"Καπνός" τα 24 δις...

Τα περίφημα 24 δισ. που διαφημίζει η κυβέρνηση δεν έχουν φτάσει στην πραγματική Οικονομία, η οποία βιώνει τεράστιο έλλειμμα ρευστότητας, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Για την...

Οικονομία, είπε ότι «οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες, ακόμη τα αναζητούν αυτά τα χρήματα». «Άλλο πράγμα να εξαγγέλλεις και άλλο να ενισχύεις πραγματικά την οικονομία και τους κλάδους που το έχουν ανάγκη», πρόσθεσε.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση για επιλογές με τις οποίες «οι εργαζόμενοι έχουν αφεθεί στην τύχη τους, καθώς καλούνται ουσιαστικά να επιλέξουν είτε την απόλυση, είτε τη μείωση του μισθού τους».

Είπε ότι ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε χτες στο υπουργικό συμβούλιο ότι μόλις 3.000 επιχειρήσεις και 33.000 από το 1 εκατ. συνολικά εργαζόμενων έχουν ενταχθεί  στο πρόγραμμα «Συν-εργασία». Αυτό «συνιστά παταγώδη αποτυχία», τόνισε, προσθέτοντας ότι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μένουν ακάλυπτες, καθώς αποκλείονται από την δυνατότητα δανεισμού και την άμεση ρευστότητα που χρειάζονται. Επισήμανε ότι γι' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει την έγκαιρη ενίσχυσή τους με ρευστότητα με μη επιστρεπτέες ενισχύσεις.

Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία «έπειτα από 12 συνεχή τρίμηνα ανάπτυξης επί ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται ήδη σε ύφεση από το φθινόπωρο του 2019 εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης». Υποστήριξε ότι «σε συνδυασμό με την αδράνειά της στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης του κορονοϊού, τα προβλήματα στην οικονομία οξύνονται, ολόκληροι κλάδοι οδηγούνται σε αδιέξοδο και ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας».

Πρόσθεσε ότι το επιβεβαιώνει και ο Διοικητής της ΤτΕ, «ο οποίος έκανε λόγο για αύξηση της ανεργίας στο 24% και για πολύ πιο αργή ανάκαμψη της οικονομίας τα επόμενα χρόνια». Σχολίασε ότι «η κυβέρνηση λοιδόρησε το πρόγραμμα "Μένουμε Όρθιοι" του ΣΥΡΙΖΑ αντί να προχωρήσει σε  γενναίες παρεμβάσεις που έπρεπε να έχουν γίνει χθες».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιλέγει «λογικές εσωτερικής υποτίμησης και υποβάθμισης των περιουσιακών στοιχείων της χώρας για την αντιμετώπιση της κρίσης» και εξέφρασε το φόβο ότι θα οδηγηθούμε στη λήψη νέων μέτρων λιτότητας. Είπε ότι «τα ταμειακά διαθέσιμα των 37 δισ. που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ  πρέπει να χρησιμοποιηθούν τώρα», καθώς «ο φαύλος κύκλος στον οποίο οδηγείται ξανά η ελληνική κοινωνία μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης, είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να αντέξει».

Διότι, τόνισε, «καταβαραθρώνονται η καταναλωτική δύναμη, τα ασφαλιστικά ταμεία και η βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας συνολικά». Πολύ φοβόμαστε ότι θα οδηγηθούμε στην λήψη νέων μέτρων λιτότητας».

 Σε σχέση με το νομοσχέδιο για τις συγκεντρώσεις, ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εισηγείται ένα νόμο «που παραπέμπει σε άλλες εποχές πριν τη μεταπολίτευση, πριν την σταθεροποίηση της δημοκρατίας», σχολιάζοντας ότι «δεν είναι τυχαίος ο σχεδιασμός».

Είπε δηλαδή ότι «η κυβέρνηση θέλει να προλάβει και να καταστείλει εκ των προτέρων τις κοινωνικές αντιδράσεις, εξαιτίας της ασφυξίας που έχει προκαλέσει στην οικονομία». Όμως, σημείωσε, «το θεμελιώδες συνταγματικό δικαίωμα του συνέρχεσθαι δεν μπορεί να τίθεται εν αμφιβόλω και σε περιστολή».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «πρόκειται για αντιδημοκρατικό κατήφορο και για επίδειξη πυγμής και αυταρχισμού που οδηγεί σε επικίνδυνα μονοπάτια» και κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο.