Οσμή σκανδάλου και στο Υπ.Μετανάστευσης - 133 εκατ. ευρώ για μόλις τρία ΚΥΤ σε Σάμο, Κω και Λέρο

Εξηγήσεις για τα 133 εκατ. ευρώ που ζητά από τον εθνικό προϋπολογισμό ο υπ. Μετανάστευσης Νότης Μηταρακης ώστε να κατασκευαστούν μόλις τρία ΚΥΤ σε Σάμο, Κω και Λέρο ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέποντας παράλληλα καταδίκες της χώρας στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Με σχετικό ερώτημα και αίτημα κατάθεσης εγγράφων που συνυπογράφουν 35 βουλευτές, ανάμεσά τους οι τομεάρχες Μεταναστευτικής Πολιτικής...
, Γιώργος Ψυχογιός, και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, χαρακτηρίζουν «υπέρογκο» το ποσό αυτό και επισημαίνουν ότι «εν μέσω οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, που η πανδημία προκάλεσε, τα δημόσια οικονομικά επιβαρύνονται με δυσβάσταχτο τρόπο απλά και μόνο για να δικαιολογηθούν οι εμμονικές πολιτικές της κυβέρνησης στο προσφυγικό».

Οι νησιωτικές κοινωνίες «βιώνουν την, χωρίς σχέδιο, υπερσυσσώρευση προσφυγικών και μεταναστευτικών πληθυσμών στις περιορισμένης δυναμικότητας δομές των νησιών τους και βρίσκονται σε μεγάλη αναστάτωση, ενώ οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως δηλώνουν, νιώθουν εξαπατημένοι και παραγκωνισμένοι από τις κεντρικές αποφάσεις», σημειώνουν και υπενθυμίζουν την αντίθεση των νησιωτών σε οποιαδήποτε σκέψη για λειτουργία επιπλέον δομών στα νησιά και τη διαφωνία τους στον σχεδιασμό για δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης.

Οπως επιπλέον προβλέπουν, η χώρα μας εκτός από το κόστος συντήρησης των δομών θα επιβαρυνθεί και από τις δεδομένες καταδίκες στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για πολλαπλές παραβιάσεις εγγυήσεων και δικλίδων των ευρωπαϊκών Οδηγιών.

Θυμίζουμε ότι η δομή της Αμυγδαλέζας είχε κοστίσει 10 εκατομμύρια ευρώ ενώ η ΒΙΑΛ στη Χίο είχε κοστίσει μόλις 1,5.

Επίσης, σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει πρόσφατα το υπουργείο Μετανάστευσης για το κόστος ανά φιλοξενούμενο, το ποσό των 133 εκατ. ευρώ που ζητά ο κ. Μηταράκης αντιστοιχεί σε δομές δυναμικότητας 50.000 ανθρώπων!

Γ.Π.
efsyn.gr