Ηχηρό «αντάρτικο» Γενικού Εισαγγελέα των ΗΠΑ κατά Τραμπ

Ένας από τους πιο υψηλόβαθμους δικαστικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι αρνείται να αποχωρήσει από τη θέση του, τη στιγμή που κυβέρνηση και υπουργείο Δικαιοσύνης είχαν ανακοινώσει την παραίτησή του.

Ένα δυναμικό «όχι» εισέπραξε ο Ντόναλντ Τραμπ και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ, από τον γενικό εισαγγελέα Νέας Υόρκης, Τζέφρι Μπέρμαν, ο οποίος θεωρείται από τα μεγάλα εμπόδια για τον πρόεδρο των ΗΠΑ στον τομέα της Δικαιοσύνης.

Ο Μπαρ ανακοίνωσε ότι ο διακεκριμένος νομικός αποχωρεί από τη θέση του, χωρίς να δίνει περαιτέρω εξηγήσεις, σε μία κίνηση που δημιούργησε ερωτήματα περί κυβερνητικής παρέμβασης στη Δικαιοσύνη. Ανακοίνωσε, παράλληλα, ότι ο πρόεδρος της επιτροπής Ασφάλειας και Εμπορίου, Τζέι Κλέιτον, θα είναι ο αντικαταστάτης του.

Στην δήλωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης και στενός σύμμαχος του προέδρου ανέφερε ότι ο Μπέρμαν «αποχωρεί μετά την εξαιρετική δουλειά που έκανε, με πολλές επιτυχίες», αλλά δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις. Είπε, όμως, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ προωθεί την υποψηφιότητα του κ. Κλέιτον, ενός νομικού που δεν έχει υπηρετήσει ποτέ ως ομοσπονδιακός εισαγγελέας.

Ο Τζέφρι Μπέρμαν είναι ο εισαγγελέας που ήταν επικεφαλής στις διώξεις κατά αρκετών από τους συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ από το 2018 και μετά, όταν ανέλαβε τη θέση του. Είναι, ακόμη, ο επικεφαλής στην υπόθεση του Τζέφρι Έπσταϊν, ενώ τον περασμένο μήνα κατηγόρησε τον πρίγκιπα Άντριου ότι προσπάθησε να «θάψει» την έρευνα.

Χθες, σε δήλωσή του, ανακοίνωσε ότι έμαθε από τον τύπο τις εξελίξεις, δεν έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί και αυτό θα το πράξει μόνο εφόσον το αποφασίσει το Κογκρέσο για τον διάδοχό του.

Ο κ. Μπέρμαν διορίστηκε στη θέση του από δικαστήριο, κάτι σημαίνει πως είναι αμφίβολη η νομιμότητα της προσπάθειας Τραμπ να τον αντικαταστήσει.

Η νέα βεντέτα έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά τον σάλο που ξέσπασε από το βιβλίο του Τζον Μπόλτον, ο οποίος ανέφερε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να πιέσει τον Μπέρμαν να παγώσει έρευνα για την τουρκική τράπεζα Halkbanl, ως αντάλλαγμα σε ντηλ με τον Ταγίπ Ερντογάν.