Αποφάσεις - καταπέλτης από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου...

Όταν καταλύεται το κράτος δικαίου από το ίδιο το κράτος (αστυνομία, δικαιοσύνη), τότε υπάρχει και η λύση του Στρασβούργου. Δύο αποφάσεις του ΕΔΔΑ δικαιώνουν τα θύματα αστυνομικής βίας και βάζουν φραγμό στην...


 ατιμωρησία της ένστολης αυθαιρεσίας, δημιου­ρ­γώντας παράλληλα ισχυρό δεδικασμένο για αντίστοιχες υποθέσεις που φτάνουν στα ελληνικά δικαστήρια.

Εξευτελιστική μεταχείριση πολιτών κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης

«Η εισβολή ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας σε σπίτι υπόπτου και η απρόκλητη χρήση βίας για τη σύλληψή του συνιστούν εξευτελιστική μεταχείριση και αποτελούν πλήγμα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια», αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για μια υπόθεση ένστολης αυθαιρεσίας στο Contes της Γαλλίας που θυμίζει πολύ όσα διαδραματίστηκαν στο Κουκάκι τον Δεκέμβριο του 2019 κατά την αστυνομική επιχείρηση στο σπίτι της οικογένειας Ινδαρέ.

Ο 64χρονος Joseph Castellani κρίθηκε ύποπτος για απειλή και αντίσταση κατά της αρχής με χρήση βίας και δόθηκε εντολή να συλληφθεί από τις ειδικές δυνάμεις, οι οποίες εισέβαλαν στην οικία του και άσκησαν βία εναντίον του, χωρίς εκείνος να τους προκαλέσει και κυρίως χωρίς να διασφαλιστούν οι απαραίτητες εγγυήσεις για την παρέμβασή τους. Το «ντου» των πάνοπλων αστυνομικών στο σπίτι του Castellani έγινε με παραβίαση της εισόδου της οικίας, ενώ ο ύποπτος υπέστη σοβαρούς τραυματισμούς και οι αστυνομικοί τον ταπείνωσαν μπροστά στην οικογένειά του.

Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη, αλλά οι Γάλλοι δικαστές έκριναν δικαιολογημένη την παρέμβαση των ειδικών δυνάμεων και επιδίκασαν στον προσφεύγοντα ένα μικρό ποσό αποζημίωσης λόγω της μη παροχής ιατρικής περίθαλψης την ώρα που, τραυματισμένος, τελούσε υπό κράτηση.

Ο Γάλλος πολίτης, αφού εξάντλησε όλα τα ένδικα μέσα στην πατρίδα του, προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο διαπίστωσε πως «δεν έχει αποδειχθεί ότι η παρέμβαση των ειδικών δυνάμεων είχε αιτιώδη συνάφεια με το επιζήμιο αποτέλεσμα που υπέστη ο προσφεύγων». Επιπλέον, το Στρασβούργο, αναγνωρίζοντας τους σημαντικούς τραυματισμούς τού προσφεύγοντος και την ψυχική του ταλαιπωρία, επισήμανε ότι η παρέμβαση ειδικών δυνάμεων, οι οποίες συνήθως εμπλέκονται σε καταστάσεις ακραίας βίας, θα μπορούσε να συνεπάγεται ιδιαίτερους κινδύνους κατάχρησης εξουσίας και παραβίασης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Επομένως, αποφάνθηκε, η παρέμβαση τέτοιων μονάδων έπρεπε να περιβάλλεται από επαρκείς εγγυήσεις.

Στην απόφαση σημειώνεται ότι η επιχείρηση σύλληψης στο σπίτι του προσφεύγοντος έγινε με βίαιο τρόπο από ένοπλους αστυνομικούς, ενώπιον τρίτων ατόμων, χωρίς σωστό σχεδιασμό και ότι η φυσική δύναμη που χρησιμοποιήθηκε δεν ήταν αναγκαία. Πρόκειται για παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση του προσφεύγοντος και έτσι το δικαστήριο επιδίκασε να του καταβάλει το γαλλικό κράτος αποζημίωση για ηθική βλάβη ποσού 22.800 ευρώ.

Μέχρι να δικαιωθεί από το Στρασβούργο ο J. Castellani σύρθηκε ως κατηγορούμενος, όπως και ο σκηνοθέτης Δημήτρης Ινδαρές και οι δύο γιοι του που έχουν παραπεμφθεί σε δίκη για τα αδικήματα βίας κατά υπαλλήλων, εξύβρισης και απόπειρας παράνομης βίας, διατάραξης και λειτουργίας της υπηρεσίας, απείθειας, επικίνδυνης σωματικής βλάβης και οπλοκατοχής. Κατά την προκαταρκτική εξέταση της υπόθεσης, η οικογένεια Ινδαρέ προσκόμισε φωτογραφικό και βιντεοληπτικό υλικό το οποίο αποτυπώνει την αστυνομική βία την οποία υπέστησαν, ενώ κατέθεσε έγκληση σε βάρος των αστυνομικών....


 Διαβάστε ολόλκληρο το άθρο εδω