Μαγικά πρωθυπουργικά μαθηματικά: Δεν είναι ύφεση, είναι ανάπτυξη!

0
Κυρ. Μητσοτάκης: "Το πρώτο τετράμηνο του 2020, ως διά μαγείας και κόντρα στις δικές σας προβλέψεις, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε μόλις 0,9%"! - Ευ. Τσακαλώτος: "Του έχουμε εξηγήσει ότι η παραδοχή πως η 13η σύνταξη που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναπτυξιακή και ότι το κόψιμο του κοινωνικού μερίσματος που επέλεξε η Ν.Δ. ήταν αντιαναπτυξιακή πολιτική δεν είναι μια παραδοχή που συμφέρει τη Ν.Δ. Αλλά, αφού το πιστεύει αυτό ο πρωθυπουργός, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Ας αλλάξει οικονομική πολιτική"

Με πανηγύρια παραδέχτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι έφερε την Ελλάδα ξανά στην ύφεση! Εκνευρισμένος, ο πρωθυπουργός...
επιστράτευσε τον οικονομικό παραλογισμό για να απαντήσει στο επιχείρημα του Αλέξη Τσίπρα ότι παρέλαβε ανάπτυξη 2,8%, υποσχόμενος ανάπτυξη 4%, και έφερε ανάπτυξη 1% το τέταρτο τρίμηνο του 2019 και ύφεση 0,9% το πρώτο τρίμηνο του 2020.

«Η περιβόητη ύφεση, στην οποία αναφέρεστε, δεν είναι ύφεση, είναι ανάπτυξη. Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε 1% το τέταρτο τρίμηνο του 2019 και το πρώτο τετράμηνο του 2020, ως διά μαγείας και κόντρα στις δικές σας προβλέψεις, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε μόλις 0,9%» είπε ο Κ. Μητσοτάκης.

Μάλιστα για κάποιο λόγο άρχισε να επαναλαμβάνει την ίδια ερώτηση. «Πόσος ήταν ο μέσος όρος συρρίκνωσης στην υπόλοιπη Ευρωζώνη; Πόσος ήταν; Το ξέρετε; Πόσος ήταν;» έλεγε και ανέφερε ότι η ύφεση «ήταν 3,6%, δηλαδή τέσσερις φορές μικρότερη συρρίκνωση, κι εσείς εδώ πέρα μιλάτε για ύφεση Ν.Δ. και ύφεση Μητσοτάκη!»

Παρά το ότι η Ν.Δ. πέτυχε επιβράδυνση της ανάπτυξης και τελικά ύφεση, ο πρωθυπουργός συμπέρανε ότι «η ελληνική οικονομία είχε μπει στο 2020 με μεγάλη αναπτυξιακή ορμή, ότι η απόδοση της ελληνικής οικονομίας τους πρώτους δύο μήνες 2020 ήταν πολύ υψηλή, πολύ καλύτερη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και ότι η ελληνική οικονομία τελικά τουλάχιστον ως προς τον Μάρτιο του 2020 χτυπήθηκε λιγότερο απ' ό,τι η υπόλοιπη Ευρώπη».

Δηκτικός Τσακαλώτος

Τα οικονομικά του πρωθυπουργού σχολίασε δηκτικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συστήνοντας «να μην ρωτάει με τόσο πάθος 'πόσος ήτανε' για την ύφεση των άλλων. Γιατί στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό». «Το επιτελικό κράτος απ’ ό,τι φαίνεται δεν έχει ακόμα εγκαταστήσει το app της ακοής» είπε χαρακτηριστικά ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ και σχολίασε:

«It takes two to tango ή αλλιώς ο διάλογος χρειάζεται να ακούς τον άλλο και να εμπλέκεσαι με τα επιχειρήματα. Σε όλα όσα είπε ο πρωθυπουργός έχουμε απαντήσει και είτε δεν το γνωρίζει είτε δεν τον νοιάζει».

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι «η ύφεση στην Ελλάδα ήταν συγκριτικά μικρότερη από αυτή της Ευρωζώνης επειδή πολλές σημαντικές ευρωπαϊκές οικονομίες άρχισαν να λαμβάνουν μέτρα περιορισμού πριν από εμάς (λόγω του ότι εμφανίστηκαν κρούσματα νωρίτερα), αλλά κυρίως επειδή έχουν πολύ μικρότερη εποχική διακύμανση», ενώ στην Ελλάδα αναμένεται ο επηρεασμός από τον τουρισμό.

«Του έχουμε εξηγήσει ακόμη ότι η ρύθμιση του χρέους και το μαξιλάρι που ο ίδιος αφόριζε οδήγησαν τα επιτόκια σε καθοδική πορεία και όχι το γεγονός ότι ο ίδιος είναι 'Μωυσής', όπως τον χαρακτηρίζουν τα... αμερόληπτα sites» σημείωσε ο Ευκλ. Τσακαλώτος και θύμισε ότι επί Ν.Δ. υπήρχε ύφεση, ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ ανάπτυξη. Σημείωσε ακόμη ότι «η 13η σύνταξη που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναπτυξιακή και ότι το κόψιμο του κοινωνικού μερίσματος που επέλεξε η Ν.Δ. ήταν αντιαναπτυξιακή πολιτική».

Διαφάνεια απαίτησε ο Αλ. Τσίπρας: Δώστε τη λίστα με τα λεφτά σε κουμπάρους και παρακούμπαρους

Πλήρη κάλυψη στον Στέλιο Πέτσα για τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος στους «Φουρθιώτηδες» υποχρεώθηκε να δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ύστερα από το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα να δημοσιοποιηθεί η λίστα με τα λεφτά στους διάφορους «κουμπάρους και παρακούμπαρους». Ο πρωθυπουργός σιώπησε επί του θέματος, ενώ υποστήριξε με νόημα ότι «δεν ήταν πεταμένα λεφτά»...

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «σας λιβανίζουν διάφοροι δευτεροκλασάτοι παρουσιαστές της τηλεόρασης, που έχουν μπλογκ και τους δίνουμε χρήματα του ελληνικού λαού» και απαίτησε να δοθεί στη δημοσιότητα η λίστα με τα λεφτά που έχει δώσει ο Στ. Πέτσας «στους κουμπάρους και στους παρακούμπαρους».

«Κάποτε σας κάναμε κριτική γιατί δίνατε λεφτά στους καναλάρχες. Οι καναλάρχες τουλάχιστον έχουν και εργαζόμενους να θρέψουν, σε αντίθεση με αυτούς τους περίεργους τύπους, στους οποίους δώσατε αφειδώς κρατικό χρήμα, για να σας λιβανίζουν στα πρωτοσέλιδά τους ότι είστε ο Μεσσίας, ότι είστε ο Μωυσής» σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε δηκτικά:

«Η αλήθεια είναι ότι μόνο ένας Μωυσής θα μπορούσε να πάρει μια οικονομία με δώδεκα συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης και να την πάει σε ύφεση. Αλήθεια είναι αυτό. Θα δώσετε τη λίστα και τα χρήματα; Έχετε καταργήσει ακόμα και τη διαφάνεια, μια μεταρρύθμιση θεσμική, προοδευτική, για τη λογοδοσία, για την ενίσχυση της δημοκρατίας».

«Ισχυρίζεστε ότι η εικόνα την οποία έχουν οι πολίτες για την κυβέρνηση και για τη συνολική πορεία της χώρας είναι αποτέλεσμα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία, όπως είπατε, μπουκώνουμε σε κρατικό χρήμα, λες και η καμπάνια, η οποία έγινε, ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, ήταν πεταμένα λεφτά. Όχι, πεταμένα λεφτά ήταν οι διαφημίσεις των ΔΕΚΟ, τις οποίες βάζατε εσείς επί δικιάς σας κυβέρνησης, για να στηρίζετε μόνο εφημερίδες που στήριζαν εσάς» απάντησε ο Κ. Μητσοτάκης απορρίπτοντας διά της σιωπής το αίτημα για διαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος.

Στη Βουλή ο αποκλεισμός των επιχειρήσεων από τα μέτρα στήριξης

Μετά την παρέμβαση Τσίπρα - Ο Κ. Τασούλας αποδέχθηκε το αίτημα της ΓΣΕΒΕΕ και του ΣΥΡΙΖΑ

Τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα ικανοποιήσει η Βουλή το αίτημα της ΓΣΕΒΕΕ να συνεδριάσουν οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές για να συζητηθούν τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, η αξιοποίηση των εργαλείων της Πολιτείας από τις τράπεζες και ο αποκλεισμός της πλειονότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από αυτά.

Το αίτημα της ΓΣΕΒΕΕ είχε υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής και ο Αλέξης Τσίπρας το έθεσε εκ νέου χθες. Ο Κώστας Τασούλας δεσμεύτηκε ότι οι Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και θα συνεδριάσουν τη μεθεπόμενη εβδομάδα «παρουσία τουλάχιστον του υπουργού Ανάπτυξης και της Ελληνικής  Ένωσης Τραπεζών».

avgi.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)