Ε μα πια!...

Τώρα, για να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη και επειδή το μήλο, πού θα πάει, κάτω απ' τη μηλιά θα...πέσει και καθώς, ως όλοι γνωρίζουμε, πλέον καλόμαθε η γριά στα σύκα κι εμπαινόβγαινε κι εζήτα και τα μαζεύει κι ας είν' και ρώγες, παρότι είναι βέβαιο πως οι ρώγες αυτές από περσινά ξινά σταφύλια είναι και με τα πολλά το μάθαμε κι αυτό, πως αυτός που έχει το μαχαίρι, τρώει και το πεπόνι και αυτό δεν είναι καν το κερασάκι στην τούρτα και επειδή καθόλου δεν παίζω με παροιμίες για φρούτα του θέρους, καθώς ξέρω πολύ καλά πως υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια και τον αναγνώστη αν τον πολυμπερδέψεις...

, σταματάει την ανάγνωση και πας σαν το σκυλί στ' αμπέλι, εξηγούμαι και λέω πως όλα τα παραπάνω πηγάζουν από μια γρήγορη ανασκόπηση για τον ένα χρόνο κυβέρνηση Ν.Δ. Να περιγράψω τη χρονιά που ζήσαμε θέλησα. Όσο για την πάρτη μου, εμμένω στην αρχική μου θέση, ακριβώς ένα χρόνο πριν και επιλέγω ένα δεόντως ξινό φρούτο για την περιγραφή αυτής: να λείπει το βύσσινο!

Ακριβώς γιατί μέχρι «βύσσινο» μπορεί να φτάσει η πάρτη μου και όχι στο πολυπόθητο αχλάδι. Πως «πίσω έχει η αχλάδα την ουρά» θα 'θελα να μπορώ να πω, αλλά δεν! Κατά τ' άλλα, ή μάλλον κατά τους άλλους, δεν τρέχει κάστανο! Τι που ξαναήρθε -την ξαναφέραμε δηλαδή-, τι που έχει ρημάξει... μωρέ τίποτα δεν άφησε όρθιο, τι που δεν ήταν χρονιά αυτή - «σήμερα μαύρος ουρανός, σήμερα μαύρη μέρα» ήταν! Το τσουνάμι στην Ιαπωνία, σου λέει, λιγότερες καταστροφές έκανε από τον Μητσοτάρχα. Αφού φάγαν από τα μπετά, φάγαν από τα τούβλα, φάγαν από τα σίδερα, πλέον σε πετάνε και έξω από το σπίτι που σου έταξαν πως θα σου χτίσουν και μέσα του θα σε κάνουν βασίλισσα.

Αλλά εσύ εκεί! Πιστός! Ανθρωπάκος φτωχός, κουρασμένος, σκυφτός φιλαράκος.

Να σου πω και κάτι στην τελική; Καλά κάνεις! Ε μα πια!

Χαζός είναι δηλαδή ο Βορίδης που, πριν ξαναγίνει κυβέρνηση η κυβέρνησή του, έλεγε και ξαναέλεγε πως πρέπει μια και καλή να τελειώνουμε με την ιδεολογία της Αριστεράς; Από κοντά και ο Ψαριανός που, αφού έγινε ψυχή τε και σώματι Βορίδης στη θέση του Βορίδη, είπε εν μέσω πανδημίας πως είναι ευγνώμων που «αυτό το σιχαμερό ιο-μικρόβιο» θα καθαρίσει τη χώρα από τους σιχαμερούς συριζαίους;

Τώρα, για να επιστρέψουμε στα της αρχής, με τα σύκα και τις σκάφες, ομολογώ πως πιο αποτελεσματική κυβέρνηση δεν έχω ξαναματαδεί. Έχεις, ας πούμε, ακούσει τον τελευταίο χρόνο (καν ακούσει ως λέξεις, όχι ρεπορτάζ και αναλύσεις) για «σκάνδαλο Novartis»; Εδώ βγήκε ο Άδωνις και είπε να μπει φυλακή η Τουλουπάκη (σ.σ. η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς που χειρίζεται την υπόθεση) γιατί, λέει, «παραβίασε το Σύνταγμα» ασκώντας δίωξη στον Ανδρέα Λοβέρδο για το σκάνδαλο. Και αυτό, λέει, «είναι για πολλά έτη φυλακή» (τη δίκασε κιόλας!). Γιατί, λέει, «όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί ορκιζόμαστε πίστη στο Σύνταγμα και το Σύνταγμα είναι κείμενο ιερό».

Αυτά είπε ο «σώσον Κύριε τον λαό σου και ευλόγησον τις παρατυπίες του» και κανείς δεν του θύμισε πως το Σύνταγμα δεν είναι «ιερό κείμενο» - τα μάτια τού βγάλανε με την τελευταία κυβερνητική αναθεώρησή του, χουντικές παραγράφους έχουν αφήσει ακόμα μέσα του και στο κάτω κάτω ο ίδιος ορκίστηκε στην Αγία Τριάδα να υπακούει αυτό το Σύνταγμα, άρα αν το «παρακούσει» θα τον δικάσει ο θεός. Ναι; Ναι.

Ενώ την Τουλουπάκη τη δίκασε ήδη ο Άδωνις - ο ημίθεος. Ναι; Ναι.

Δεν ζητάει κι αυτή μια μετάθεση, όπως οι συνάδελφοί της στην υπόθεση «Noor One» (την ξεχάσαμε και δαύτη). Η πρώτη ανακρίτρια μετατέθηκε, η δεύτερη μετανάστευσε στις ΗΠΑ και ο τωρινός ανακριτής ζήτησε μετάθεση για προσωπικούς λόγους. Τέλειο; Ναι; Ναι! Εντελώς τυχαίο; Ναιαιαι!

Και κάτσε εσύ μετά και φτιάξε σποτάκια μπας και.

Βρε, σου λέμε, δεν! Δεν δεν δεν, που να σκάσεις!

...Όχι;...

Νόρα Ράλλη

efsyn.gr