Τα επίπεδα ραδιενέργειας αυξήθηκαν ξαφνικά στη βόρεια Ευρώπη

Επίσημοι φορείς από Φινλανδία, Σουηδία και Νορβηγία αναφέρουν πως εντόπισαν μία αύξηση στα ραδιενεργά ισότοπα σε όλη τη Σκανδιναβία και σε ορισμένες αρκτικές περιοχές. Τα χαμηλά προς το παρόν επίπεδα ραδιενέργειας ίσως να προέρχονται από πυρηνικό εργοστάσιο στη δυτική Ρωσία. Οι σουηδικές αρχές δήλωσαν πως δεν είναι δυνατόν να εντοπιστεί...
η πηγή της ραδιενέργειας, αλλά οι Ολλανδοί που ανέλυσαν τα δεδομένα από τους βόρειους γείτονές τους ισχυρίζονται πως η πηγή είναι η δυτική Ρωσία.
Τα ραδιονουκλίδια είναι τεχνητά, δηλαδή έχουν δημιουργηθεί από τον άνθρωπο. Η σύνθεση των νουκλιδίων υποδεικνύει ζημιά στο στοιχείο καυσίμου σε ένα πυρηνικό εργοστάσιο, αλλά δεν μπορεί να εντοπιστεί μία συγκεκριμένη τοποθεσία πηγής λόγω των περιορισμένων αριθμών των μετρήσεων. – Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Περιβάλλοντος Ολλανδίας
Οι Ρώσοι από την πλευρά τους αρνούνται οποιαδήποτε κατηγορία, με τον οργανισμό διαχείρισης πυρηνικής ενέργειας Rosenergoatom να δηλώνει πως τα δύο εργοστάσια της χώρας στα βορειοδυτικά λειτουργούν απρόσκοπτα με τα επίπεδα ραδιενέργειας να είναι σε φυσιολογικά επίπεδα, χωρίς να έχουν μεταβληθεί για όλο τον Ιούνιο.
Και οι δύο σταθμοί λειτουργούν υπό φυσιολογικές συνθήκες. Δεν έχουν γίνει παράπονα σχετικά  με τις επιδόσεις τους. Κανένα περιστατικό σχετικό με απελευθέρωση ραδιονουκλιδίων εκτός των δομών περιορισμού δεν έχει αναφερθεί.
Τα ελαφρώς αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας εντόπισε στη Σουηδία και το Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organisation, σημειώνοντας πως εντόπισε και αύξηση σε αρκετά ακίνδυνα ισότοπα στην ατμόσφαιρα της βορειοδυτικής Ευρώπης. Προς το παρόν η αύξηση που έχει παρατηρηθεί δεν είναι επικίνδυνη για τους ανθρώπους ή το περιβάλλον.