Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2020

Πρόστιμο 30 χιλιάδων ευρώ στον Alpha για το fake βίντεο που έπαιξε ο Μάνεσης

Θα το θυμάστε, παρουσίασαν πλάνα του 2015 από την Ειδομένη και είπαν πως είναι σημερινά από τον Έβρο. Τα έδειξε ο Αlpha στην εκπομπή του Νίκου Μάνεση, την...
1η Μαρτίου. «Απίστευτες εικόνες. Ανοίγουν παντού συρματοπλέγματα, παιδεύεται ο άντρας των ΜΑΤ…» έλεγε ο Νίκος Μάνεσης. «Πάνε να καταγραφούν. Πέρασαν στην Ελλάδα, καταγράφονται. Περνάνε και άλλοι. Υπάρχει ένας αστυνομικός. Δεν επαρκούν οι δυνάμεις. Δεν επαρκούνε οι δυνάμεις… Δεν κρατιέται αυτή η λαοθάλασσα… Περνάνε, δεν μπορούν να κάνουνε κάτι. Παιδιά, αυτό γίνεται σε όλον τον Έβρο. Δείξτε την εικόνα στον κύριο Παναγιωτόπουλο. Περνάνε από παντού… Δεν κρατιέται αυτός ο πληθυσμός. Προσπαθήστε να γίνει αντιληπτό. Πέρασαν όλοι. Φύγανε. Πάει το συρματόπλεγμα. Τέλος. Πού είναι τα 67 άτομα που λένε ότι πέρασαν; Εμείς 100 άτομα έχουμε δει να μπαίνουνε μέσα μόνο από αυτό το σημείο… Όλοι οι Έλληνες να φρουρούσαν τα σύνορα, δεν θα έφθανε. Γιατί δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Δεν έχεις τη δυνατότητα να κάνεις τίποτα… Τα σύνορα λοιπόν φυλάσσονται κατά τρόπο εξαιρετικό. Αυτός είναι ο εξαιρετικός τρόπος που βλέπετε αυτήν τη στιγμή, βρε παιδιά. Μπήκανε όλοι, τέλος… Και είναι και ελάχιστη η δύναμη… Πέρασαν».

«Ενόψει αυτών καθίσταται σαφές ότι η εγκαλουμένη παραβίασε τις αναφερόμενες στο νομικό μέρος της παρούσας υποχρεώσεις της, μέσω της προβολής (εκ βαρείας αμελείας), από τους προστηθέντες συνεργάτες της, βίντεο παρελθόντος χρόνου ως σύγχρονου και της παραπληροφόρησης του κοινού σχετικά με το πραγματικό του περιεχόμενο» αναφέρει το ΕΣΡ στην απόφασή του. «Κατά συνέπεια, πρέπει να επιβληθεί στην εγκαλούμενη κύρωση και δη εκείνη του χρηματικού προστίμου. Περαιτέρω, με βάση την βαρύτητα των παραβάσεων και το κοινώς γνωστό μερίδιο τηλεθεάσεως του συγκεκριμένου τηλεοπτικού σταθμού, κρίνεται ότι το επιβλητέο πρόστιμο είναι εκείνο των 30.000 ευρώ».

Τι είχε πει μετά ο ίδιος ο Νίκος Μάνεσης; Ιδού: «Συνέβη μία σειρά σφαλμάτων: Ενώ βρισκόμουν στον "αέρα", μου παρουσιάστηκαν τα πλάνα ως ντοκουμέντα που "συμβαίνουν τώρα". Δεν έχει σημασία ποιος έσφαλε… Ως προϊστάμενος της εκπομπής οφείλω να αναλάβω ευθύνες. Το λάθος ξεκίνησε από μήνυμα τηλεθεατή, ο οποίος επικαλέστηκε link που παρέπεμπε σε είσοδο μεταναστών στον Έβρο. Το μήνυμα έχει σταλεί στις 12:35, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της εκπομπής. Tο σφάλμα έγινε στα τελευταία λεπτά της εκπομπής κι όταν το αντιληφθήκαμε ήταν αδύνατον να επανορθώσουμε, γιατί η εκπομπή είχε ολοκληρωθεί. Από ανθρώπινο λάθος και πίεση χρόνου οι εικόνες παρουσιάστηκαν στην εκπομπή σαν γεγονότα που συμβαίνουν τώρα».

Το ΕΣΡ στην απόφασή του επικαλείται και τα ellinika hoaxes και αυτό το γεγονός, από μόνο του, είναι από κωμικό έως και γελοίο. Ανεξάρτητη Αρχή της πλάκας τελικά.


e-tetradio.gr
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.