Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2020

Ελιές, σοκολάτες και γιαούρτια στους νέους δασμούς των ΗΠΑ σε ευρωπαϊκά προϊόντα

Σοκολάτες, ελιές, ποτό τζιν, μπύρες και γιαούρτια περιλαμβάνονται σε περίπου 30 ευρωπαϊκά προϊόντα στα οποία οι ΗΠΑ επιβάλουν νέους δασμούς, αξίας περίπου 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει δασμούς από 15% έως 25% σε άλλα ευρωπαϊκά αγαθά, συνολικής αξίας 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο της διαμάχης για κυβερνητικές επιδοτήσεις σε κατασκευαστές αεροσκαφών....


Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση του εκπροσώπου Εμπορίου των ΗΠΑ, στα νέα είδη θα μπορούσαν να επιβληθούν δασμοί έως και 100%.

Στη διαμάχη αυτή μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε., που κρατάει από το 2004, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έχει ταχθεί με την αμερικανική πλευρά.

Ο ΠΟΕ κατέληξε το 2018 στο συμπέρασμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βοήθησε την Airbus (EADSF) με αθέμιτες επιδοτήσεις που πλήττουν τις πωλήσεις αεροσκαφών Boeing, με έδρα τις ΗΠΑ. Αυτή η απόφαση άνοιξε τον δρόμο στις ΗΠΑ για επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα.

Ο ΠΟΕ διαπίστωσε επίσης ότι η Boeing είχε λάβει ακατάλληλες φορολογικές ελαφρύνσεις από την πολιτεία της Ουάσιγκτον.

Η πολιτεία αναίρεσε αυτές τις ελαφρύνσεις, αλλά η Ε.Ε. εξακολουθεί να απειλεί με επιβολή κυρώσεων σε αμερικανικά αγαθά σε απάντηση προηγούμενης εντολής δασμών.

Τώρα, με αφορμή την ανακοίνωση των νέων δασμών η Ε.Ε. επισημαίνει ότι είναι πιθανό ο νέος γύρος δασμών να κινείται πέρα απ’ το πλαίσιο που επιτρέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Προκαλεί αβεβαιότητα για εταιρείες και περιττή οικονομική ζημιά και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ε.Ε.
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.