Η κυβέρνηση πάσχει από ακράτεια...

H κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει σοβαρό πρόβλημα με τον χρόνο. Δεν είναι απλώς ότι οι παλαιοκομματικές πρακτικές, όπως το πρόσφατα όργιο κομματοκρατίας και αναξιοκρατίας στους διορισμούς των διοικήσεων στις φυλακές , μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω. Είναι...

ότι, γενικότερα, έχει ένα πρόβλημα.. ετεροχρονισμού.

Το φαινόμενο αρχικά παρουσιάστηκε στο υπουργείο Μετανάστευσης, όταν ο μετακλητός διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών που διόρισε ο υπουργός κ. Μηταράκης, υπέγραψε μια σύμβαση 4,5 εκατομμυρίων, μία μέρα ..πριν διοριστεί. Ακολούθησαν  οι απευθείας αναθέσεις ύψους 739.388 ευρώ της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής σε ιδιωτικές εταιρίες για την απολύμανση των φυλακών και την προμήθεια ειδών προσωπικής υγιεινής. H μία από τις δύο εμπλεκόμενες εταιρίες φέρεται να ιδρύεται λίγες μέρες πριν την ανάθεση, αλλά αυτό δεν είναι ασυνήθιστο για τα νεοδημοκρατικά ήθη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι με τη δεύτερη, που έχει άσχετες δραστηριότητες, προσθέτει επιπλέον ΚΑΔ, τις παραμονές της ανάθεσης και καταχωρείται στο ΓΕΜΗ μια μέρα μετά τη σύμβαση!

Η απώλεια της αίσθησης του χρόνου  είναι ένα παράλληλο κυβερνητικό σύμπτωμα. Ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης,  για παράδειγμα, είχε υποσχεθεί, σχεδόν ένα χρόνο πριν, ότι οι εργασίες για «τη μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό» θα ξεκινούσαν μία εβδομάδα μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου. Μετά από διαδοχικές καθυστερήσεις τον Δεκέμβριο, το γύρισε από την υπογραφή του έργου στις μπουλντόζες,  δηλώνοντας ότι στόχος του ήταν « να μπουν μπουλντόζες στο Ελληνικό εντός του 2019 ». Στο τέλος του ίδιου μήνα δήλωσε «ότι θα μπουν στις αρχές του 2020». Μετά είπε ότι θα μπουν κάπου το Πάσχα και τις προάλλες ότι τελικώς πήρε την έγκριση εκτέλεσης εργασιών κατεδάφισης δύο κτιρίων!

Στον χορό έχει μπει και το υπουργείο Εσωτερικών, που όμως ..πάει τον χρόνο μπροστά:  διαρρέει προσκλήσεις σε εταιρίες και «εκλεκτούς» Δημάρχους, πριν αυτές δημοσιευτούν επίσημα. Το υπουργείο του κ. Θεοδωρικάκου έχει και υπαρξιακό πρόβλημα, γιατί με απευθείας ανάθεση έδωσε 20.000 σε εταιρεία για να του πει τη στρατηγική του! Ούτε και ο κ. Μηταράκης, δεν το είχε σκεφτεί αυτό, παρά την εφευρετικότητά του:  έδωσε με απευθείας ανάθεση 138.000 ευρώ σε εταιρεία, για να τον συμβουλεύει για τις απευθείας αναθέσεις, που ο ίδιος κάνει!

Η κυβερνητική πάθηση είναι μεταδοτική, όπως αποδείχθηκε με αφορμή τα χρήματα που δόθηκαν σε ΜΜΕ για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι». Πέρα από  τη χρηματοδότηση site που δεν λειτουργούν εδώ και μήνες ή προσφέρονται για αγορά, η ασθένεια εκδηλώθηκε στα blog «protieidisi.blogspot.gr» και «apokalyptikalive.gr»  του εκπροσώπου της «trash TV», Μένιου Φουρθιώτη. Το πρώτο είναι ένα κενό περιεχομένου blog που δημιουργήθηκε τον Μάιο, αφότου είχε δηλαδή ξεκινήσει η εκστρατεία για την οποία χρηματοδοτήθηκε. Όταν δόθηκε στη δημοσιότητα η λίστα με τα site που χρηματοδοτήθηκαν,  άρχισε να ανεβάζει  τσάτρα-πάτρα περιεχόμενο με ημερομηνία πριν από την είδηση στην οποία αναφερόταν. Δηλαδή σαν να είχε γίνει πχ σεισμός στις 13 του μήνα, αλλά η είδηση να είχε δημοσιευθεί στις 11 του μηνός! Τουλάχιστον το δεύτερο blog  δεν υφίσταται.

Δεν αποτέλεσε μετά από αυτά έκπληξη ότι δόθηκε διαφήμιση και σε site που είχε να ανεβάσει είδηση από τότε που έγινε παππούς ο Σαρκοζί, δηλαδή το 2010. Τι είναι 10 χρόνια, μπροστά στην αιωνιότητα; Όταν κάποιο κόμμα, όπως η ΝΔ,  υποφέρει από ..ακράτεια,  δεν κρατιέται δηλαδή να ορμήξει στο δημόσιο χρήμα;

Στ. Κουλογλου

tvxs.gr