Έφτασε η ώρα του ανασχηματισμού...

 Νευρική κρίση στους υπουργούς και τους γαλάζιους βουλευτές...

Μπορεί η κασετολογία και το σιωπητήριο που επέβαλε το Μαξίμου γύρω από τον ανασχηματισμό να «πάγωσε» τις συζητήσεις, ωστόσο στο παρασκήνιο οι επερχόμενες αλλαγές στην κυβέρνηση είναι το προσφιλές θέμα ενασχόλησης των υπουργών και των «γαλάζιων» βουλευτών.

Η ώρα των αλλαγών, μάλιστα, δείχνει να...

φτάνει, καθώς ο πιθανότερος χρόνος πραγματοποίησης του πρώτου ανασχηματισμού του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο χρόνος λίγο πριν, λίγο μετά από την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, στις 7 Ιουλίου. Δεν είναι μάλιστα λίγοι όσοι τον προσδιορίζουν κοντά στις 15 Ιουλίου, πριν δηλαδή τα «μπάνια του λαού», όπως λέγαμε την εποχή πριν τον κορονοϊό.

Υπουργοί και Κοινοβουλευτική Ομάδα βρίσκονται πλέον σε νευρική κρίση, ενώ είναι σαφές πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνδέσει διορθωτικές κινήσεις του στον ανασχηματισμό με το Ταμείο Ανάπτυξης της ΕΕ και τις αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας σε σχέση με αυτό. Τελευταίες διαρροές, μάλιστα, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί ως συντονιστής στο οικονομικό και αναπτυξιακό επιτελείο ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, αποδίδοντας μάλιστα την έκθεσή του τελευταίως στη δημοσιότητα σε αυτή ακριβώς την εξέλιξη.

Οι ραγδαίες και καυτές εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν προϊδεάζουν για αλλαγές στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, εκτός και αν υπάρχουν σχεδιασμοί που δεν γνωρίζουμε, ενώ η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη εμφανίζεται ως εκ των φαβορί για την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Οι αντιδράσεις από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για το πού πήγαν τα χρήματα από τα 20.000.000 ευρώ για την καμπάνια για τον κορονοϊό στα μέσα ενημέρωσης θα κρίνουν το μέλλον του Στέλιου Πέτσα, που ο πρωθυπουργός πάντως φέρεται να θέλει στην κυβέρνηση, ενώ οι πληροφορίες επιμένουν πως δύσκολα θα σώσουν την παρτίδα υπουργοί όπως ο Γιάννης Βρούτσης και ο Χάρης Θεοχάρης.

Από τα «διλήμματα» του επικείμενου «διορθωτικού» το αν θα διατηρηθεί η τάση του Κυριάκου Μητσοτάκη να διατηρήσει την αναλογία των εξωκοινοβουλευτικών προσώπων στην κυβέρνηση ή θα αυξήσει την αναλογία των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ποιες γυναίκες θα χρησιμοποιήσει, καθώς έχει δεσμευτεί για μεγαλύτερη συμμετοχή τους στο νέο υπουργικό συμβούλιο και αν θα σηματοδοτήσει την περαιτέρω διεύρυνση με την υπουργοποίηση στελεχών της κεντροαριστεράς, με πρώτο τον πρώην υπουργό Γιάννη Μανιάτη.

Βασίλης Σκουρής

 ieidiseis.gr