Η ρύπανση από το «Σαμίνα» απειλεί την Πάρο

Τρέχουν να προλάβουν τα χειρότερα στην Πάρο, καθώς η ρύπανση που προέρχεται από το ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα» δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί. Τρία ειδικά σκάφη απορρύπανσης μαζί με ένα σκάφος του λιμενικού επιχειρούν να περιορίσουν τη ρύπανση στον κόλπο της Παροικιάς, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Η ωρολογιακή βόμβα από το ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα», που εδώ και 20 χρόνια βρίσκεται στον βυθό, στη θαλάσσια περιοχή Πόρτες, φαίνεται πως απειλεί σοβαρά πλέον τις γύρω ακτές του νησιού. Η δημοτική αρχή ενημέρωσε τους πολίτες και τους επισκέπτες έπειτα από 12 μέρες, ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας έκλεισε χαλαρά ραντεβού με τον δήμαρχο του νησιού για να συζητήσουν το θέμα στις 6 Ιουλίου....

Κάτοικοι και επισκέπτες εκφράζουν την ανησυχία τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο χειρισμός του θέματος διχάζει, καθώς κάποιοι θέλουν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους για να μη βλάψουν τον τουρισμό, ενώ άλλοι υποστηρίζουν πώς είναι η ευκαιρία να λυθεί οριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι είχε δρομολογηθεί η ανέλκυση του ναυαγίου από τη Δημόσια Αρχή Λιμένων που είχε μάλιστα προχωρήσει σε ανοικτό μειοδοτικό διαγωνισμό. Όμως ο υπουργός Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης προχώρησε στην κατάργηση της Δημόσιας Αρχής Λιμένων και ο διαγωνισμός παραπέμφθηκε στις καλένδες.

Στη διακήρυξη του διαγωνισμού γινόταν ιδιαίτερη αναφορά στους κινδύνους που εγκυμονεί το συγκεκριμένο ναυάγιο, τόσο για το περιβάλλον, όσο και στην ναυσιπλοΐα. Το κόστος που θα επιβάρυνε τον δημόσιο προϋπολογισμό ανερχόταν στα 1.240.000,00 ευρώ.

Αντιπαραθέσεις

Το θέμα προκαλεί πέραν τον άλλων πολιτικές αντιπαραθέσεις. Στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Πάρου μιλάει για «εμφάνιση σποραδικών ρύπων στη θαλάσσια περιοχή και ακτογραμμή της Παροικιάς».

Υποστηρίζει ότι από τις «12/06/2020 οπότε και ενημερώθηκε για πρώτη φορά η Λιμενική Αρχή για την ύπαρξη μικρής έκτασης ρύπανσης στην παράκτια περιοχή της Παροικιάς, πραγματοποιούνται έλεγχοι στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή ενώ ενημερώθηκε άμεσα η αρμόδια Δ/νση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του Υπουργείου Ναυτιλίας και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου.

»Ο Δήμος Πάρου προέβη σε περισυλλογή των ρύπων από την ακτογραμμή και έκτοτε διενεργεί ελέγχους και καθαρισμούς όπου απαιτείται, ενώ έχει προγραμματίσει δειγματοληψία και ανάλυση των θαλάσσιων υδάτων. Επίσης, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης με ειδική αντιρρυπαντική εταιρεία, διενεργεί συνεχείς έρευνες με ειδικό σκάφος και επεμβαίνει όπου και εφόσον απαιτείται σε καθαρισμό του θαλάσσιου χώρου. Επιπλέον, στην περιοχή του ναυαγίου του ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ, το Λιμενικό Σώμα, με ειδικό αντιρρυπαντικό σκάφος, εκτελεί καθημερινές εργασίες καθαρισμού με διελεύσεις και χρήση απορροφητικών υλικών.

»Με εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών συντάσσεται δικογραφία κατά των υπαιτίων. Στο πλαίσιο αυτό, διορίσθηκε πραγματογνώμονας – καταδυτικό συνεργείο, το οποίο διενήργησε αυτοψία στο ναυάγιο και λήψη δειγμάτων των πετρελαιοειδών ρύπων, ενώ ανάλογες ενέργειες έγιναν και από την πλοιοκτήτρια εταιρεία.»

efsyn.gr