Η Άγκυρα επαναφέρει το ζήτημα της έκδοσης των "8"...

Σε νέα πρόκληση σε βάρος της Ελλάδας προχώρησε το πρωί της Τετάρτης η Τουρκία αυτή τη φορά δια της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα επαναφέροντας στο προσκήνιο την υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών που κατέφυγαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη τον Ιούλιο του 2016, έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην γείτονα χώρα για την ανατροπή του Ταγίπ Ερντογάν.

Επιλέγοντας τη σημερινή ημέρα, κατά την...

οποία συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος σε βάρος του Τούρκου προέδρου, η Άγκυρα επιστράτευσε την πρεσβεία στην Αθήνα για να διευρύνει την ατζέντα των διαπραγματεύσεων.

Συγκεκριμένα η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα αναφέρει σε ανάρτησή της στο Facebook τα εξής:

«Περιμένουμε εδώ και τέσσερα χρόνια για την έκδοση των οχτώ πρώην αξιωματικών (και άλλων) που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη και αυτό πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν».

Τον Ιανούαριο του 2017 ο Άρειος Πάγος αποφάσισε να μην προχωρήσει στην έκδοση των 8 απορρίπτωντας τα αιτήματα των τουρκικών αρχών για έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών και έκαναν δεκτά τα αιτήματα τους για αναίρεση των αποφάσεων του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών που είχαν ταχθεί υπέρ της έκδοσης.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου «η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάσεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου».

Ακολούθησε τον Μάρτιο του 2018 νέα ομόφωνη απόφασή από το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών το οποίο είπε, επίσης, «όχι» στην έκδοση των 8 κρίνοντας τότ πως σε ό,τι αφορά στα τρια πρώτα αδικήματα που οι τουρκικές αρχές αποδίδουν τους 8 στρατιωτικούς, είχαν εισαχθεί απαραδέκτως καθώς οι τουρκικές αρχές δεν εισέφεραν νέα στοιχεία στο τρίτο αιτημά τους περί έκδοσης.

Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα πέντε αδικήματα που η Τουρκία καταλογίζει στους στρατιωτικούς, αυτά κατά τους Έλληνες δικαστές, είτε ήταν παντελώς αόριστα είτε βάση της νομοθεσίας δεν επιτρεπόταν η έκδοσή τους.

Σύμφωνα με την απόφασή του δικαστηρίου, σε κάθε περίπτωση υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι οι «8» δεν θα έχουν μια δίκαιη δίκη στην Τουρκία ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να υποστούν βασανιστήρια, απάνθρωπη και εξευτελιστική συμπεριφορά.

protothema.gr