Κατήγγειλε παραβίαση δικαιωμάτων και αποχώρησε από την προανακριτική

Ο Δημ. Παπαγγελόπουλος φέρεται να τόνισε πως η επιτροπή δεν αποδέχθηκε μια σειρά αιτημάτων του, όπως η κατ’ αντιπαράσταση εξέτασή με τον Αντ. Σαμαρά. Για νέο πραξικόπημα από την προανακριτική μιλούν πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ολοκληρώθηκε ουσιαστικά η κατάθεση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής που σχετίζεται με το σκάνδαλο Novartis. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο κ. Παπαγγελόπουλος ήταν να ολοκληρώσει αύριο...
(Παρασκευή) την κατάθεσή του, όμως αποχώρησε σήμερα από την επιτροπή, καταγγέλλοντας πως παραβιάστηκαν βασικά δικαιώματά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαγγελόπουλος μαζί με τους συνηγόρους του κατήγγειλαν πως η επιτροπή δεν αποδέχθηκε μια σειρά από αιτήματα που είχε υποβάλλει το προηγούμενο διάστημα ο πρώην αναπληρωτής υπουργός, μεταξύ των οποίων η κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

«Παράνομη και άδικη η διαδικασία. Αποχωρούμε εις ένδειξη διαμαρτυρίας. Παραβιάστηκαν και τα στοιχειώδη δικαιώματα του κατηγορούμενου», φέρεται να δήλωσε ο συνήγορος του κ. Παπαγγελόπουλου, Δημήτρης Τσοβόλας.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, πλέον το πιθανότερο σενάριο είναι η προανακριτική να μην προχωρήσει στην εξέταση άλλων μαρτύρων, αλλά να ζητήσει προθεσμία για τη σύνταξη του πορίσματος που θα υποβληθεί στην Ολομέλεια. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η επιτροπή θα εκδώσει πόρισμα για την παραπομπή ή όχι του κ. Παπαγγελόπουλου στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, μέχρι τις 15 Ιουλίου.

«Είχαν προαποφασίσει την παραπομπή»
Κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζαν μεταξύ άλλων πως Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. αρνήθηκαν την εξέταση Σαμαρά και ουσιωδών μαρτύρων, καθώς είχαν προαποφασίσει την παραπομπή Παπαγγελόπουλου.

Αναλυτικότερα, οι πηγές αυτές σημείωσαν πως η προανακριτική Επιτροπή της Βουλής «ολοκλήρωσε σήμερα τις εργασίες της με ένα πραξικόπημα, όπως ακριβώς ξεκίνησε πριν από οκτώ μήνες». Και συνεχίζουν στο ίδιο ύφος, αναφέροντας τα παρακάτω:

«Η πλειοψηφία ΝΔ και ΚΙΝΑΛ δεν δίστασε να παραβιάσει ακόμη και τα στοιχειώδη δικαιώματα ενός ανθρώπου που κατηγορείται. Παρέκαμψε προκλητικά για μια ακόμη φορά, το σύνταγμα και τους νόμους του κράτους, απορρίπτοντας όλα τα αιτήματα που είχε δικαιωματικά ο πρώην υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. ΝΔ και ΚΙΝΑΛ δεν ήθελαν την κατ΄αντιπαράσταση εξέταση με τον Αντώνη Σαμαρά, δεν ήθελαν να εξεταστούν ουσιώδεις μάρτυρες  μετά την παράνομη διεύρυνση του κατηγορητηρίου.»

»Έδειξαν από την πρώτη στιγμή ότι η πλειοψηφία έχει προαποφασίσει την παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου και μάλιστα χωρίς να το κρύβουν οι υπουργοί της κυβέρνησης καθώς το προανήγγειλαν και από το βήμα της Βουλής.»

Το επιχείρημα ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος αποχώρησε από την Προανακριτική γιατί δεν ήθελε να απαντήσει στις ερωτήσεις της πλειοψηφίας, είναι απλά γελοίο. Τους διαψεύδουν τα πρακτικά αλλά και οι διαρροές που οι ίδιοι έκαναν και από τις οποίες φαίνεται ότι οι ερωτήσεις ήταν εκατοντάδες από την πλευρά της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.»

Κατασκοπία, η δημοσιοποίηση της συνομιλίας
Νωρίτερα, κατά την τοποθέτησή του στην επιτροπή, ο κ. Παπαγγελόπουλος φέρεται να δήλωσε πως η παράνομη καταγραφή και δημοσιοποίηση της συνομιλίας Παππά - Μιωνή συνιστά το έγκλημα της κατασκοπίας, καθώς αποκαλύπτει κρατικά μυστικά.

Κατά τον κ. Παπαγγελόπουλο αυτό το κατάπτυστο και παράνομο usb έπρεπε να σταλεί απευθείας στον εισαγγελέα πριν δημοσιοποιηθεί και μάλιστα από επιτροπή του Κοινοβουλίου. Επίσης, ο κ. Παπαγγελοπουλος φέρεται να «φωτογράφισε» μέλη της προανακριτικής επιτροπής ως συνεργούς του Ελληνοϊσραηλινού επιχειρηματία στο έγκλημα της κατασκοπίας.