Το κόστος ενός ηλιοβασιλέματος στη Σαντορίνη...

0
Δεν λέμε, η εικόνα από τη Σαντορίνη με φόντο την Καλντέρα και το ηλιοβασίλεμα, αυτό για το οποίο Κινέζοι νεόνυμφοι πληρώνουν μικρές περιουσίες για λίγες φωτογραφίες, ήταν ειδυλλιακή. Και ως επικοινωνιακή καρτ ποστάλ ενδεχομένως να...

είχε καλή απήχηση στα διεθνή ΜΜΕ που κλήθηκαν στην κυβερνητική φιέστα της τουριστικής επανεκκίνησης.

Ομως, επειδή η Σαντορίνη, ένας από τους δημοφιλέστερους παγκοσμίως προορισμούς, μάλλον δεν είχε ανάγκη ακόμη μιας καρτ ποστάλ, και επειδή έχουμε μια φιλελεύθερη κυβέρνηση προσηλωμένη στις αρχές της αγοράς, που προφανώς όλα τα αντιλαμβάνεται ως συνάρτηση κόστους και απόδοσης, καλό είναι να γνωρίζουμε πόσο κόστισε η φιέστα. Εχουμε και λέμε λοιπόν:

Ο Δήμος Θήρας, με την απόφαση 5935 (10/6/2020) της αντιδημάρχου του ξέρουμε ότι διέθεσε για εκδήλωση προς τιμήν του πρωθυπουργού 34.000 ευρώ (συνάντηση με φορείς, εκτύπωση προσκλήσεων, μπουφέ, γεύμα για επισήμους, κρασιά, ενοικίαση αυτοκινήτων, διαμονή, αναμνηστικά δώρα). Αυτό ήταν το «περιφερειακό» στοιχείο της φιέστας (βλέπε σχετικό έγγραφο).

Advertisement
Για την ίδια την κεντρική εκδήλωση, στην οποία ο πρωθυπουργός από το μπαλκόνι του συνεταιριστικού οινοποιείου κήρυξε την «Επανεκκίνηση του Ελληνικού Τουρισμού», ο ΕΟΤ –πάντα με απευθείας ανάθεση– έκανε μια ξεχωριστή δαπάνη ύψους 24.000 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ, για φωτιστικό, ηχητικό και μεταφραστικό εξοπλισμό, διερμηνεία, τεχνική υποστήριξη, μηχανισμό προβολής και σκηνικό. Η ανάθεση έγινε με την απόφαση του γ.γ. του ΕΟΤ (5197/12.6.2020) στην εταιρεία OVAL ADVERISING.

Μέχρι εδώ αθροίζουμε μόλις 60.000 ευρώ δημόσιο χρήμα, για τα οποία τουλάχιστον υπάρχουν αναρτημένες οι σχετικές αποφάσεις. Ωστόσο, για το τελικό κόστος του ηλιοβασιλέματος της επανεκκίνησης πρέπει να συνυπολογιστούν επιπλέον τα εξής: Η ναύλωση του αεροσκάφους της Aegean που μετέφερε την αποστολή, από κυβερνητικά στελέχη και 50 δημοσιογράφους από διεθνή κυρίως ΜΜΕ.

Το κόστος μεταφοράς και διαμονής επτά υπουργών και υφυπουργών που συνόδευσαν τον πρωθυπουργό, μαζί με γενικούς γραμματείς, επιτελείς και συνεργάτες (όσων τουλάχιστον δεν επέστρεψαν αυθημερόν το Σάββατο). Το κόστος των παράλληλων εκδηλώσεων, συνεντεύξεων Τύπου, συναντήσεων με φορείς από τους υπουργούς (Τουρισμού, Ενέργειας, Μεταφορών). Και άλλα πιθανά έξοδα για δραστηριότητες που δεν συνοδεύονται από δελτία Τύπου, τα δεκάδες με τα οποία βομβαρδιστήκαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Επειδή, λοιπόν, «Διαφάνεια... is a state of mind» –για να δανειστούμε το εύστοχο σχόλιο της ομάδας του vouliwatch για την υπόθεση της απευθείας ανάθεσης στη Marketing Greece–, θα ήταν πολύ χρήσιμο η κυβέρνηση να δώσει έναν συνολικό απολογισμό του κόστους για το διήμερο της πανηγυρικής εκκίνησης του τουρισμού στη Σαντορίνη. Και κατά τον Σεπτέμβριο θα δούμε αν και πόσο άξιζε τον κόπο.

Γιάννης Κιμπουρόπουλος

efsyn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)