Όταν ξηλώνεται το πουλόβερ του Κυριάκου...

Ο Ντομπρόφσκι ήταν σαφής. Η απορρόφηση πόρων από το Ταμείο Ανάπτυξης θα συνοδεύεται με «συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις» όπως η διασφάλιση της «ανθεκτικότητας» και της «ανταγωνιστικότητας» της οικονομίας. Όροι που παραπέμπουν ευθέως σε μνημονιακού τύπου ελέγχους και δεσμεύσεις. Νέα μνημόνια λοιπόν; Μήπως τα τρέμει ο Μητσοτάκης; Όχι βέβαια. Σε καμία περίπτωση δεν τα φοβάται γιατί απλούστατα...

αυτά τα περί «ανταγωνιστικότητας» και «μεταρρυθμίσεων» του Ντομπρόφσκι , βρίσκονται ήδη στην ατζέντα του Κυριάκου. Είναι ο πυρήνας του προγράμματός του. Ως εκ τούτου η κυβέρνηση δεν έχει λόγω να φοβάται τους ελέγχους από την Ε.Ε. και τις ενισχυμένες εποπτείες. Τα μέτρα που ετοιμάζει είναι τα μέτρα που θέλουν οι πιο ακραίοι κύκλοι των δανειστών. Είναι τα μέτρα που κάνουν τον  κάθε Σόιμπλε να τρίβει τα χέρια του.

Στο τραπέζι του Μητσοτάκη είναι μέτρα όπως η μείωση συντάξεων, η μείωση μισθών στο δημόσιο, η γενίκευση  της εκ περιτροπής εργασίας,  η πλήρης ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων κατά τα πρότυπα που επιθυμεί ο  ΣΕΒ,  η ιδιωτικοποίηση όσων δημόσιων αγαθών έχουν απομείνει όπως το νερό,  η συντριβή της πλειοψηφίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η ανακατανομή εισοδημάτων υπέρ των ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων. Δεν κινδυνολογούμε. Τα παραπάνω μέτρα είναι το πρότυπο της οικονομικής πολιτικής που ευαγγελίζεται ο Μητσοτάκης. Είναι το πολιτικό  DNA του.

Προσπαθεί βεβαίως να τα κρύψει με την αμέριστη συμπαράσταση των βαρόνων της ενημέρωσης. Με την πανδημία ως άλλοθι. Αλλά το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.

Το πουλόβερ του Κυριάκου έχει αρχίσει ήδη να ξηλώνεται. Τα μέτρα που έχει πάρει είναι μεν η αρχή αλλά δείχνουν την κατεύθυνση και την ουσία της πολιτικής του. Οι αντιδράσεις θα γιγαντωθούν όταν εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικρομεσαίοι δουν την εφαρμογή της συνταγής του Μητσοτάκη. Όταν θα συνθλίβονται  από τα μέτρα της κυβέρνησης θα  νοιώσουν  την προεκλογική  απάτη της ΝΔ που τους έταζε λαγούς με πετραχήλια.


Αλλά υπάρχει και ένας άλλος  παράγοντας, ο καθοριστικός παράγοντας,  που θα αλλάξει τον συσχετισμό δυνάμεων . Παράγοντας που θα αποκαθηλώσει πολιτικά τον Μωυσή:  Η αντεπίθεση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία  με το πειστικό εναλλακτικό του πρόγραμμα. Ήδη ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκινήσει τις εξορμήσεις. Ιδιαίτερα εκεί που προεκλογικά εστίασε την απάτη του ο Μητσοτάκης. Στην μεσαία εισοδηματικά τάξη. Στον χώρο του τουρισμού , της εστίασης, στους αυτοαπασχολούμενους, στους εργαζόμενους. Ότι και να κάνουν οι διάφοροι Μαρινάκηδες με το καθημερινό  λιβάνισμα του Κυριάκου, την αποσιώπηση ή και την διαστρέβλωση των θέσεων του  ΣΥΡΙΖΑ, το πραγματικό πρόσωπο του Μητσοτάκη  δεν θα καταφέρουν  να το κρύψουν από την πλειοψηφία της κοινωνίας. 

Όποτε και αν γίνουν οι εκλογές η στρατηγική του Μητσοτάκη θα ηττηθεί. Μία νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία αρχίζει ήδη  να οικοδομείται.


Μάκης Κοψίδης

tvxs.gr