Σάββατο, 6 Ιουνίου 2020

Γιατί αδυνατεί να εξυπηρετήσει τους ασφαλισμένους του ο e-ΕΦΚΑ;...

■ Αυτοκινητιστής, ασφαλισμένος στον παλαιό ΟΑΕΕ: Περιμένει εδώ και έναν χρόνο να πληρωθεί έστω ένα τμήμα προσωρινής σύνταξης για να τα βγάλει πέρα. Δυστυχώς γι’ αυτόν, δούλεψε πολύ στη ζωή του και έχει ένσημα σε ακόμη τρία πρώην Ταμεία που τώρα έχουν συγχωνευτεί στον ΕΦΚΑ. Κρυμμένα σε κάποια... ντοσιέ, αδυνατούν να «εμφανιστούν» στους υπαλλήλους που τα αναζητούν. Γι’ αυτό τον λόγο θα περιμένει ακόμη.

■ Συνταξιούχος Δημοσίου θέλει, επίσης, να αναγνωρίσει τα 12 χρόνια που έχει περάσει ως εργαζόμενη στη Σουηδία. Αναζητεί εναγωνίως τον κατάλληλο υπάλληλο του ΕΦΚΑ που θα αποστείλει το σχετικό έγγραφο από τον ΕΦΚΑ στη Σουηδία για να ξεκινήσει η διαδικασία. Τον αναζητούμε κι εμείς, έχοντας γνωστοποιήσει αυτό το απλό ερώτημα ακόμη και στα κεντρικά της διοίκησης του ΕΦΚΑ. Περιμένουμε.

■ Χήρα συνταξιούχου ναυτικού: Οχι μόνο δεν έχει λάβει μέρος των εξόδων κηδείας από το πρώην ΝΑΤ εδώ και έναν χρόνο, αλλά δεν έχει πάρει καμία απάντηση για το πότε θα βγει η σύνταξη. Δεν έχει άλλους πόρους. Ξαφνικά, μετά τον θάνατο του συζύγου, έπεσε στην ανέχεια. Τι να της απαντήσουμε, όταν ρωτά πόσο θα περιμένει; Το ΝΑΤ έχει αποψιλωθεί εντελώς. Οι υπάλληλοι και η διευθύντρια κάνουν τα αδύνατα, δυνατά. Αλλά...

■ Μετανάστης για χρόνια στις ΗΠΑ, ετών 80: Λαμβάνει από την Αμερική μια μικρή σύνταξη. Εχει καταθέσει σε υποκατάστημα του ΕΦΚΑ τα δικαιολογητικά του για αυτασφάλιση στον ΕΦΚΑ καταβάλλοντας το 8% της σύνταξης του ως ασφάλιστρο υγείας. Οσες φορές και αν πήρε τηλέφωνο να ρωτήσει για την πορεία του αιτήματος… ανέμενε στο ακουστικό του.

■ Συνταξιούχος από τη Θεσσαλία, οδηγός λεωφορείου με παράλληλη ασφάλιση, περιμένει εδώ και δύο χρόνια μια είδηση για την τύχη της σύνταξής του. Εισπράττει σιωπή.

Ο κατάλογος είναι ατέλειωτος... Με τις περιπτώσεις πολιτών που αδυνατούν να εξυπηρετηθούν από τον ΕΦΚΑ για τα αυτονόητα. Για τα πιο απλά. Για την τήρηση των θεμελιωδών και καθημερινών δικαιωμάτων τους.

Eνας αντίστοιχος κατάλογος μπορεί να περιγραφεί και για τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ. Των περισσότερων υπαλλήλων, που γελάνε όταν ακούνε για τα περί ψηφιακής σύνταξης, όταν με τους απαρχαιωμένους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους που «κολλάνε» και υπό την πίεση μιας καθημερινότητας που μόνο μετάβαση στη ψηφιακή εποχή δεν θυμίζει, συνεχίζουν να προσπαθούν.

Οι πιο τυχεροί υπάλληλοι είναι αυτοί που μπορούσαν να μετατεθούν. Ή αυτοί που φεύγουν άρον άρον ακόμη και με μειωμένη σύνταξη. Η υπερκόπωση, η καθημερινή ένταση με τους πολίτες, η μεταφορά δουλειάς στο σπίτι, καθημερινά φαινόμενα. Κάποιοι κατόρθωσαν, πριν από τη μεγάλη ενοποίηση των Ταμείων στον ΕΦΚΑ να φύγουν για το Αγροτικής Ανάπτυξης, το Γενικό Λογιστήριο ή πήραν σύνταξη. Για παράδειγμα ο ΟΓΑ μετέφερε στον ΕΦΚΑ όλο το μητρώο και τις παροχές, αλλά από τον ΟΓΑ παρέμειναν πολύ λίγοι υπάλληλοι. Το βάρος έπεσε και πάλι στον κορμό των παλαιών υπαλλήλων του ΙΚΑ Tηλεργασία των υπαλλήλων στην πανδημία; Αυτό είναι ανέκδοτο. Ποιος μπορεί να δουλέψει από το σπίτι όταν δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική σύνδεση με το κέντρο;

Για να μη μιλήσουμε για τα καροτσάκια των σούπερ μάρκετ με τα οποία ακόμη οι υπάλληλοι μεταφέρουν από τα υπόγεια τους χαρτονένιους φακέλους με την ασφαλιστική ιστορία όλων όσοι είχαν την ατυχία να έχουν ένσημα πριν από το 2002...
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.