κυκεώνα της ελληνικής γραφειοκρατίας έχουμε βρεθεί όσοι εργαζόμασταν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, στα πλαίσια του Ειδικού Πρόγράμματος Απασχόλησης για 5.500 ανέργους πτυχιούχους ανώτατων εκπαιδευτικών και τεχνολογικών ιδρυμάτων, ηλικίας 22-29 ετών. Δεν μπορούμε να ...κάνουνε τις φορολογικές μας δηλώσεις, αφού οι εισφορές μας φαίνονται μηδενικές".

Το κείμενο υπογράφ οι ωφελούμενοι/ες του προγράμματος, που υπάγονταν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και είναι αυτοί/ες που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα Σημειώνεται επίσης πως παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα των 5.500 ανέργων πτυχιούχων μπορούσε να συνεχιστεί, τελικά η κυβέρνηση επέλεξε να μην ανανεώσει τις συμβάσεις των εργαζόμενων.

"Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί εδώ και ένα μήνα το Υπουργείο Δικαιοσύνης και ο ΟΑΕΔ επιρρίπτουν ευθύνες ο ένας στον άλλο για το ποιος είναι ο φορέας ο οποίος θα πρέπει να περάσει τις εισφορές όσων ήμασταν ωφελούμενοι στο πρόγραμμα, στην αντίστοιχη εφορία για να μπορέσουν έπειτα να περαστούν οι καθαρές αποδοχές μας και οι κρατήσεις μας και να καταφέρουμε να κάνουμε τις φορολογικές μας δηλώσεις.

Χωρίς να είμαστε γνώστες του αντικειμένου εδώ και ένα μήνα έχουμνε γίνει διαμεσολαβητές ανάμεσα στον ΟΑΕΔ και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για το ποιος φέρει την ευθύνη και ποιος φορέας είναι τελικά αρμόδιος.

Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ την ευθύνη απόδοσης του αναλογούντος ΦΜΥ των ωφελουμένων στην οικεία Δ.Ο.Υ. την έχει αποκλειστικά ο Φορέας Υποδοχής, ενώ σύμφωνα με φορείς οι οποίοι υπάγονται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έλαβαν και δεν απέδωσαν ποτέ τον παρακρατούμενο ΦΜΥ και ως εκ τούτου δεν είναι υπόχρεοι στην σχετική υποβολή προς την ΑΑΔΕ του αρχείου Βεβαιώσεων Αποδοχών.

Ξεκινήσαμε παίρνοντας τον ΟΑΕΔ, ο οποίος φυσικά δε σήκωνε τα τηλέφωνα και έτσι απευθύνθηκαμε στο γραφείο του διοικητή όπου και βρήκαμε ανταπόκριση. Από εκεί μας ενημέρωσαν πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι αρμόδιο και ξεκινήσαμε να τηλεφωνούμε εκεί. Μετά από πολλές πιέσεις και τηλεφωνήματά μας, το Υπουργείο ενημερώθηκε για το ζήτημα και ο αρμόδιος που έλεγε πως δεν είναι αρμόδιος, μας παρέπεμπε στον ΟΑΕΔ. Ο ΟΑΕΔ στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και τούμπαλιν. Από τον ΟΑΕΔ υπήρξε ενημέρωση πως προσπαθούνε να συνεννοηθούνε με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά πως το Υπουργείο αρνείται πως είναι δική του αρμοδιότητα. Οι ωφελούμενοι ρωτάμε τι θα κάνουνμε και κανείς δε μπορεί να μας δώσει απάντηση. Μια απάντηση από μια υπάλληλο του Υπουργείου Δικαιοσύνης ήταν πως μέχρι τέλη Ιουλίου θα έχει βρεθεί η χρυσή τομή και θα έχει τακτοποιηθεί το ζήτημα.

Η φαρσοκωμωδία συνεχίζεται απευθυνόμενοι στο γραφείο του Υπουργού Δικαιοσύνης στο οποίο δεν υπάρχει ενημέρωση για το ζήτημα και μας παραπέμπουν να καλέσουμε τον αρμόδιο, ο οποίος όπως λέχθηκε και πιο πάνω, μας λέει πως δεν υπάρχει αρμόδιος και μας παραπέμπει στο γραφείο του Υπουργού. Έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με το Οικονομικό τμήμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μαθαίνουμε πως ευθύνη για το ζήτημα των εισφορών μας έχει το Υπουργείο Εργασίας και καλώντας στο γραφείο αναφορών μαθαίνουμε πως δεν έχουνε κάποια ενημέρωση και να τους δώσουμε χρόνο να το ψάξουν και να καλέσουμε τη Δευτέρα. Το κείμενο γράφεται το Σαββατοκύριακο για αυτό και η φαρσοκωμωδία που ζούμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες σταματάει κάπου εδώ.

Να τονίσουμε πως το αξιοπερίεργο σε όλη αυτή την κατάσταση είναι, πως από όσα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε και έπειτα από επιβεβαίωση που μας έδωσαν από τον ΟΑΕΔ, το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι το μόνο Υπουργείο που αρνείται να περάσει τις εισφορές μας. Όλα τα άλλα υπουργεία το έχουνε ήδη κάνει.

Ξανατονίζεται πως χωρίς να είμαστε γνώστες του αντικειμένου αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας αρμόδιος να μας ενημερώσει για το τι θα γίνει με τις φορολογικές μας δηλώσεις και πότε θα είμαστε σε θέση να τις υποβάλλουνε. Ούτε φυσικά αν θα υπάρξει κάποια διευκόλυνση σε σχέση με τις φορολογικές μας δηλώσεις, αφού το λάθος δεν είναι δικό μας. Πολλοί από τους ωφελούμενους έχουμε προχωρήσει σε αίτηση στο Συνήγορο του Πολίτη για βοήθεια στο θέμα που έχει προκύψει.

Θα μπορούσε εύκολα όλο αυτό το οποίο έχουμε αντιμετωπίσει από τους φορείς να αποτυπωθεί σε ένα θεατρικό το οποίο θα προκαλούσε ανεξάντλητο γέλιο σε όποιον το παρακολουθούσε, αλλά ταυτόχρονα επειδή συμβαίνει στην πραγματική ζωή και δεν είναι απλά ένα σενάριο καταδεικνύει για ακόμα μια φορά το χάος του ελληνικού Δημοσίου και προκαλεί οργή και αναστάτωση σε όσους το βιώνουμε, αφού προσπαθούμε να βρούμε τη λύση μόνοι μας.

Θα πάρει κάποιος λοιπόν την ευθύνη και θα κινητοποιηθεί άμεσα για να βρεθεί κάποια λύση για όλους εμάς που πλέον δε ξέρουμε που να απευθυνθούμε και από ποιον να ζητήσουμε ευθύνες?"...


Πηγή: the pressproject.gr
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.