Μητσοτακοσκούφης...

Ο δίαυλος επικοινωνίας Σταϊκούρα-Στουρνάρα και το κοινό τους παρελθόν
 «Ουκ εαν με καθεύδειν το του Αλογοσκούφη τρόπαιον». Κάπως έτσι θα σκέφτηκε ο πρωθυπουργός, επικαιροποιώντας τα Greek Statistics του τέως υπουργού Οικονομικών της ΝΔ: βαφτίζοντας την ύφεση ανάπτυξη και την ανεργία εργασία, μέσα από την εξαφάνιση 400.000 ανέργων. Φυσικά αν...

η Τράπεζα της Ελλάδος έκανε τη δουλειά της, θα μας έδινε την πραγματική εικόνα. Αλλά ο κ. Στουρνάρας είναι ευγενής και διακριτικός άνθρωπος.


Πως γίνεται αλλού όταν κάποιος επιχειρεί αλχημείες; Μια ιδέα μπορούμε να πάρουμε αν βασιστούμε στην περιγραφή του κ. John Cassidy, στο προχθεσινό φύλλο του New Yorker, για την διελκυστίνδα μεταξύ θεσμών, σε μια χώρα όπως οι ΗΠΑ, που πολλά μπορεί να της καταλογίσει κανείς ωστόσο τα θεσμικά αντίβαρα στις εξουσίες του Προέδρου φαίνεται ότι συνεχίζουν να λειτουργούν.


O Προέδρος Τραμπ εμφανίζεται συχνά οργίλος στο Twitter. Την Πέμπτη το πρωί όμως φάνηκε σαν να του είχε μόλις ανακοινώσει ο γιατρός μια πολύ δυσμενή πρόγνωση, την οποία δεν μπορούσε επ’ ουδενί να αποδεχθεί. «Η Fed (Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα) κάνει τόσο συχνά λάθος υπολογισμούς», έγραψε. «Εξέτασα και εγώ τα νούμερα και ξέρω να το κάνω πολύ καλύτερα από αυτούς. Θα έχουμε ένα πολύ καλό γ’ τρίμηνο και ένα εξαίρετο δ’ τρίμηνο και μια από τις καλύτερες χρονιές μας το 2021. Επίσης σύντομα θα διαθέτουμε εμβόλιο και αποτελεσματική θεραπεία. Αυτή είναι η γνώμη μου. ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΤΗΝ!».

Ο κύριος πρόεδρος αναφερόταν στην προειδοποίηση της Fed πως η οικονομία των ΗΠΑ θα χρειαστεί χρόνια για να συνέλθει από την ύφεση στην οποία μπήκε τον Μάρτιο, όταν άρχισαν τα lock downs της πανδημίας. Η Fed δημοσιοποίησε ένα σύνολο υπολογισμών, όπου φαίνεται ότι περιμένουν τον επίσημο υπολογισμό της ανεργίας (πάντα υποδεέστερο του αληθινού), που σήμερα έχει σκαρφαλώσει στο 13,3%, να επιμένει  στο τέλος του έτους στο 9,3% αλλά ακόμη και στο τέλος του 2021 στο 6,5% ενώ μόνο στο τέλος του 2022 προβλέπεται να περιοριστεί στο 5,5% Ας σημειωθεί ότι τον φετινό Φλεβάρη ήταν μόλις 3,5%.

Καμία σχέση ο οργίλος με το άνετο ύφος του «επιτυχημένου manager» που υιοθέτησε στην δική μας Βουλή ο κ Μητσοτάκης. Ισχυρίστηκε ότι το «μαγειρεμένο» - 0,9% του α’ τριμήνου δείχνει ότι είχαμε πολύ περισσότερη αναπτυξιακή φόρα από Γαλλία και Γερμανία! Δεν συζητάμε για κάτι «αποτυχημένους» σαν τους Ιταλούς και τους Ισπανούς.

Οι ζοφερές προβλέψεις της Fed ήταν αρκετές να εκνευρίσουν τον κ. Τραμπ και ίσως οιονδήποτε άλλο στην προεκλογική του θέση. Σαν να μην έφθαναν όμως αυτές, συνοδεύτηκαν κι από κάποια επιπλέον αρνητικά σχόλια του προέδρου της Fed, κ. Ζερόμ Πάουελ, ο οποίος έχει συχνά γίνει ο στόχος των χλευασμώ, συνέχισε λέγοντας ότι εκατομμύρια εργαζόμενοι δεν πρόκειται να πάρουν πίσω την εργασία που απώλεσαν με την επιβολή των Lockdowns, όταν αυτά θα αρθούν. «Θα χρειαστούν κάποια χρόνια προκειμένου να ξαναβρούν δουλειά αυτοί οι άνθρωποι», προσέθεσε.



Τουλάχιστον  επί μια ημέρα η Wall Street φάνηκε να παίρνει πολύ πιο σοβαρά τις προειδοποιήσεις αυτές  από ότι ο ίδιος ο κ. Τραμπ. Την Πέμπτη ο βιομηχανικός δείκτης του Dow Jones έχασε 1,861.2μονάδες, κλείνοντας σχεδόν 7% κάτω.

Δεδομένης της αξιοσημείωτης ανοδικής διαδρομής από τον Μάρτιο - τη μεγαλύτερη ανοδική κίνηση που παρατηρήθηκε ποτέ σε τόσο βραχεία χρονική περίοδο - η πτώση της μιας ημέρας δεν σημαίνει και πάρα πολλά χρηματιστηριακά.  Όμως οι προειδοποιήσεις αυτές, σε συνδυασμό με τις ειδήσεις περί απότομης έξαρσης της πανδημίας σε αρκετές Πολιτείες, «ακύρωσαν» πλήρως τους ισχυρισμούς του κ. Τραμπ ότι η αμερικανική οικονομία ετοιμάζεται τάχα να απογειωθεί σαν πύραυλος.

«Αυτή υπήρξε μια ιδέα του, εξ αρχής πολύ αμφιλεγόμενη», μας λέει ο σχολιαστής του New Yorker. «Προφανώς και προβλεπόταν μια κάποια αύξηση της απασχόλησης όταν οι Πολιτείες θα τερμάτιζαν τα lockdowns οπότε και οι επιχειρήσεις θα ανακαλούσαν εργαζομένους από την διαθεσιμότητα».

Κατά την τελευταία εβδομάδα όταν οι δείκτες παρακολούθησης της ανεργίας έδειξαν μια αύξηση του όγκου των μισθολογικών ροών κατά 2,5 εκατομμύρια, ο Τραμπ έσπευσε να μιλήσει για πυραύλους και «ταξίδι στα αστέρια». Μάλλον σε ταινία επιστημονικής φαντασίας, δεδομένου ότι ταυτόχρονα περισσότεροι από 30 εκατομμύρια Αμερικάνοι παρέμεναν άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι. Την Πέμπτη εξάλλου, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι ακόμη 1,5 εκατ. άνθρωποι προστέθηκαν στους δικαιούχους των επιδομάτων ανεργίας κατά την εβδομάδα που είχε περάσει.

Μια μικρή λαθροχειρία επιχείρησε λοιπόν ο  Πρόεδρος και συνάντησε τους αμείλικτους αριθμούς του ίδιου του κράτους και τους αυστηρούς δημοσιογράφους, επίσης. Δεν καταλαβαίνουν εκεί ούτε από πανδημία ούτε από εθνικές ανάγκες ούτε από ψυχολογικό κλίμα.

Ο σχολιογράφος συμπεραίνει ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια λέγοντας ότι η λεπτότητα των χειρισμών δεν υπήρξε ποτέ το δυνατό σημείο του Προέδρου. Mε τις ακατάπαυστες άτσαλες παρεμβάσεις του για να τονώσει το κλίμα, υπερβάλλοντας επί μιας προβλεπόμενης διόρθωσης, απλώς σφίγγει τα λουριά μέσα στην ίδια την δική του «διαστημάκατο»! Γιατί σύντομα, όταν το εν λόγω σκάφος θα εισέλθει σε φάση προσεδάφισης, τότε μόνο ένα πράγμα θα του απομένει πια: να κατηγορήσει την Fed ή την Κίνα - δηλαδή οποιονδήποτε άλλον εκτός του εαυτού του.

Συμπέρασμα: Πόσο τυχεροί πρέπει να νοιώθουμε στην Ελλάδα! Ευχαριστούμε κύριε Στουρνάρα που δεν μας χαλάτε το αμέριμνο καλοκαίρι.

 Παναγιώτης Α. Τζανετής

tvxs.gr