Σχέδια της ΕΛ.ΑΣ για αστυνομικούς «κάμερα-ΜΑΤ»...

Πληροφορίες που φαίνεται να σχετίζονται με το νομοσχέδιο περιορισμού των διαδηλώσεων μεταφέρει το «Έθνος», με την ΕΛ.ΑΣ να φαίνεται έτοιμη να προμηθευτεί 20 κάμερες υψηλής ευκρίνειας και έξι αναμεταδότες εικόνας. Το σχέδιο προβλέπει ένας αστυνομικό των ΜΑΤ να...

αναλαμβάνει τον ρόλο του «κάμεραμαν», καταγράφοντας τους διαδηλωτές. Παράλληλα, η αστυνομία δρομολογεί επίσης την «αγορά εικοσαετίας» στον εξοπλισμός της, με χιλιάδες ασπίδες, κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα, καθώς και μεγάλες ποσότητες χημικών, αλλά και drones επιτήρησης, με πρόσχημα την «καλύτερη φύλαξη του Έβρου».

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, στα σχέδια της ΕΛ.ΑΣ περιλαμβάνεται η αγορά υπερσύγχρονων καμερών, ενώ εντύπωση προκαλεί η ιδέα ότι ένας εκ των αστυνομικών των ΜΑΤ θα αναλαμβάνει τον ρόλο του «κάμεραμαν», καταγράφοντας το πλήθος.

Συνολικά η προμήθεια περιλαμβάνει 20 κάμερες υψηλής ευκρίνειας και έξι αναμεταδότες εικόνας ώστε τα πλάνα από τις επιχειρήσεις να φτάνουν στο επιχειρησιακό κέντρο.

Τα σχέδια αυτά φαίνεται να συνδέονται και με το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, που έχει κατατεθεί στη Βουλή, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις, καθώς βασίζεται σε χουντικό διάταγμα. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι, με «αόριστες» ερμηνείες, η αστυνομία θα μπορεί να απαγορεύει κάπια διαδήλωση, ενώ όποιος συμμετέχει σε «απαγορευμένη» κινητοποίηση θα τιμωρείται με φυλάκιση έως και ενός έτους.

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για «ποινικοποίηση» και μπλοκάρισμα των διαδηλώσεων προβλέπεται η σύσταση στο υπουργείο αυτοτελούς Υπηρεσίας υπό τον τίτλο «Διεύθυνση Πρόληψης της Βίας», που θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό, η οποία «συνιστά εφεξής, τον κεντρικό φορέα σχεδιασμού και υλοποίησης της “Εθνικής Στρατηγικής Πρόληψης της Βίας”».

Παράλληλα, φαίνεται να εγκαταλείπεται το σχέδιο να έχει ενσωματωμένη κάμερα κάθε αστυνομικός. Πρόκειται για μια πρόταση της Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, ύστερα από τις πρόσφατες καταγγελίες για αστυνομική βία, με θεωρητικό στόχο τον καλύτερο ελεγχο του τι έχει συμβεί σε τέτοιες περιπτώσεις.

Υπενθυμιζεται ότι στις αρχές του μήνα, δημοσίευμα της Καθημερινής, που επικαλείται πληροφορίες από «αρμόδιες» πηγές της αστυνομίας, έκανε λόγο για την «αγορά της εικοσαετίας» σε αστυνομικό εξοπλισμό.

Όπως αναφέρεται, τα χημικά που εκτόξευσαν το προηγούμενο διάστημα στον Έβρο οι αστυνομικές δυνάμεις εκτιμώνται σε 1.000 με 1.100 δακρυγόνα την ημέρα, με αποτέλεσμα, όπως σημειώνεται, «οι αποθήκες της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων να ξεμείνουν από πολεμοφόδια». Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως από τον Μάρτιο υπήρχε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη «έκτακτος» σχεδιασμός, ο οποίος δεν ολοκληρώθηκε, ενώ περιγράφει αναλυτικά μία τεράστια αγορά πολεμοφοδίων για τις αστυνομικές δυνάμεις της χώρας, τοποθετώντας την «αρχική τιμή» στα 20 εκατ. ευρώ. Χιλιάδες ασπίδες, κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα, καθώς και μεγάλες ποσότητες χημικών φέρεται να ετοιμάζεται να αγοράσει η ηγεσία της ελληνικής αστυνομίας, με αφορμή τα πολεμοφόδια που έχει μέχρι στιγμής χρησιμοποιήσει κατά τη διάρκεια φύλαξης των συνόρων στον Έβρο, με την αξία των αγορών να κινείται μεταξύ από τα 20 και να φτάνει έως και 34 εκατ. ευρώ. «Η αγορά της εικοσαετίας» περιλαμβάνει ακόμα σχέδια για αγορές νέων «Αιάντων», μικρών οχημάτων για επιχειρήσεις σε στενούς δρόμους, τεθωρακισμένων για την ΕΚΑΜ, drones επιτήρησης των συνόρων, καθώς και για ανακατασκευή λεωφορείων «κλούβας» των ΜΑΤ.

thepressproject.gr