Τρίτη, 23 Ιουνίου 2020

Τα μεγάλα ψάρια τρώνε τα μικρά

Απομακρύνονται 32 εργαζόμενοι από τον «Νηρέα» στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Σωματεία και κόμματα της αντιπολίτευσης εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για το νέο σχήμα μετά τη συγχώνευση των τριών μεγάλων παικτών του κλάδου. Η εταιρεία μιλά για αλλαγή μοντέλου φύλαξης και απορρόφηση των περισσότερων από την εταιρεία σεκιούριτι στην οποία ανατέθηκε το έργο...

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ

Πολιτικές και συνδικαλιστικές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της εταιρείας ιχθυοκαλλιεργειών «Νηρέας» να απομακρύνει 32 εργαζόμενους στη φύλαξη των εγκαταστάσεών της στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας -η φύλαξη περνά σε ιδιωτική εταιρεία. Πέρα από το επιχειρησιακό σωματείο και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, ανακοινώσεις στήριξης των εργαζομένων εξέδωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝ.ΑΛΛ., η παράταξη της Λαϊκής Ενότητας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμος Ξηρομέρου και το ΚΚΕ, που προχώρησε και σε ερώτηση στη Βουλή.

Από την πλευρά της η εταιρεία τονίζει ότι η ανάθεση της φύλαξης σε εξειδικευμένη εταιρεία γίνεται για την καλύτερη προστασία και περαιτέρω ανάπτυξη των εγκαταστάσεων στον Αστακό, υποστηρίζοντας ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι θα απορροφηθούν από την εταιρεία φύλαξης, ενώ όσοι απολυθούν θα λάβουν υψηλές αποζημιώσεις και θα έχουν προτεραιότητα σε τυχόν νέες θέσεις που θα προκύψουν στον όμιλο.

Το νέο σχήμα που θα προκύψει από την εν εξελίξει συγχώνευση των τριών μεγάλων εταιρειών του κλάδου, «Νηρέας», «Ανδρομέδα» και «Σελόντα» (που έχει λάβει το πράσινο φως από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), προσδοκά να συμβάλει στη γρήγορη ανάκαμψη του χτυπημένου και από την πανδημία κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών στη χώρα μας αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου αναμένεται να έχει αξιοσημείωτο μερίδιο αγοράς. Στις 19 Ιουνίου ολοκληρώθηκε η εξαγορά των μετοχών της «Νηρέας» από την «Ανδρομέδα» στο πλαίσιο της συγχώνευσης και χθες (Δευτέρα) η «Νηρέας» υπέβαλε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αίτημα διαγραφής των μετοχών της από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Για την ανάπτυξη της νέας εταιρείας αναμένονται επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων μονάδων εκτροφής ψαριών, συγχώνευση μονάδων, ανάπτυξη περισσότερων ειδών ιχθυοκαλλιεργειών και προσπάθεια εισόδου σε νέες αγορές.

Οι φόβοι
Ομως από την πλευρά των εργαζομένων εκφράζονται φόβοι για απώλειες θέσεων εργασίας, που θα προκαλέσουν προβλήματα σε τοπικές κοινωνίες όπως αυτή του Αστακού. Το σωματείο εργαζομένων στη «Νηρέας» κάνει λόγο για ξαφνικές καρατομήσεις 32 συναδέλφων με πρόσχημα τον μη επαγγελματισμό τους με την επίκληση του τραγικού θανάτου εργαζόμενου στη φύλαξη το 2018. Μιλά ακόμη για απόφαση που ανοίγει το κουτί της Πανδώρας και καλεί τους αρμόδιους και θεσμικούς φορείς να πάρουν θέση ενάντια στον αντεργατικό κατήφορο.

«Προχωρούμε σε έκτακτη γενική συνέλευση και ζητάμε άμεση συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρείας για να διαπραγματευτούμε ώστε να βρεθεί λύση στο θέμα της μαζικής απόλυσης των συναδέλφων. Εάν δεν εισακουστούμε, θα πραγματοποιήσουμε 24ωρη απεργία» δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Χαράλαμπος Τσάρκος, πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων.

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος, καλεί την κυβέρνηση να παρέμβει για να ανακληθούν οι απολύσεις και να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα: «Τριάντα δύο οικογένειες έμειναν χωρίς εισόδημα και η γιγάντωση με τη συγχώνευση των leaders του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας αποτελεί, σύμφωνα με όσα διαρρέουν, προανάκρουσμα για τα χειρότερα. Η κυβέρνηση, που σύμφωνα με τη συνήθειά της ξεκινάει την οποιαδήποτε ενίσχυση από τους πλέον ισχυρούς, θα έπρεπε να θέτει ως προϋπόθεση για την ένταξη σε προγράμματα στήριξης επιχειρήσεων τη διατήρηση των θέσεων και των σχέσεων εργασίας», αναφέρει. Και η τοπική νομαρχιακή επιτροπή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων, τονίζοντας ότι πρέπει να σταματήσει ο εμπαιγμός τους με κάλυψη της κυβέρνησης.

Τι υποστηρίζει η εταιρεία
Πηγές της εταιρείας επισήμαναν στην «Εφ.Συν.» ότι δεν πρόκειται για απομάκρυνση των εργαζομένων αλλά για αλλαγή μοντέλου φύλαξης με την ανάθεση σε εταιρεία security, κάνοντας λόγο για 8 και όχι 32 απολύσεις καθώς οι υπόλοιποι μεταφέρονται στο δυναμικό της εταιρείας security. Σε ανακοίνωσή της η «Νηρέας Α.Ε.» μιλά για μια ενέργεια στο πλαίσιο του στρατηγικού επενδυτικού σχεδίου στον Αστακό που απαιτούσε τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων ασφαλείας της μονάδας. Η διατήρηση των θέσεων εργασίας και η παρουσία της εταιρείας στον Αστακό χαρακτηρίζονται ως προτεραιότητα και αναφέρεται ότι θα υπάρξει μέριμνα ώστε να απορροφηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων από την εταιρεία παροχής υπηρεσιών φύλαξης, ενώ θα δοθούν αποζημιώσεις υψηλότερες των προβλεπόμενων, καθώς και η δυνατότητα απορρόφησης σε τυχόν νέες θέσεις εργασίας που θα προκύψουν στον όμιλο.

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.