Νέος «Τζορτζ Φλόιντ» στις ΗΠΑ...

Χωρίς τέλος η αστυνομική βία στις ΗΠΑ – Νεκρός 27χρονος ...
Ούτε ένα μήνα μετά την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς, που συνταράσσει ακόμη τις ΗΠΑ, άλλος ένας Αφροαμερικανός έπεσε νεκρός από αστυνομικές σφαίρες, πυροδοτώντας νέο κύμα σφοδρών ταραχών στην Ατλάντα.
Τη νύχτα του Σαββάτου - πρωί Κυριακής στην...
Ελλάδα, διαδηλωτές απέκλεισαν αυτοκινητόδρομο στην περιοχή, ενώ άλλοι συγκεντρώθηκαν στο εστιατόριο της αλυσίδας Wendy’s, έξω από το οποίο ο μαύρος νέος έπεσε νεκρός, καθώς προσπαθούσε να διαφύγει της σύλληψης, συμβάν που καταγράφηκε σε βίντεο.


Νεκρός ο Ρεϊσάρντ Μπρουκς

Πρόκειται για τον Αφροαμερικανό Ρεϊσάρντ Μπρουκς - πατέρας ενός μικρού κοριτσιού που μάλιστα είχε γεννέθλια - ο οποίος βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του στον χώρο του Wendy's, όπου περίμενε για να δώσει παραγγελία, αλλά αποκοιμήθηκε. Τότε κλήθηκε η αστυνομία.

Δυο αστυνομικοί - οι αρχές δεν έχουν δώσει τα ονόματα τους στη δημοσιότητα αλλά τα στοιχεία τους έχουν διαρρεύσει - και οι δυο λευκοί πήγαν να συλλάβουν τον Μπρουκς, με την αιτιολογία - κατά την αστυνομία πάντα - ότι ήταν πιωμένος.

Σύμφωνα με τα βίντεο που κατέγραψαν το περιστατικό, ο Μπρουκς εικονίζεται αρχικά στο έδαφος, έξω από το αυτοκίνητό του, να παλεύει με δύο αστυνομικούς. Αποσπά ένα τέιζερ από τον έναν αστυνομικό, που το χρησιμοποιούσε για να του κάνει ηλεκτροσόκ στο πόδι του και έτσι να τον ακινητοποιήσει. Δευτερόλεπτα αργότερα, ο Μπρουκς ελευθερώνεται κι αρχίζει να τρέχει. Ο ένας αστυνομικός τον καταδιώκει, χρησιμοποιώντας τέιζερ. Οι δύο άνδρες βγαίνουν από το πλάνο. Ακούγονται κατόπιν πυροβολισμοί και η φωνή κάποιου που φωνάζει «τον πέτυχα!». Το βίντεο εικονίζει κατόπιν τον Μπρουκς, πεσμένο στο έδαφος.





Ο Βικ Ρέινολντς, ο διευθυντής του Γραφείο Έρευνας της Τζόρτζιας (GBI) δήλωσε ότι τα βίντεο κατέγραψαν πως ο Μπρουκς απέσπασε τέιζερ, συσκευή που προκαλεί ηλεκτροσόκ από τον έναν από τους αστυνομικούς και προσπάθησε να διαφύγει. «Σε εκείνο το σημείο, ο αστυνομικός (...) βγάζει το όπλο του από τη θήκη του, πυροβολεί, πετυχαίνει τον Μπρουκς στον χώρο στάθμευσης κι εκείνος πέφτει», περιέγραψε ο Ρέινολντς.

Δικηγόροι που εκπροσωπούν την οικογένεια Μπρουκς επεσήμαναν ότι οι αστυνομικοί δεν είχαν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν θανατηφόρα βία, ακόμη κι αν εκείνος είχε χρησιμοποιήσει το τέιζερ, καθώς πρόκειται για μη θανατηφόρο όπλο. «Δεν μπορείς να πυροβολήσεις κάποιον εάν δεν έχει στρέψει όπλο εναντίον του», ανέφερε ο Κρις Στούαρτ, ένας από τους δικηγόρους.


Απόταξη των αστυνομικών και παραίτηση της αρχηγού
Η δήμαρχος της πόλης Κίσα Λανς Μπότομς, ανακοίνωσε πως έκανε δεκτή την παραίτηση που της υπέβαλε άμεσα η Έρικα Σιλντς, η λευκή αρχηγός της αστυνομίας, εξαιτίας του θανάτου του 27χρονου. Θα αντικατασταθεί από τον Ρόντνι Μπράιαντ, μαύρο αξιωματικό. «Δεν πιστεύω ότι αυτή ήταν δικαιολογημένη χρήση θανατηφόρας βίας και ζητήσαμε να αποταχθεί αμέσως ο αστυνομικός», υπογράμμισε. Ο Κάρλος Κάμπος, εκπρόσωπος της αστυνομίας της Ατλάντας, επιβεβαίωσε πως αποτάχθηκε ήδη ο αστυνομικός που φέρεται να πυροβόλησε και να σκότωσε τον Μπρουκς. Ο δεύτερος αστυνομικός που συμμετείχε στην αποπειραθείσα σύλληψή του τέθηκε σε αναγκαστική άδεια.


These are the two men that street executed . Atlanta Police have placed officer Devin Brosnan (right) on leave (hired in 2018) and fired Garrett Rolfe (left) (hired in 2013). The city's police chief has resigned. No arrests so far.
Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter
13,6 χιλ. άτομα συζητούν σχετικά με αυτό


Οργισμένες διαμαρτυρίες
Οργισμένες διαμαρτυρίες ξέσπασαν με το που έγινε γνωστή η δολοφονία. Δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αργά το απόγευμα κοντά στον χώρο του εστιατορίου, νότια του κέντρου της Ατλάντας, απαιτώντας να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον των αστυνομικών. Άλλοι διαδηλωτές έκαναν πορεία στη Διαπολιτειακή οδό 75 και σταμάτησαν την κυκλοφορία, πριν η αστυνομία, χρησιμοποιώντας πολλά περιπολικά, τους κόψει το δρόμο.

Protesters flooded the streets of Atlanta following the fatal shooting of 27-year-old Rayshard Brooks.

Brooks died after being shot by an Atlanta police officer at a fast-food restaurant late Friday night, according to the Georgia Bureau of Investigation. https://abcn.ws/3fjxFzR 
1.172 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό