Ο Τραμπ απέλυσε ομοσπονδιακό εισαγγελέα αφού αρνήθηκε να παραιτηθεί

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απέλυσε τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, Τζέφρι Μπέρμαν, που με τις έρευνες του φαίνεται πως ενοχλούσε τον Λευκό Οίκο.

Την Παρασκευή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ουίλιαμ Μπαρ του είχε ζητήσει να παραιτηθεί αλλά εκείνος αρνήθηκε.


Ο Μπαρ επανήλθε στο θέμα και ανακοίνωσε πως ζήτησε χθες από τον πρόεδρο Τραμπ να τον αποπέμψει άμεσα και ότι έτσι έγινε.

Ο Μπέρμαν, ο οποίος ήταν επικεφαλής στις διώξεις κατά αρκετών συνεργατών του Τραμπ αλλά και στην πολύκροτη υπόθεση του Τζέφρι Έπστιν, δήλωσε πως έμαθε για την απομάκρυνσή του από τον Τύπο και επέμεινε πως θα παραμείνει στο πόστο του και θα συνεχίσει τις έρευνες του.

Μεταξύ άλλων επέβλεψε τη δίωξη εναντίον του Μάικλ Κόεν, του πρώην προσωπικού δικηγόρου του Τραμπ, παρέπεμψε σε δίκη δύο συνεργάτες του Τζουλιάνι και ξεκίνησε έρευνα για τις προσπάθειες του Ρούντολφ Τζουλιάνι, προσωπικού δικηγόρου του Τραμπ να αναζητήσει πληροφορίες στην Ουκρανία για τον γιο του Τζο Μπάιντεν.

Ο Μπαρ έκανε γνωστό πως ο επιλεγμένος νούμερο 2 του Μπέρμαν, αναπληρωτής εισαγγελέας Όντρει Στράους θα ασκήσει προσωρινά καθήκοντα δικαστή έως ότου οριστεί μόνιμος αντικαταστάτης.

«Ζήτησα από τον πρόεδρο να σας απομακρύνει από σήμερα, και το έχει πράξει», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπαρ εργάζεται σε αυτό. Αυτό είναι το υπουργείο του, όχι το υπουργείο μου... αυτό εξαρτάται στην πραγματικότητα από αυτόν. Δεν εμπλέκομαι», είπε ο Τραμπ σε μια προσπάθεια να κρατήσεις αποστάσεις και να επιρρίψει την ευθύνη για την ασυνήθιστη αυτή πρακτική στον Μπαρ.

Ο Τζέρολντ Νάντλερ, πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, δήλωσε ότι ξεκινά έρευνα για την αποπομπή του Μπέρμαν.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι δήλωσε ότι η απόλυση φαίνεται να έχει «χαμερπή και ανάρμοστα κίνητρα».

Αναφορά στους εισαγγελείς του περιφερειακού δικαστηρίου Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης κάνει και ο Τζον Μπόλτον στο βιβλίο του, το οποίο προσπάθησε να μπλοκάρει η δίοικηση του Τραμπ. Σε αυτό, ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, ισχυρίζεται ότι ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος κάποτε υποσχέθηκε στον Ερντογάν ότι θα εκδιώξει εισαγγελείς στο γραφείο του Μπέρμαν που ερευνούσαν την τουρκική τράπεζα Halkbank, για αποφυγή των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν.