Σαμψών...

Οι ανυποψίαστοι διαβάζουν όσα έρχονται στο πολιτικό προσκήνιο τις τελευταίες μέρες ως επίθεση της κυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ, στα πλαίσια της σύγκρουσης Μητσοτάκη -Τσίπρα.
Οι υποψιασμένοι που έχουν καλύτερη θέα λένε ότι...



 όσα συμβαίνουν προκύπτουν από την κλιμάκωση της σύγκρουσης Μητσοτάκη- Σαμαρά.

Ξέρουν τι λένε: Ό,τι φαίνεται να εκτοξεύεται κατά του Τσίπρα από το σύστημα του Πρωθυπουργού έχει στόχο τον Σαμαρά.

Υποδηλώνει ότι η αναμέτρηση των δύο ανδρών βρίσκεται πλέον στο κόκκινο. Και είναι ανελέητη: η εξαφάνιση του ενός είναι όρος επιβίωσης για τον άλλο.

Το πρώτο κύμα αναθυμιάσεων προήλθε από το φημολογούμενο «βέτο Σαμαρά» στον ανασχηματισμό. Η εξαφάνιση από το Υπουργικό Συμβούλιο όσων μετέχουν στα πλαίσια του συστήματος ποσοστώσεων με οποίο σχημάτισε την πρώτη κυβέρνησή του ο Μητσοτάκης είναι αιτία πολέμου.

Στην ουσία η αναλογική εκπροσώπηση Καραμανλικών και Σαμαρικών ήταν προϋπόθεση για να περάσει απαρατήρητο ο Μητσοτάκης το παρδαλό παζλ του Νεομητσοτακισμού: ο προσωπικός του μηχανισμός, οι εκ μεταφοράς από το σημιτικό ΠΑΣΟΚ, οι «τεχνοκράτες», οι λομπίστες συστημάτων εκτός πολιτικής και οι άνθρωποι του αφανούς εταίρου Βαγγέλη Βενιζέλου.

Αλλά οι Σαμαρικοί εξελίχθηκαν αρνητικά για την κυβέρνηση. Είναι αποτυχημένοι και επιπλέον δεν ξεκόλλησαν από τον Σαμαρά, όπως ήταν η επιδίωξη Μητσοτάκη. Ούτε καν διαψεύδουν δημοσιεύματα που τους κατατάσσουν ως ενεργούς στην ομάδας.

Αυτό είναι πρόβλημα: ή θα συνεχίσει με μια κυβέρνηση που σέρνεται ή θα μάθει να ζει με έναν πυρήνα αλαφιασμένων Σαμαρικών στη Βουλή.


Το δεύτερο κύμα της φουρτούνας έφερε τον ίδιο τον Σαμαρά αυτοπροσώπως στο προσκήνιο -εντελώς απροκάλυπτα απέναντι στον Μητσοτάκη.

Εκεί που ο επικοινωνιακός μηχανισμός του Μεγάρου Μαξίμου προσπαθούσε να πλασάρει ως «επιτυχία» την τηλεφωνική συνομιλία του Πρωθυπουργού με τον Ερντογάν-για την οποία δεν μας λένε ποιος είχε την πρωτοβουλία- ως προοίμιο διαλόγου, ο Σαμαράς ανέβηκε στον άμβωνα και εβόησε: «Στοπ-αυτό δεν θα το επιτρέψω».

Η εθνικιστική λογική ήταν ενσωματωμένη στον πυρήνα της πολιτικής παρουσίας του από τον καιρό του Αβέρωφ και θέριεψε με την καταστροφή που προκάλεσε στο Μακεδονικό.


Τώρα βγαίνει από το παρασκήνιο και προειδοποιεί τον Μητσοτάκη στα ίσια: «Μην τολμήσεις». Ποιος ελληνοτουρκικός διάλογος; Η Τουρκία «κοντεύει να “γκριζάρει” το μισό Αιγαίο» είπε στα ΝΕΑ. » Διάλογο με “πειρατές” δεν κάνει κανείς». Εννοεί δεν έχει την άδεια του ο Μητσοτάκης να κάνει.

Επιπροσθέτως του θυμίζει ότι τον παρακολουθεί στενά και στα θέματα της Νοβάρτις. Σ’ αυτό το μέτωπο είναι η απάντησή του στη διακίνηση νέων πληροφοριών για ένα ποσό 2,6 εκατομμύριο ευρώ που σχετίζεται με τον «μακάρι η Ελλάδα να είχε δέκα» Παπασταύρου. Για όσους δυσκολεύονται στα μαθηματικά: δέκα επί 2,6 κάνει 26.

Στην πραγματικότητα ο Σαμαράς είναι πλέον ένας Κουταλιανός της πολιτικής. Βρυχάται, αλλά δεν δαγκώνει. Τουλάχιστον τον Μητσοτάκη, που τον χρησιμοποίησε κανονικά.

Κατά τα λοιπά ποια «ανδρική σχολή;». Κρύφθηκε πίσω από την πλειοψηφία της Προανακριτικής -και το θλιβερό Κινάλ- για να μην πάρει πρόσκληση. Ακούει νυχθημερόν τον Παπαγγελόπουλο να τον δίνει σταγόνα- σταγόνα για θέματα που δεν είναι και τόσο «ανδρικά».

Η νέα επίθεση στον Μητσοτάκη τι είναι; Ο Κουταλιανός κάνει πρόβα για Σαμψών: ‘Αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων»…

 Γ. Λακόπουλος
anoixtoparathyro.gr