Διπλωματικό παιχνίδι της Τουρκίας με την Ιταλία

Συνεχίζει την έντονη διπλωματική της κινητικότητα η Άγκυρα, προκειμένου να διαμορφώσει την κατάσταση που επιθυμεί η ίδια τόσο στη Λιβύη, όσο και στην ανατολική Μεσόγειο. 

Αυτή τη φορά, στο παιχνίδι έβαλε και την Ιταλία, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να έχει σήμερα (Παρασκευή) συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι ντι Μάιο, στην Άγκυρα.


Σημειώνεται πως ο ντι Μάιο προερχόταν από τη συμφωνία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών ανάμεσα σε Ιταλία και Ελλάδα, την οποία υπέγραψε ο ίδιος και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Θα εργαστούμε από κοινού...»
Ο Τσαβούσογλου, επιδιώκοντας προφανώς να προσαρτήσει τη Ρώμη στα τουρκικά σχέδια, δήλωσε μετά τη συνάντηση πως η Τουρκία θα εργασθεί από κοινού με την Ιταλία για την επίτευξη σταθερής ειρήνης και μιας πολιτικής διαδικασίας που θα αποδώσει αποτελέσματα στη Λιβύη. Πρόσθεσε μάλιστα πως οι δύο χώρες σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ μπορούν επίσης να συνεργαστούν στην ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης, ανάφερε πως η Τουρκία θέλει να εργαστεί μαζί με την Ιταλία για την ικανοποίηση ενεργειακών αναγκών της Λιβύης, όπως ο ηλεκτρισμός.

Μήνυμα για το εμπάργκο όπλων
Από την πλευρά του, ο ντι Μάιο έστειλε μήνυμα και στις δύο αντίπαλες πλευρές στη Λιβύη, να σεβαστούν το εμπάργκο όπλων. Επίσης χαρακτήρισε την Τουρκία ως «απαραίτητο εταίρο» και εξήρε την υποστήριξη που έδωσε η Άγκυρα στον ιταλικό λαό, όταν ο τελευταίος δοκιμάστηκε από την πανδημία του κορονοϊού.

Σημειώνεται πως χθες ο Τούρκος ΥΠ.ΕΞ. έκανε λόγο για «θετική προσέγγιση» ανάμεσα στους δύο προέδρους των ΗΠΑ και Τουρκίας (Ντόναλντ Τραμπ και Ταγίπ Ερντογάν, αντίστοιχα) και μάλιστα δόθηκαν οδηγίες (προς τα τουρκικά υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, καθώς και τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών) να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ επάνω στο ζήτημα της Λιβύης.

Υπενθυμίζεται τέλος πως η Τουρκία υποστηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας στην Τρίπολη, του Φαγέζ αλ Σαράτζ. Με την υποστήριξη της Άγκυρας, η ΚΕΣ απέκρουσε την επίθεση που είχε εξαπολύσει πριν από 14 μήνες εναντίον της Τρίπολης ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του Χαλίφα Χάφταρ που έχει την έδρα του στην ανατολική Λιβύη και υποστηρίζεται από τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.