Ακάθεκτος ο Ερντογάν...

0
Ακάθεκτος δρομολογεί τα σχέδιά του για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα (Πέμπτη) με τον...επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης Φαγιέζ αλ Σαράτζ.

Η συνάντηση αυτή έγινε μετά τις νίκες του κυβερνητικού στρατού της Λιβύης στο πεδίο της μάχης κοντά στην Τρίπολη και εν όψει ενός νέου γύρου συνομιλιών...
για την επίτευξη εκεχειρίας στην εμπόλεμη χώρα. Επίσης πραγματοποιήθηκε τη στιγμή που η Άγκυρα φαίνεται πως σχεδιάζει έρευνες στη Μεσόγειο, κάνοντας ακόμα ένα βήμα αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Μετά τη συνάντηση, ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Άγκυρα θα αυξήσει την υποστήριξή της στον Σαράτζ, υποστηρίζοντας πως ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ και οι υποστηρικτές του αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ειρήνη. Μάλιστα, πρόσθεσε πως η σύγκρουση στη Λιβύη μπορεί να επιλυθεί μόνο πολιτικά και υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, παρά το γεγονός πως η ίδια η Τουρκία, εδώ και πολλούς μήνες, έχει εμπλακεί και στρατιωτικά, καθώς έχει στείλει δυνάμεις όπως και drones που φέρουν πυραύλους.

Επίσης, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία και η Λιβύη θα προωθήσουν τις έρευνες και τη γεώτρηση πετρελαίου στην ανατολική Μεσόγειο, φανερώνοντας ξεκάθαρα τις προθέσεις του. «Η Τουρκία και η Λιβύη συμφώνησαν να ενισχύσουν τους διμερείς δεσμούς σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Μεσογείου», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας.

Κυρίαρχος ξανά ο Σαράτζ στην Τρίπολη

Οι δυνάμεις του Σαράτζ (GNA) ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της πρωτεύουσας Τρίπολης, μετά την ανάκτηση του τοπικού αεροδρομίου. Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η ανάκτηση του διεθνούς αεροδρομίου στην Τρίπολη -που εδώ και πολύ καιρό είναι εκτός λειτουργίας- αποτελεί την ισχυρότερη συμβολική νίκη για την κυβέρνηση της Λιβύης μέχρι στιγμής.

Σημειώνεται πως οι δυνάμεις του Χάφταρ, που υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Ρωσία και την Αίγυπτο, επιτίθενται στην Τρίπολη από τον Απρίλιο του 2019. Ωστόσο, η εντατική στρατιωτική υποστήριξη από την Τουρκία κατά τους τελευταίους μήνες βοήθησε τις κυβερνητικές δυνάμεις να απομακρύνουν τα στρατεύματα του Χάφταρ από την πρωτεύουσα.

Παράλληλα, μια νέα διπλωματική προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη για να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες, προκειμένου να επιτευχθεί μια διαρκής εκεχειρία σε αυτό το πολύ πλούσιο σε πετρέλαιο κράτος, που ωστόσο αυτή τη στιγμή σπαράσσεται από την εμφύλια διαμάχη.

Ωστόσο, σήμερα ο Σαράτζ δήλωσε πως δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τον Χάφταρ μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα...

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)