Δεν δέχονται τους μάρτυρες του ΣΥΡΙΖΑ...

0
Καλούν μη πολιτικά πρόσωπα ως υπόπτους...

Έντονη αντιπαράθεση για ακόμα μια φορά στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, η οποία έχει ως αντικείμενο την...

τυχόν εμπλοκή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis.

Η κυβερνητική πλειοψηφία, επιχειρώντας να περάσει τις δικές της επιθυμίες ανεξαρτήτως τού τι είναι νόμιμο να γίνει, επιδιώκει να κληθούν μη πολιτικά πρόσωπα ως ύποπτοι. Ωστόσο, είναι γνωστό πως τα μη πολιτικά πρόσωπα μπορούν να προσέλθουν μόνο ως μάρτυρες, αλλιώς αναιρείται επί της ουσίας η όλη διαδικασία.

Συγκεκριμένα, η Ν.Δ. απαίτησε την κλήση των εκδοτών Γιάννη Φιλιππάκη, Αλέξανδρου Τάρκα και της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου με την ιδιότητα των υπόπτων, οι οποίοι (μαζί με τον κ. Παπαγγελόπουλο) είχαν κληθεί σήμερα στην προανακριτική να καταθέσουν, όμως ζήτησαν αναβολή.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρου Λάππα, ο οποίος παράλληλα ζήτησε την κλήση του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά: «Σε αυτή τη φάση δεν πρέπει να εξεταστούν μη πολιτικά πρόσωπα. Δεν καλούνται εγκύρως. Η Βουλή σε αυτή την φάση της Προανακριτικής, ερευνά ευθύνες πολιτικών προσώπων, όχι συμμετόχων, μη πολιτικών προσώπων. Οι υποθέσεις σε αυτή την φάση δεν συνενώνονται. Υποτάσσετε τη νομική επιστήμη, στην πολιτική σκοπιμότητα. Είστε πολλαπλώς εκτεθειμένοι, σε νομικό και πολιτικό επίπεδο. Εκτός και αν δεν σας ενδιαφέρει... Αν σας ενδιαφέρει στοιχειωδώς η αλήθεια, εκτός από τους μάρτυρες που έχουμε προτείνει (δικαστικούς) επαναλαμβάνουμε το αίτημα για κλήση του Αντ. Σαμαρά».

Ωστόσο, η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε όλους τους μάρτυρες που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνει λόγο για πραξικόπημα.

«Είστε υποχρεωμένοι να καλέσετε τότε μάρτυρες που προτείνω. Αν δεν γίνει, θα έχετε διαπράξει κατάχρηση εξουσίας», δήλωσε από την πλευρά του ο Δημ. Παπαγγελόπουλος, προειδοποιώντας την επιτροπή.

Ζήτησε προθεσμία ενός μήνα
Επίσης, ο κ. Παπαγγελόπουλος μαζί με τον συνήγορό του, Δημήτρη Τσοβόλα, ζήτησαν προθεσμία τριάντα ημερών για να μελετήσουν τον μεγάλο όγκο των σχετικών εγγράφων. Συγκεκριμένα ο κ. Τσοβόλας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δεν θα βάλω εδώ, τώρα θέμα ακυροτήτων. Μετά την παροχή προθεσμίας θα γίνουν αυτά. Επειδή είναι πολλές χιλιάδες οι σελίδες, θα θέλαμε μια σημαντική προθεσμία. Εμείς δεν πρόκειται να παραβιάσουμε τη μυστικότητα, ενώ αυτή παραβιάστηκε από άλλες πλευρές. Θέλουμε ένα μήνα προθεσμία, αν θέλουμε να σεβαστούμε τη διαδικασία. Αν δεν δοθεί αυτός ο χρόνος, τότε θα φανεί ότι η διαδικασία δεν εξυπηρετεί την αλήθεια. Θέλω να πιστεύω ότι θα σεβαστείτε τα δικαιώματα του κατηγορουμένου».

Για τον όγκο των δεδομένων, χαρακτηριστικός είναι ο παρακάτω διάλογος του κ. Παπαγγελόπουλου με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Μπουγά:

► Παπαγγελόπουλος: Θα ήθελα να με πληροφορήσετε για τον τρόπο που θα πάρω αντίγραφα και αριθμό σελίδων για να ασκήσω τα δικαιώματά μου.

⇒ Μπουγάς: Δεν έχω εκτίμηση για όλο τον όγκο. Αλλά είναι έτοιμα, ψηφιοποημένα, σήμερα. Είναι αρκετές χιλιάδες σελίδες.

► Παπαγγελόπουλος: Διάβασα για 200.000 στον Τύπο. Είναι πάνω από 100.000 σελίδες;

⇒ Μπουγάς: Ναι, είναι...

efsyn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)