Από τις πιο ευάλωτες χώρες στον κορονοϊό η Ελλάδα...

Παρά τον μικρό αριθμό κρουσμάτων, η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις πιο ευάλωτες χώρες στον κορονοϊό, γι’ αυτό και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να εφησυχάσουν οι πολίτες.

Αναφερόμενος στη...

δημοσίευση του περιοδικού «General Republic Health», ο καθηγητής Ιατρικής, Χαράλαμπος Γώγος, εξήγησε στον Γ. Αυτια (ΣΚΑΪ), πως, στην Ευρώπη υπάρχουν 6 – 7 χώρες αυτή την στιγμή που είναι πιο ευάλωτες στον κορονοϊό, μέσα στις οποίες είναι και η Ελλάδα. Όπως ο ίδιος σημειώνει, μεταξύ άλλων, σε αυτές τις χώρες συμπεριλαμβάνονται η Γερμανία και η Σουηδία.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, όπως ο κ. Γώγος εξηγεί, είναι πως αυτές οι χώρες και ιδιαίτερα η Ελλάδα έχει γερασμένο πληθυσμό και πληθυσμό με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα που ζουν πολύ καιρό. Αυτό σημαίνει ότι ναι μεν αντιμετωπίζονται καλά από το σύστημα υγείας γιατί ζουν πολύ καιρό αλλα ταυτόχρονα πρόκειται για έναν πληθυσμό ευάλωτο που αν ο ιός διασπαρθεί στην χώρα μας τα αποτελέσματα θα είναι άσχημα.

«Γι αυτό πρέπει να είμαστε προσεχτικοί», προσθέτει χαρακτηριστικά ο ίδιος.


Παράλληλα αναφέρει πως υπάρχει μια δραστηριότητα του ιού. “Δεν έχει σταματήσει να υπάρχει και σε μερικές περιοχές όπου αρχίζουν να χαλαρώνουν τα μέτρα αυτό επανεμφανίζεται με χαρακτηριστικό παράδειγμα την περιοχή της Ξάνθης», επισημαίνει ο καθηγητής.

ΠΟΥ: Σε νέα, επικίνδυνη φάση η πανδημία

Όπως υπογραμμίζει στην υπόλοιπη χώρα δεν είχαμε κυκλοφορία του ιού και αυτό φάνηκε από την παρακολούθηση μέχρι τώρα. «Τα αποτελέσματα της καραντίνας ήταν ικανοποιητικά γι’ αυτό δεν είχαμε δραστηριοποίηση του ιού σε άλλες περιοχές της Ελλάδος και γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει ο νους στον περιορισμό του ιού σε περιοχές, όπως την Ξάνθη».

Για είσοδο σε μία νέα, «επικίνδυνη φάση» καθώς οι χώρες ανοίγουν ξανά ύστερα από τα μέτρα καραντίνας ή περιορισμούς στις μετακινήσεις που είχαν εφαρμόσει, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Ο κόσμος εισήλθε σε μια νέα και επικίνδυνη φάση. Πολλοί άνθρωποι έχουν προφανώς κουραστεί να μένουν μέσα στο σπίτι τους. Οι χώρες θέλουν να ξανανοίξουν την κοινωνία τους και την οικονομία τους», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου.

Άμεση ενημέρωση τώρα και στο Google News - Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
«Ωστόσο ο ιός συνεχίζει να μεταδίδεται γρήγορα, παραμένει θανατηφόρος και η πλειοψηφία των ανθρώπων παραμένει εκτεθειμένη», πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι ο ΟΗΕ κατέγραψε χθες, Πέμπτη, περισσότερα από 150.000 νέα κρούσματα, έναν αριθμό ρεκόρ για μια μόνο ημέρα από την έναρξη της πανδημίας.

Σχεδόν το ήμισυ των κρουσμάτων καταγράφηκε στην αμερικανική ήπειρο και η πανδημία συνεχίζει να μεταδίδεται επίσης στη νότια Ασία και στη Μέση Ανατολή.

«Καλούμε κάθε χώρα και κάθε πολίτη να βρίσκεται στη μέγιστη επαγρύπνηση. Συνεχίστε να τηρείτε τις αποστάσεις σας, μείνετε στο σπίτι αν αισθάνεστε αδιαθεσία, συνεχίστε να καλύπτετε τη μύτη και το στόμα σας όταν βήχετε, φορέστε μάσκα μόλις κριθεί απαραίτητο, συνεχίστε να πλένετε τα χέρια σας, επέμεινε ο Τέντρος.