Διαφήμιση, ή διασυρμός;...

0
Tsapatsoulia is a state of mind -Το «greek summer» στα χέρια του «επιτελικού κράτους» του Μητσοτάκη...

Το ότι το καλοκαίρι δεν είναι εποχή, αλλά «ματιά στα πράγματα» δεν θα το μαθαίναμε ποτέ, αν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός -αναλύοντας το σποτ για τον τουρισμό σε τελετή στο Ζάππειο- δεν έλεγε πως » είναι μια...
καμπάνια η οποία δεν επενδύει μόνο στο 2020, αλλά βλέπει και παραπέρα, βλέπει στο ’21, βλέπει στο ’22».

Ήταν μια αναγκαία διευκρίνιση για όσους βλέποντας το σποτ παρατήρησαν πως αφού το «ελληνικό καλοκαίρι» είναι «συναίσθημα» που μπορείς να ζήσεις κι από το σπίτι σου δεν χρειάζεται να …έρθεις στην Ελλάδα και μπορείς να πας και αλλού!

Στη συνέχεια πολλοί είδαν πως το σλόγκαν του σποτ ήταν κλεμμένο από εταιρεία καλλυντικών -που μπορεί ανά πάσα στιγμή να καταθέσει αγωγή στην ελληνική κυβέρνηση -τι ντροπή!

Η καμπάνια ήταν μια καλή συνεργασία ανάμεσα στο υπουργείο Τουρισμού, την Μarketing Greece και τον ΕΟΤ, τόσο καλή που η πρόεδρος του, η Άντζελα Γκερέκου, φρόντισε να απουσιάσει από την εκδήλωση.

Ο Πρωθυπουργός ανέλαβε ήδη την ευθύνη για την κλοπή, αφού είπε πως μίλησε πολλές φορές με στελέχη της Marketing Hellas -και όχι του ΕΟΤ- και βρήκε το σποτ της αρεσκείας του. Πράγματι το σποτ παρακινεί τον κόσμο να έλθει στην Ελλάδα του …χρόνου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει αμέσως από την κυβέρνηση να πει αν είναι κλεμμένο ή όχι το σποτ:

«Ο κ. Μητσοτάκης έκανε χθες φιέστα για να παρουσιάσει με τυμπανοκρουσίες το «μεγαλειώδες» project του για τον ελληνικό τουρισμό. Σήμερα αποκαλύπτεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ παρέκαμψε τον ΕΟΤ και έδωσε με απευθείας ανάθεση 32 εκατ. ευρώ σε ιδιωτική εταιρεία για να μας παρουσιάσει τελικά ως καμπάνια προώθησης του ελληνικού τουρισμού την διαφήμιση που χρησιμοποίησε πριν από δύο μόλις μήνες γνωστή εταιρεία καλλυντικών».

Η κυβέρνηση απάντησε πως είναι ψέμματα ότι η …καμπάνια θα κοστίσει δήθεν 32 εκατ. ευρώ, αλλά δεν είπε κουβέντα για την απευθείας ανάθεση και την κλοπή.

Όσο για την απουσία της η Άγγελα Γκερέκου έδωσε μια εξήγηση: » Δυστυχώς λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων και τεχνικών θεμάτων επιστροφής μου (λόγω συνθηκών cov19) , αλλά και λόγω οργανωμένων συναντήσεων που είχαν από καιρό κανονιστεί,( καθώς είχα αναβάλει για καιρό λόγω της καραντίνας την επίσκεψη μου για τα σοβαρά τουριστικά θέματα στο ιόνιο Κέρκυρα κτλ) δεν μπόρεσα να παραβρεθώ στην σπουδαία αυτή εκδήλωση για την έναρξη της τουριστικής προβολής στο σινέ Αίγλη εχθές.
Ενημερώθηκα όμως για όλα!»

Η Πρόεδρος του ΕΟΤ επιβεβαιώνει πως «η φετινή καμπάνια όπως ήδη έχουμε πει έχει στρέψει το βλέμμα της στο 2021, καθώς το 20 είναι ένα διαφορετικό καλοκαίρι για όλους!!». «Στόχος μας είναι η βιώσιμη συνείδηση» θα γράψει σε ανάρτηση στο Facebook.

Ο Θανάσης Παπαθανασίου, δημιουργός του σποτ, με ανάρτησή του στο Facebook θα περιπλέξει τα πράγματα -«για να τελειώνουμε με την υποτιθέμενη αντιγραφή του σλόγκαν των αντιηλιακών»:

«Η φράση Summer state of mind υπάρχει στη λογοτεχνία εδώ και χρόνια όπως και χιλιάδες ακόμα εκδοχές του τι είναι state of mind. Η εταιρεία καλλυντικών την υιοθέτησε πρόσφατα για μια προσφορά της. Σε Ευρώπη και Αμερική η φράση έχει ξαναχρησιμοποιηθεί πολλές φορές».

Δηλαδή ναι μεν, αλλά «για να εξηγήσουμε λοιπόν τι σημαίνει Greek Summer χρησιμοποιούμε μια ήδη γνωστή έκφραση αλλά την κάνουμε δική μας δίνοντάς της ελληνικό περιεχόμενο»!

Μια βόλτα στο διαδίκτυο θα δείξει πως το πολύ «ψαγμένο» σλόγκαν -για το οποίο κάποιος πλήρωσε και κάποιος πληρώθηκε- πέρα από την εταιρεία καλλυντικών Lankaster -που προφανώς το έχει κατοχυρώσει- έχει παιχτεί πολλές φορές, υπάρχει στο τραγούδι του Billy Joel, “New York State Of Mind” και χρησιμοποιήθηκε στην τουριστική καμπάνια της Νέας Υόρκης το 2014.

Στη σελίδα του ..Kiss FM από τον Ιούνιο του 2019 υπάρχει ένα άρθρο της Κικής Μαλέρδου με τίτλο «»Summer is a state of mind» . της Κικής Μαλέρδου που αρχίζει με ειλικρίνεια: «Ωραία η φρασούλα στον τίτλο, έτσι;
Δεν είναι δικιά μου. Κλεμμένη την έχω.

Στο μεταξύ οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσαν ερώτηση στην Κομισιόν να τοποθετηθεί εάν παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία η απευθείας ανάθεση του έργου της τουριστικής προβολής του ΕΟΤ στην ιδιωτική εταιρεία Marketing Greece ΑΕ.

Με λίγα λόγια η ελληνική κυβέρνηση -που κινδυνεύει με αγωγή από εταιρεία καλλυντικών- κατάφερε με μια κίνηση να καταργήσει τον ΕΟΤ, να κατηγορηθεί για μια απευθείας ανάθεση και για ένα σποτ που αντί να διαφημίσει διασύρει την Ελλάδα.

Το μήνυμα «Μην πάτε φέτος στην Ελλάδα, αφού το ελληνικό καλοκαίρι είναι παντού» μπορεί να μην είναι σαφές στο σποτ, αλλά μας το εξήγησε ο Πρωθυπουργός» η καμπάνια βλέπει και παραπέρα, βλέπει στο ’21, βλέπει στο ’22».

Αλλά αν είναι να ερμηνεύεις ένα σποτ, μάλλον δεν έχει πετύχει τον σκοπό του. Και έτσι θα μείνουμε και μεις -και οι τουρίστες σε …αναστολή- με την απορία: Τι είναι αυτό το «ελληνικό καλοκαίρι» -που δεν είναι -μόνο- ήλιος και θάλασσα. Είναι κατάσταση, είναι «ματιά», όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ή είναι-γμτ!- …κοσμοθεωρία;

Της «αρπαχτής», της τσαπατσουλιάς και της απευθείας ανάθεσης. Μάλλον -όπως έλεγε ένα άλλο σποτ»- «αξίζουμε μια καλύτερη Ελλάδα»...

Νίκος Λακόπουλος

anoixtoparathyro.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)