Στρίβειν διά του Μιωνή...

Ο πρωθυπουργός θέλει να κάνει κεντρικό θέμα στην αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ το θέμα Παπαγγελόπουλου, μετά το ηχητικό με τη συνομιλία Μιωνή-Παππά, επιδιώκοντας αντιπερισπασμό από τα αναπάντητα ερωτήματα που αφορούν τη μοιρασιά των 20 εκατ. ευρώ στα ΜΜΕ.

Μέχρι...

τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρούσε η αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το θέμα της προανακριτικής επιτροπής και του Δ. Παπαγγελόπουλου να γίνεται σε επίπεδο στελεχών της Ν.Δ. και όχι σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο, θέλοντας να βγει ο ίδιος και η κυβέρνηση από το κάδρο της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής. Ομως μετά τη δημοσιοποίηση από τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή της ηχογραφημένης συνομιλίας με τον Νίκο Παππά, αυτό άλλαξε.

Η αντιπαράθεση πλέον έχει μεταφερθεί, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, σε απολύτως κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο, με την κυβέρνηση να έχει επιλέξει να σηκώνει ψηλά το θέμα στην επικαιρότητα, το οποίο βλέπει, εκτός από μια ευκαιρία να πλήξει τον πολιτικό της αντίπαλο, κυρίως ως έναν τρόπο να αλλάξει την ατζέντα, όπου κυριαρχούσε το ζήτημα των ποσών που δόθηκαν σε ΜΜΕ για τη διαφημιστική καμπάνια για την πανδημία και το οποίο την είχε φέρει σε δύσκολη θέση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος, όπως και η κυβέρνηση, εγκαλούνταν από την αντιπολίτευση για το γεγονός ότι η λίστα με τα ποσά δεν έχει ακόμα δοθεί στη δημοσιότητα, πέρασε προχθές στην αντεπίθεση, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για «ένα αδίστακτο παρακράτος» και καλώντας τον Αλ. Τσίπρα «να απαντήσει σήμερα». Και χθες κλιμάκωσε την αντίδραση αυτή, δηλώνοντας ότι ο κ. Τσίπρας «ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού στους κανόνες της Δημοκρατίας, οφείλει να διαγράψει άμεσα τον κ. Παππά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και να δώσει εξηγήσεις στον Ελληνικό λαό».

Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Θα προτείναμε στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, που φέρνει στη Βουλή παράνομες ηχογραφήσεις και τις ερμηνεύει κατά το δοκούν, όταν μιλά για “παρακράτος” και ζητά διαγραφές, να είναι λίγο πιο προσεκτικός», κατηγορώντας τον κ. Πέτσα ότι «καλύπτεται από τον κ. Μητσοτάκη, αν και φέρει όχι μόνο πολιτικές αλλά και ποινικές ευθύνες, για την εν κρυπτώ χρηματοδότηση με δημόσιο χρήμα ανύπαρκτων ΜΜΕ, τη λίστα των οποίων αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα» και προσθέτοντας: «Αντί η Ν.Δ. να ζητά τη διαγραφή του κ. Παππά, αφού κόπτεται τόσο πολύ, ας διευρύνει η ίδια το κατηγορητήριο και ας τον συμπεριλάβει».

Ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας, από το Μεσολόγγι, κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι «ανασύρει από το συρτάρι πρακτικές πρακτόρικες, μαφιόζικες. Μια σκανδαλολογία ανύπαρκτων όμως σκανδάλων για να κρύψει το ένα και μοναδικό και μεγάλο σκάνδαλο [...] πως παρέλαβε 37 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στα δημόσια ταμεία και έχει οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε μια εφιαλτική προοπτική», προσθέτοντας ότι «σπαταλάει τα χρήματα αυτά χωρίς όμως να στηρίζει ούτε τους εργαζόμενους ούτε τους επιχειρηματίες ούτε τους ανθρώπους του μόχθου και της δημιουργίας».

Ο Στ. Πέτσας επανήλθε κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «αντί να απαντήσει επί της ουσίας και να αποβάλει τον κ. Παππά, πέταξε την μπάλα στην εξέδρα» και δηλώνοντας πως «έχει μόνο δυο επιλογές. Είτε θα διαγράψει τον κ. Παππά είτε θα αναλάβει την ευθύνη του παρακράτους».

Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε εκ νέου πως «ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνεχίζει μάταια τους αντιπερισπασμούς, μήπως και ξεχαστούν οι ευθύνες του για τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος σε ανύπαρκτα ΜΜΕ» και κάλεσε ξανά την κυβέρνηση «αντί να ζητά από τον ΣΥΡΙΖΑ τη διαγραφή του κ. Παππά, [...] να κάνει η ίδια, αυτό που προσπαθεί να της επιβάλει ο κ. Σαμαράς. Να διευρύνει το κατηγορητήριο, να τον συμπεριλάβει σε αυτό και να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση. Εκτός εάν φοβάται κάτι για τον κ. Σαμαρά και τις εκκρεμότητές του, που σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επωμισθεί. Γιατί αυτός, όντως, δύσκολα διαγράφεται...».

Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά, αφού έκανε λόγο για «παρακράτος ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε: «Εντύπωση προκαλεί η επιμονή της Ν.Δ. να εστιάζει στην απομάκρυνση του κ. Παππά. Δείχνει δηλαδή τον ενδιάμεσο και απαλλάσσει το “αφεντικό” από οποιαδήποτε πολιτική ευθύνη».

Γιάννης Μπασκάκης

efsyn.gr