Στα 10 δισ. ευρώ η ζημιά φέτος στον τουρισμό

0
Κάτι παραπάνω από ορατός είναι ο κίνδυνος οι απώλειες του τουριστικού κλάδου να συμπαρασύρουν το σύνολο της οικονομίας, αναδεικνύοντας την επιβεβλημένη ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου, ώστε να μην είναι τόσο ευάλωτο σε κρίσεις όπως αυτή που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού.
Σύμφωνα με έκθεση της Ernst & Young (E.Y.) για τις επιπτώσεις του Covid-19 στον τουρισμό οι εκτιμώμενες απώλειες εισπράξεων...
του κλάδου για φέτος ανέρχονται στα 10 δισ. ευρώ, διατηρώντας μόλις οκτώ από τα 18,2 δισ. ευρώ εισπράξεων του 2019, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Τουρισμού.
Και αυτό είναι το καλό, το αισιόδοξο σενάριο. Μπορεί οι καλές επιδόσεις λόγω του αυστηρού lockdown να επιτρέψουν στη χώρα μας να πάρει μεγαλύτερο κομμάτι από τη σαφώς μικρότερη τουριστική πίτα έναντι των ανταγωνιστών, αλλά αυτό δεν αρκεί για να περιοριστεί η «χασούρα». Ούτε ενδεχόμενη παράταση της περιόδου τον Σεπτέμβριο, όπως σημειώνει η Ε.Υ.
Για να γίνει απόλυτα σαφές το μέγεθος του προβλήματος, ο τομέας του τουρισμού συνεισφέρει άμεσα το 11,7% του ΑΕΠ και έμμεσα μεταξύ 25,7% και 30,9%. Κατά τους μήνες αιχμής, η άμεση συνεισφορά στην απασχόληση φτάνει το 16,7% και η έμμεση 36,7%-44,2%, ενώ, κατά τα τελευταία χρόνια, ο τομέας έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη μείωση της ανεργίας.
Οι ετήσιες επενδύσεις στον τουρισμό φτάνουν τα πέντε δισ ευρώ, εκ των οποίων τα 1,9 δισ. αποτελούν εγχώρια προστιθέμενη αξία. Και φυσικά, η εξάρτηση ξεπερνάει κατά πολύ το 30% του ΑΕΠ στις παραδοσιακές τουριστικές –κυρίως νησιωτικές– περιφέρειες της χώρας και φτάνει ακόμα και το 80% τους μήνες αιχμής.
Μόνο στα ξενοδοχεία η ζημία θα φτάσει, για το σύνολο του έτους, τα 4,46 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,26 δισ. αφορούν τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας και τα 1,2 δισ. τα δωδεκάμηνης λειτουργίας.

Σενάρια

Στη μελέτη της Ε.Υ. περιλαμβάνεται και μια ενδεικτική εκτίμηση της πανδημίας στον ελληνικό τουριστικό τομέα της Ελλάδας σε βάθος διετίας καθώς και των προοπτικών ανάκαμψης μέχρι το τέλος του 2022 με βάση τρία σενάρια: βασικό, αισιόδοξο και απαισιόδοξο.
Στο βασικό σενάριο η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του κλάδου θα συρρικνωθεί στα 14 δισ. ευρώ, στο απαισιόδοξο στα 12 δισ. ευρώ και στο αισιόδοξο στα 16 δισ. ευρώ, δηλαδή μακριά από τα 22 δισ. ευρώ του 2019. Η μεγαλύτερη κάμψη και στα τρία σενάρια αναμένεται στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 και κυμαίνεται μεταξύ 41% και 53%, με το σενάριο βάσης να υπολογίζει τη συρρίκνωση στο 49%.


Σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (World Travel & Tourism Council - WTTC), η πανδημία αναμένεται να οδηγήσει σε απώλεια περισσότερων από 100 εκατ. θέσεων εργασίας στον τομέα του τουρισμού παγκοσμίως και μείωση του παραγόμενου ΑΕΠ κατά 2,7 τρισ. δολάρια. Οι επιπτώσεις της πανδημίας στον τουρισμό αναμένεται να είναι πέντε φορές βαρύτερες από την οικονομική κρίση του 2008.
EFSYN.GR

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)