Με παραλείψεις και προχειρότητες το άνοιγμα στον τουρισμό...

Στο άνοιγμα των αφίξεων διεθνών πτήσεων στα δύο μεγάλα αεροδρόμια της χώρας, το «Ελ. Βενιζέλος» και το «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, προχώρησε από χθες η ελληνική κυβέρνηση αίροντας την...

απαγόρευση των πτήσεων που είχε επιβληθεί σε συγκεκριμένες χώρες, όπως η Ιταλία και η Γαλλία.

Οι πτήσεις του εξωτερικού είχαν αρχίσει ήδη να επαναλειτουργούν σταδιακά μέσα στον Μάιο από προορισμούς όπως η Γερμανία και η Ελβετία, ωστόσο παρέμεναν υπό απαγόρευση οι πτήσεις από και προς Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Τουρκία.

Αυτό όμως μέχρι χθες, καθώς μέχρι και το τέλος του Ιουνίου το «Ελ. Βενιζέλος» (και όχι ακόμη το «Μακεδονία» και τα υπόλοιπα περιφερειακά της χώρας) θα υποδέχονται ξανά επιβάτες από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία, ενώ από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία το ταξίδι θα επιτρέπεται μόνο για λόγους ανάγκης ή επαγγέλματος (essential travel) και όχι για τουριστικούς.

Η απαγόρευση διατηρείται ακόμη μέχρι και τις 30 Ιουνίου μόνο για τις πτήσεις από Μεγάλη Βρετανία και Τουρκία.

Πρώτη μέρα: τεστ και μειωμένη επιβατική κίνηση

Κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα του ανοίγματος η επιβατική κίνηση ήταν ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο σε χαμηλά επίπεδα, που έκαναν την κατάσταση με τους ελέγχους των επιβατών σχετικά διαχειρίσιμη. Ειδικότερα, κατά την άφιξη των επιβατών από χώρες που δεν περιλαμβάνονται στη «κόκκινη λίστα» υψηλής επικινδυνότητας του ευρωπαϊκού οργανισμού για την αεροπορική ασφάλεια (EASA), όπως η Γερμανία, τα μέτρα προληπτικού ελέγχου αφορούν:

* Δειγματοληπτικά τεστ.

* Σύσταση για αυτοπεριορισμό στο ξενοδοχείο διαμονής του ταξιδιώτη μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος του τεστ.

* 14 μέρες καραντίνα σε περίπτωση θετικού τεστ σε ειδικό ξενοδοχείο καραντίνας.

Αντίθετα, κατά την άφιξη από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία και αεροδρόμια εντός της λίστας EASA, προβλέπονται:

* Τεστ σε όλους.

* Μία ημέρα αυτοπεριορισμός σε ξενοδοχείο επιλογής του ταξιδιώτη (Αθήνα ή Θεσσαλονίκη) μέχρι την έκδοση αποτελέσματος του τεστ.

* Δεκατέσσερις ημέρες καραντίνας σε ειδικό ξενοδοχείο καραντίνας, σε περίπτωση θετικού τεστ (ισχύει και για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία).

Απελευθέρωση αφίξεων από την 1η Ιουλίου

Στην πλήρη απελευθέρωση των μεταφορών αναμένεται να προχωρήσει η χώρα από την 1η Ιουλίου, υπό την αίρεση πάντα της εγχώριας κατάστασης με τον κορωνοϊό και της καταληκτικής πρότασης της Ε.Ε. για τη λίστα τρίτων χωρών στις οποίες θα συνεχίσουν να υφίστανται περιορισμοί. Σημειωτέον ότι για τις αφίξεις από την 1η Ιουλίου και για όλες τις χώρες προέλευσης προβλέπεται στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων ότι:

* Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα θα συμπληρώνουν με την άφιξη (ή πριν επιβιβαστούν) συγκεκριμένη ηλεκτρονική φόρμα PLF (passenger load factor) με τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα.

* Δειγματοληπτικά τεστ.

* Δεκατέσσερις ημέρες καραντίνα σε ειδικό ξενοδοχείο καραντίνας, σε περίπτωση θετικού τεστ.

Χωρίς ξενοδοχείο "καραντίνας"

Με παραλείψεις, αρκετές προχειρότητες, αλλά και με κυβερνητικές «φιέστες» ξεκίνησε από χθες η υποδοχή τουριστών στη βόρεια Ελλάδα τόσο από τα ελληνοβουλγαρικά χερσαία σύνορα όσο και από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

«Μπάχαλο» δημιουργήθηκε με τουρίστες από τη Σερβία, αφού μέχρι το βράδυ της Κυριακής επιτρεπόταν να επισκεφθούν τη χώρα, κάτι που όμως αιφνιδιαστικά άλλαξε με ΦΕΚ, με αποτέλεσμα οι ίδιοι να ταλαιπωρηθούν και οι κάτοχοι των καταλυμάτων στα οποία θα διέμεναν δικαίως να διαμαρτύρονται για την ανοργανωσιά.

Αυτό που έλειπε, όμως, ήταν ότι μέχρι εκείνη την ώρα δεν είχε ανακοινωθεί ακόμη το ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης που θα κληθεί να φιλοξενήσει επιβάτες πτήσεων του εξωτερικού, των οποίων τα τεστ θα βρεθούν θετικά στον νέο κορωνοϊό...

Ο Ν. Χαρδαλιάς έδειξε ως υπεύθυνο γι’ αυτήν την υπόθεση το υπουργείο Τουρισμού, ενώ είπε ότι υπάρχουν και «εναλλακτικές», χωρίς να εξηγήσει ποιες είναι αυτές. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου μοριακά τεστ θα γίνονται σε όλους τους επιβάτες πτήσεων του εξωτερικού που θα φθάνουν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και στη συνέχεια θα αρχίσουν τα δειγματοληπτικά τεστ, όπως σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας.

Έτσι χθες τεστ ανίχνευσης έγιναν και στους 160 ταξιδιώτες της πτήσης από το Μόναχο, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειονότητα ήταν Έλληνες μετανάστες ή φοιτητές που ήρθαν στην πατρίδα ή για διακοπές ή για δουλειές ή για να δουν τους δικούς τους ανθρώπους. Αφού έδωσαν τα στοιχεία τους, έφυγαν για τους τελικούς προορισμούς τους στην βόρεια Ελλάδα και, σε περίπτωση που προκύψουν κρούσματα, θα ειδοποιηθούν.

Στον χώρο των αφίξεων υπήρχαν και συγγενείς των ταξιδιωτών και φορούσαν και αυτοί υποχρεωτικά μάσκες, ενώ οι περισσότεροι απέφυγαν τις πολλές - πολλές αγκαλιές και τα φιλιά. «Μας έγινε έλεγχος, δώσαμε τα πλήρη στοιχεία μας και μας είπαν ότι θα μας ειδοποιήσουν όταν βγουν τα αποτελέσματα» δήλωσε ο Ηλίας Τσίγγας, που ήταν ανάμεσα στους επιβάτες της πτήσης.

Το ΦΕΚ της τελευταίας στιγμής

Το άνοιγμα του συνοριακού σταθμού στον Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, έγινε λίγες ώρες νωρίτερα από τις 12 το μεσημέρι που είχε ανακοινωθεί, διότι από νωρίς το πρωί σχηματίστηκαν ουρές από Ι.Χ. αυτοκίνητα που περίμεναν να μπουν στο ελληνικό έδαφος. Οι πιο πολλοί ήταν πολίτες από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία που έρχονταν οδικώς για να κάνουν ολιγοήμερες διακοπές σε τουριστικούς προορισμούς της βόρειας Ελλάδας (Χαλκιδική, Πιερία, Καβάλα κ.ά.). Η κατάσταση ομαλοποιήθηκε αργά το μεσημέρι.

Κλειστή βρήκαν την «πόρτα» της χώρας μας πολίτες της Σερβίας, που και αυτοί θέλησαν να κάνουν ολιγοήμερες διακοπές και ταξίδεψαν οδικώς για την Ελλάδα, έχοντας διαβεβαιώσεις ότι από χθες θα μπορούν να εισέλθουν στη χώρα. Όμως την Κυριακή το βράδυ εκδόθηκε νέο ΦΕΚ που απαγορεύει την είσοδο πολιτών τρίτων χωρών από τα χερσαία σύνορα έως τις 30 Ιουνίου.

Έτσι αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω στις πόλεις τους και ειδοποίησαν τους κατόχους των καταλυμάτων που είχαν νοικιάσει ότι δεν τους επιτράπηκε η είσοδος στη χώρα. Αυτό, όπως είναι φυσικό, δημιούργησε μεγάλη αγανάκτηση στους κατόχους των καταλυμάτων, ορισμένοι από τους οποίους διαμαρτυρήθηκαν έντονα στο ΥΠΕΞ. Όπως τονίζουν, το σχετικό ΦΕΚ θα μπορούσε να εκδοθεί εγκαίρως και μέχρι την περασμένη Παρασκευή, ώστε να μπορούν να ειδοποιήσουν τους Σέρβους πελάτες τους να μην ξεκινήσουν για τις διακοπές τους...

avgi.gr