Το μάτι στην ακροδεξιά από Μηταράκη...

Η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ κατά της κυβέρνησης για τις εξώσεις χιλιάδων προσφύγων...

Τη βαθιά ανησυχία της για την απόφαση της κυβέρνησης, που ξεκίνησε να υλοποιείται από χθες, 1η Ιουνίου, να αποχωρήσουν από το σύστημα υποδοχής, σε πρώτη φάση, περίπου 9.000 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, τονίζει σε ανακοίνωσή της η...

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που προσθέτει ότι «το να αναγκάζονται οι άνθρωποι να αποχωρήσουν από τη στέγασή τους χωρίς να υπάρχει ένα δίχτυ ασφαλείας, ούτε μέτρα για να εξασφαλιστεί η αυτάρκειά τους μπορεί να οδηγήσει πολλούς στη φτώχεια και την αστεγία». Αναφέρει επίσης, ότι η κυβέρνηση αρνείται να ακούσει τις προτάσεις της. Την ίδια στιγμή, ο αρμόδιος υπουργός, Νότης Μηταράκης, υποστήριξε ότι «δεν μπορεί το Ελληνικό Δημόσιο να προσφέρει ούτε κατοικία ούτε επιδόματα στους πρόσφυγες, όπως δεν μπορεί να κάνει το ίδιο πράγμα και για τους Έλληνες».

Στην ανακοίνωσή της, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, αφού σημειώνει τις αλλαγές της κυβέρνησης και τη μείωση της περιόδου προστασίας από τους έξι μήνες σε 30 μέρες, ενώ στη συνέχεια εστιάζει στο ζήτημα:

«Η Υ.Α. έχει εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία της για την πρόωρη παύση της παροχής βοήθειας σε πολλούς αναγνωρισμένους πρόσφυγες, προτού να έχουν αποτελεσματική πρόσβαση στην αγορά εργασίας και σε προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, όπως προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία. Επίσης, η Υ.Α. έχει απευθύνει εκκλήσεις στην Ελλάδα να αυξήσει την εθνική ικανότητα υποδοχής σε δομές, διαμερίσματα, ξενοδοχεία αλλά και μέσω της παροχής μετρητών για την εξεύρεση στέγης.

Το να αναγκάζονται οι άνθρωποι να αποχωρήσουν από τη στέγασή τους χωρίς να υπάρχει ένα δίχτυ ασφαλείας, ούτε μέτρα για να εξασφαλιστεί η αυτάρκειά τους μπορεί να οδηγήσει πολλούς στη φτώχεια και την αστεγία. Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες που πλήττονται άμεσα δεν έχουν ένα σταθερό εισόδημα, υπάρχουν πολλές οικογένειες με παιδιά σε σχολική ηλικία, μονογονεϊκές οικογένειες, επιζήσαντες και επιζήσασες βίας καθώς και άλλες περιπτώσεις ανθρώπων με ιδιαίτερες ανάγκες. Η συνεχιζόμενη πανδημία του COVID-19 και τα μέτρα για τη μείωση της εξάπλωσής της έχουν δημιουργήσει επιπλέον προκλήσεις, περιορίζοντας τη δυνατότητα των ανθρώπων να μετακινηθούν και να βρουν εργασία ή στέγη.

Το να μετατίθεται ένα πρόβλημα από τα νησιά στην ενδοχώρα δεν είναι λύση. H Ύπατη Αρμοστεία έχει απευθύνει έκκληση στις αρχές για την εφαρμογή μιας σταδιακής προσέγγισης και να δοθεί μεγαλύτερο περιθώριο για την παράταση της βοήθειας σε ευάλωτους ανθρώπους που δεν μπορούν να αποχωρήσουν σε αυτό το στάδιο.»...
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ