Novartis: υπόθεση Ντρέιφους Νο2...

Στη Μάλτα, 16.10.2017, δολοφονείται η δημοσιογράφος Καρουάνα Γκαλιζία. Ερευνούσε πολιτικά πρόσωπα για διαφθορά. Στην Ελλάδα, η καλή δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου καλείται «ως ύποπτη» στην υπόθεση Νovartis γιατί...


κάνει απλά καλά τη δουλειά της.

Ελέγχει την εξουσία. Ακόμα, σ’ αυτή την υπόθεση Novartis-ΚΕΕΛΠΝΟ, «συγκοινωνούντα δοχεία», χάνουν τη ζωή τους με περίεργο τρόπο τρία άτομα που ξέρουν πολλά και έχουμε και μία απόπειρα αυτοκτονίας (ξενοδοχείο «Χίλτον») στελέχους της εταιρείας.

Σήμερα, η κυβέρνηση της Ν.Δ., αφού δεν τόλμησε όπως θα ήθελε να βάλει στο κάδρο των υπόπτων τον Αλέξη Τσίπρα, προσπαθεί με νύχια και με δόντια με εξιλαστήριο θύμα τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο να αποδείξει ότι το σκάνδαλο Novartis δεν υπήρξε ποτέ και είναι απλά μια «απελπισμένη προσπάθεια του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης» να εμπλέξει πολιτικούς του αντιπάλους. Δηλαδή μια «καραμπινάτη σκευωρία».

Αυτές τις μέρες στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, ο μοναδικός της ρόλος είναι η προαποφασισμένη παραπομπή του Παπαγγελόπουλου στο δικαστικό συμβούλιο και από εκεί στο Ειδικό Δικαστήριο, όπως ελπίζει.

Ζούμε όλοι ίσως το μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα των τελευταίων δεκαετιών. Ως μέλος για πάνω από δύο χρόνια της εξεταστικής επιτροπής για τη Νovartis αλλά και ως αναπληρωματικό μέλος της προανακριτικής για την ίδια εταιρεία, χωρίς να διεκδικώ το αλάθητο, θέλω να καταθέσω αυτό που έχω αποκομίσει από αυτή την εμπειρία ώς τώρα. Εχουμε και λέμε: Πάνω από 9 επιφανείς Ελληνες πολίτες, την επίμαχη περίοδο, πολιτικοί και δικαστικοί με συγκεκριμένο ρόλο στην υπόθεση Νovartis και που δεν έχουν καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνουν τα εξής:

■ Λέανδρος Ρακιντζής: πρώην γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, στις εκθέσεις του καταγράφει ότι η σπατάλη, η παραοικονομία και η διαφθορά στην Υγεία επιβαρύνουν σημαντικά τα δημόσια οικονομικά.

■ Ηλίας Μόσιαλος: πρώην υφυπουργός, αποκάλυψε την υπερχρέωση του ΙΚΑ και άλλων ασφαλιστικών ταμείων από τις υπερτιμολογήσεις.

■ Αλέκος Παπαδόπουλος: πρώην υπουργός Υγείας του ΠΑΣΟΚ, ηχεί ακόμα στα αυτιά μας η διαπίστωσή του για τα «πιράνχας της Υγείας».

■ Φωτεινή Σκοπούλη: υφυπουργός Υγείας, απεγνωσμένες προσπάθειες να μάθει τι γινόταν με τις μίζες στο ΚΕΕΛΠΝΟ και στη Νovartis.

■ Παναγιώτης Νικολούδης: πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς, εκτίμησε ότι το μαύρο χρήμα στην Υγεία αγγίζει το 24% των συνολικών δαπανών.

■ Γιώργος Σούρλας: πρώην υπουργός Υγείας επί Ν.Δ., κατέθεσε στην εξεταστική επιτροπή στοιχεία εκτεταμένης διαφθοράς, χρηματισμού, υπερτιμολογήσεων.

■ Βασίλης Φλωρίδης: πρώην εισαγγελέας που εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από τον κ. Στουρνάρα από τη θέση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Συμβάσεων.

■ Ο Γρηγόρης Πεπόνης, αντιεισαγγελέας ε.τ. του Αρείου Πάγου που μαζί με άλλους συναδέλφους του ανέδειξε τι γινόταν τότε στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

■ Ξένη Δημητρίου: πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κατάθεση-σταθμός επί έξι συνεδριάσεις στην προανακριτική επιτροπή, και ακόμα το ποινικό τμήμα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ επέβαλε πρόστιμα 350.000 δολ. σε εταιρείες που δωροδοκούσαν στην Ελλάδα και κρατικούς αξιωματούχους. Κοινός παρονομαστής των ανωτέρω προσώπων είναι ότι τα σκάνδαλα στην Υγεία στοίχισαν πολλά δισεκατομμύρια διαχρονικά, που πολλοί τα εκτιμούν πάνω από 85 δισ., εκ των οποίων τα 23 δισ. μόνο στο φάρμακο.

Το καθεστώς της σκληρής και αδρά και παράνομα αμειβόμενης μιντιακής δικτατορίας δεν επέτρεψε να μάθουν οι Ελληνες πολίτες, πρώτον, τι κατέθετε επί έξι συνεχόμενες συνεδριάσεις στην προανακριτική για τη Νovartis η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, που αποδόμησε τις κατηγορίες για σκευωρία Παπαγγελόπουλου στο σκάνδαλο με επιχειρήματα που άφησαν άφωνους τους βουλευτές Ν.Δ.-ΚΙΝ.ΑΛΛ. και δεύτερον, την κραυγή αγωνίας της Ελένης Τουλουπάκη, αντεισαγγελέα Εφετών και εισαγγελέα Διαφθοράς, που σε μια συγκλονιστική κατάθεση-ποταμό σε 95 σελίδες, στους αρεοπαγίτες που διερευνούν τις μηνύσεις πολιτικών εναντίον της, εξιστορεί την αγωνιώδη προσπάθεια να της αποσπάσουν τη δικογραφία Νovartis από τα χέρια - «γιατί άραγε;»:

Πρώτον, την απόρριψη με αμετάκλητα βουλεύματα του Συμβουλίου Εφετών, σε αιτήσεις εξαίρεσής της (Λοβέρδου, Ράικου). Δεύτερον, την απαλλαγή της ίδιας και των συνεργατών της σε τρεις πειθαρχικούς ελέγχους, από τρεις κατά σειρά αρεοπαγίτες. Τρίτον, την αρχειοθέτηση αρχικά από τον εποπτεύοντα εισαγγελέα κ. Αγγελή των μηνύσεων πολιτικών εναντίον της και την περίεργη ανάκλησή τους από τον ίδιο λίγο πριν από τις εκλογές. Τέταρτον, την απερίφραστη αποδοκιμασία στους δικονομικούς ακροβατισμούς του κ. Αγγελή από την τότε προϊσταμένη του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

Θα ήθελα ακόμα να θυμίσω ότι χάρη σε ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «documento» που κατέγραφε τις καταγγελίες της ανακρίτριας Ηλιάνας Ζαμανίκα για την απόκρυψη από την τότε εισαγγελέα Διαφθοράς κ. Ράικου των δικογραφιών για Γιάννο Παπαντωνίου και Θωμά Λιακουνάκο, ανάγκασαν σε ηχηρή παραίτηση την τότε εισαγγελέα Διαφθοράς, τη θέση της οποίας πήρε η κ. Τουλουπάκη. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι ύστερα από 13 χρόνια αρχειοθετημένης υπόθεσης του κ. Παπαντωνίου και χάρη στην επίσπευση της διαδικασία από την κ. Τουλουπάκη, ο ίδιος προφυλακίζεται αφού βρέθηκαν πάνω από τέσσερις λογαριασμοί του στο εξωτερικό.

Τέλος, δεν ξέρω πόσο άνετα αισθάνονται σήμερα στην προανακριτική επιτροπή οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. μετά την αποκάλυψη από τον κ. Αγγελή των δύο εγγράφων από το FBI, που άγνωστο πώς βρέθηκαν στα χέρια του, το ένα με ημερομηνία 29.10.2016 και το άλλο με ημερομηνία 22.5.2017, που αναφέρονται το πρώτο σε 7 συγκεκριμένα πρόσωπα πολιτικών και το δεύτερο σε 11 ονόματα κρατικών αξιωματούχων για δωροδοκίες και ανάρμοστες πληρωμές. τα ονόματα των οποίων μπορεί να βρει όποιος θέλει στην εφημερίδα «Εφ.Συν.» της Τετάρτης 3.6.2020, σελ. 12.

Επίλογος: Η κραυγή αγωνίας της αδέκαστης δικαστικής λειτουργού Ελένης Τουλουπάκη για την τύχη της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα, όπου αντί να διώκονται οι ύποπτοι, διώκονται οι εισαγγελείς. Αυτή η αναφορά θα μείνει ίσως ως ένα από τα πιο μελανά σημεία στην ιστορία του δικαστικού σώματος...

Αθανάσιος Παπαχριστόπουλος
Πηγή: efsyn.gr