Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2020

Γερμανοί εισαγγελείς: Θεωρούμε τη Μαντλίν νεκρή...

Νεκρή θεωρείται η μικρή Μαντλίν ΜακΚαν, σύμφωνα με την εκτίμηση των Γερμανών εισαγγελέων. Παράλληλα, δόθηκε στη δημοσιότητα σκίτσο του...
43χρονου Γερμανού παιδόφιλου που θεωρείται ότι είναι ο απαγωγέας και δολοφόνος του κοριτσιού.Έπρεπε να περάσουν 13 χρόνια για να ταυτοποιηθεί ο βασικός ύποπτος στην πολύκροτη υπόθεση εξαφάνισης της Βρετανίδας Μαντλίν ΜακΚαν που έχει συγκλονίσει τη διεθνή κοινότητα με ευρεία κάλυψη για τις εξελίξεις από τον ξένο Τύπο.

Όπως όλα δείχνουν, ο απαγωγέας της φέρεται να είναι ο 43χρονος Γερμανός, γνωστός  στις αρχές του Βερολίνου, ο οποίος έχει καταδικαστεί για παιδεραστία και σήμερα εκτίει ποινή φυλάκισης για τον βιασμό 72χρονης Αμερικανίδας.

Ο Γερμανός παιδόφιλος καταδικάστηκε σε φυλάκιση επτά ετών για τον βιασμό της Αμερικανίδας δύο χρόνια πριν από την εξαφάνιση της Μαντλίν.

Υπενθυμίζεται ότι το θρίλερ με την εξαφάνιση του μικρού κοριτσιού ξεκίνησε όταν η Μαντλίν ήταν τριών ετών.

Η Μαντλίν Μακάν εξαφανίστηκε από το δωμάτιό της την 3η Μαΐου του 2007, κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών της οικογένειας στην Πορτογαλία, ενώ οι γονείς της έτρωγαν με φίλους στο θέρετρο Πράια ντε Λουζ.

Η πορτογαλική δικαστική αρχή έκλεισε αρχικά την έρευνά της το 2008 αλλά τη συνέχισε τον Οκτώβριο του 2013 λόγω νέων στοιχείων. Η βρετανική αστυνομία συμμετείχε επίσης στην έρευνα.


Η ταραγμένη μοίρα του κοριτσιού είχε γίνει πρωτοσέλιδα παγκοσμίως. Οι ερευνητές έκαναν λόγο από την αρχή για απαγωγή. Μερικές φορές, οι ίδιοι οι γονείς ήταν επίσης ύποπτοι.

Το κορίτσι απήχθη από το κρεβάτι του σε ξενοδοχείο, στην περιφέρεια Αλγκάρβε της Πορτογαλίας. Έκτοτε η τύχη της παραμένει ένα μυστήριο παρά τις εκτεταμένες έρευνες διεθνώς.

Σήμερα όμως οι γερμανικές αρχές δηλώνουν πως είναι πεπεισμένες ότι ο 43χρονος που απήγαγε την Μαντλίν την δολοφόνησε, την ώρα που οι βρετανικές αρχές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την υπόθεση ως περιστατικό απαγωγής και εξαφάνισης εκφράζοντας την πεποίθηση πως το κορίτσι μπορεί να βρίσκεται εν ζωή.

Η συνομιλία-κλειδί μία ώρα πριν την απαγωγή

Αν και ο 43χρονος Γερμανός είχε μπει στο μικροσκόπιο των βρετανικών αρχών και το 2008, ωστόσο στη συνέχεια αποκλείστηκε από τις έρευνες της Σκότλαντ Γιαρντ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν προκύψει από το 2017 και μετά, όπου οι έρευνες επικεντρώθηκαν πάλι σε αυτόν, ο 43χρονος έκανε διακίνηση ναρκωτικών και διαρρήξεις σε δωμάτια ξενοδοχείου και τουριστικά καταλύματα στην περιφέρεια Αλγκάβρε στην οποία ζούσε από το 1995 έως το 2007.

Ωστόσο, χθες, όπως αποκάλυψε η Σκότλαντ Γιαρντ, ο 43χρονος Γερμανός είχε μια συνομιλία 30 λεπτών περίπου μια ώρα πριν την απαγωγή του μικρού κοριτσιού με ένα άτομο που χρησιμοποιούσε πορτογαλικό αριθμό και θεωρείται «βασικός μάρτυρας» και όχι ύποπτος.

Η Σκότλαντ Γιαρντ όπως και οι γερμανικές αρχές ζητούν από οποιονδήποτε γνωρίζει κάποια πληροφορία σχετικά με δύο πορτογαλικά τηλέφωνα να την καταθέσει στις αρχές.

Το ένα από τα τηλέφωνα πιστεύεται ότι το χρησιμοποιούσε ο ύποπτος, ο οποίος δέχθηκε μια κλήση διάρκειας 30 λεπτών από το δεύτερο τηλέφωνο, ενώ βρισκόταν στην Πράια ντε Λουζ, τη νύχτα της εξαφάνισης του παιδιού, λίγο προτού χαθούν τα ίχνη της.

«Ίσως να γνωρίζετε, ενδεχομένως να ξέρετε κάποια πράγματα απ’ όσα έκανε, που πιθανόν εμπιστεύτηκε σε εσάς σχετικά με την εξαφάνιση της Μαντλίν», λέει ο επικεφαλής των ερευνών Μαρκ Κράνγουελ.

«Έχουν περάσει περισσότερα από 13 χρόνια και η αφοσίωσή σας ίσως να έχει αλλάξει. Αυτό το πρόσωπο βρίσκεται στη φυλακή… τώρα είναι η στιγμή να παρουσιαστείτε».


Ο 43χρονος απήγαγε την Μαντλίν μ' ένα λευκό βαν;

Οι Βρετανοί αστυνομικοί έδωσαν, μάλιστα, στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες των δύο οχημάτων τα οποία φέρεται να χρησιμοποιούσε ο Γερμανός εκείνη την περίοδο και, σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, «έχουν χρησιμοποιηθεί σε αδικήματα».

Πρόκειται για ένα παλιό βαν VW T3 -που έγραφε Βεστφαλία- και μια Jaguar XJR6 με γερμανικές πινακίδες του 1993 την οποία είχαν εντοπίσει στην Πράια ντα Λουζ και τις γύρω περιοχές το 2006 και το 2007.

Το βράδυ της απαγωγής, σύμφωνα με την Σκότλαντ Γιαρντ, ήταν ο τελευταίος που φέρεται να είδε τη μικρή Βρετανή, κάνοντας βόλτες με το λευκό βαν στην περιοχή.

Το βαν το μεταβίβασε μία ημέρα αργότερα ενώ η αστυνομία αναζητεί πληροφορίες και για το δεύτερο όχημά του, την Jaguar.

To προφίλ του βασικού υπόπτου

Σύμφωνα με την γερμανική αστυνομία, o βασικός της ύποπτος είχε καταδικαστεί δύο φορές για σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος παιδιών και γυναικών.

Σε ανακοίνωσή της η Σκότλαντ Γιαρντ υποστηρίζει ότι ο Γερμανός που φέρεται να απήγαγε το μικρό κορίτσι, εκείνη την περίοδο είχε κοντά, ξανθά μαλλιά, με ύψος περίπου 1,80 μέτρα.

Η έρευνα των Γερμανών αρχών επικεντρώνεται τώρα στο λευκό βαν της VW με μία κίτρινη φάσα στο κάτω μέρος του οχήματος μετά από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει.

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild», υπάρχουν στοιχεία ότι ο σεσημασμένος παιδόφιλος μπορεί να χρησιμοποίησε το εν λόγω όχημα το 2007 για την απαγωγή της Μαντλίν.

Από την πλευρά τους, οι βρετανικές αρχές στρέφουν την έρευνά τους στην Jaguar XJR σκούρου χρώματος.

Και τα δύο οχήματα έχουν περιέλθει αυτή τη στιγμή στην κατοχή της γερμανικής αστυνομίας.

Επιπλέον, στο επίκεντρο των γερμανικών αρχών είναι το εξοχικό σπίτι όπου διέμενε ο ύποπτος εκείνη την περίοδο.

Έμενε συχνά στο Αλγκάρβε της Πορτογαλίας μεταξύ των ετών 1995 και 2007, σε μία λευκή βίλα που βρισκόταν ανάμεσα στο Λάγος και την Πράια ντα Λουζ, όπως αναφέρει η εφημερίδα Bild αναρτώντας στην ιστοσελίδα της και φωτογραφίες από το εξοχικό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτει η γερμανική αστυνομία, τη χρονική εκείνη περίοδο είχε ασκήσει διάφορα επαγγέλματα στην περιοχή του Λάγος, όπως για παράδειγμα είχε εργαστεί στο χώρο της εστίασης.

«Σε σχέση με την εξαφάνιση της μικρής Βρετανίδας Μαντλίν Μπεθ Μακάν, ηλικίας 3 ετών εκείνη την εποχή (…), το υπουργείο δημόσιας τάξης του Μπραουνσβάιγκ διεξάγει έρευνα σχετικά με έναν Γερμανό υπήκοο ηλικίας 43 ετών που θεωρείται ύποπτος για φόνο», λέει η γερμανική αστυνομία της Γερμανίας σε ένα δελτίο τύπου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Γερμανοί ερευνητές είχαν «στενή συνεργασία» με τους Βρετανούς και Πορτογάλους συναδέλφους τους προκειμένου να καταφέρουν να εντοπίσουν τον βασικό ύποπτο.
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.