Καστελόριζο: Βουλιάζει στον βούρκο του ελληνικού πολιτικού συστήματος από το 2012...


Ο παρακάτω χάρτης που δημοσιεύτηκε στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως τον Απρίλη του 2012 και περιγράφει την...


επίμαχη, σήμερα, περιοχή ως οικόπεδα εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Αυτά τα οικόπεδα, με απόφαση της τουρκικής βουλής έχουν παραχωρηθεί για έρευνα και εκμετάλλευση στην κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου, από τον Απρίλη του 2012.


Εκείνη την εποχή, (Ανοιξη του 2012) με αυτήν την υπόθεση δεν ασχολήθηκε καμία ελληνική πολιτική δύναμη. Ήταν η εποχή της ανακατάταξης στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό που έφερε στον «αφρό» τον ΣΥΡΙΖΑ, «εξαφάνισε» το ΠΑΣΟΚ και συνέθλιψε, πρόσκαιρα, την Νέα Δημοκρατία.

Με την υπόθεση αυτή, θα πρέπει να σημειώσουμε εμμέσως είχε ασχοληθεί η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Ο Γιώργος Παπανδρέου, δεν ήθελε απλώς να σώσει τη χώρα οικονομικά με την βοήθεια του ΔΝΤ. Ήθελε να λύσει και τα ελληνοτουρκικά. Ετσι, λοιπόν, σαν ένδειξη καλή θέλησης για την προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου, η κυβέρνηση Παπανδρέου επιχείρησε να αποσυνδέσει το Καστελόριζο από το σώμα της ελληνοτουρκικής διαπραγμάτευσης. Εκτοτε, το Κατελόριζο άρχισε να απομακρύνεται…

Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που προέκυψε από τις εκλογές του 2012 ουδέποτε, επίσης, ασχολήθηκε με το θέμα που είχε με επίσημο τρόπο θέσει η Αγκυρα με τη δημοσίευση των οικοπέδων στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως.

Ανάλογη αδιαφορία επέδειξε και η επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς, οι ελληνικές κυβερνήσεις θεωρούσαν ότι η χώρα μπορεί να προστατεύσει τα συμφέροντά της με τη βοήθεια εταίρων (που την ξεζούμιζαν οικονομικά) και Αμερικανών συμμάχων (που απλώς έκαναν τη δουλειά τους). Απόδειξη αυτού είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύτηκε και η ΝΔ του Μητσοτάκη υπέγραψε την νέα ελληνοαμερικανική συμφωνία η οποία όπως περίμεναν θα θωράκιζε τη χώρα. Ήρθε, όμως, η χτεσινή ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών που μιλάει για «αμφισβητούμενη περιοχή (δικαίως, γιατί οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έχουν ανακηρύξει ΑΟΖ) για να διαλυθούν οι ψευδαισθήσεις…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΑΚΑΣ

Πηγή:imerodromos.gr