Σουηδία vs Κούβα: τι πήγε λάθος;...

Η Σουηδία είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο. Η Κούβα από τις φτωχότερες. Έχουν μερικά κοινά σημεία.

 Λέγεται ότι έχουν ένα από τα...
πιο προηγμένα συστήματα υγείας στον κόσμο. Σχετικά με την πανδημία, βρέθηκαν μακριά από το επίκεντρο της κρίσης. Στην άκρη της Γηραιάς Ηπείρου, οι Σκανδιναβικές χώρες επλήγησαν πολύ λιγότερο από τη δυτική Ευρώπη. Η Κούβα ως νησί, αν και τουριστικό, είναι περισσότερο προστατευμένη. Αλλά αντιμετωπίζοντας τον κοροναιό, παρουσίασαν τελείως διαφορετικά αποτελέσματα.

H Σουηδία απέτυχε παταγωδώς. Έχει το θλιβερό ρεκόρ θυμάτων,
πολλαπλάσιων των υπόλοιπων σκανδιναβικών χωρών. Σε πληθυσμό 10, 2 εκατομμυρίων μετρούσε χθες 3.500 θανάτους, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων ήταν ηλικιωμένοι. Η υπουργός Υγείας ζήτησε ένα είδος συγνώμης: « Αυτό είναι πραγματικά σοβαρό και μια αποτυχία για την κοινωνία ως σύνολο ».

Με πληθυσμό μεγαλύτερο από τη Σουηδία (11, 3 εκατομμύρια) η Κούβα είχε 79 θύματα. Οι αριθμοί της είναι πολύ καλύτεροι και από γειτονικά κράτη-νησιά, όπως ο Άγιος Δομίνικος. (422 θάνατοι σε πληθυσμό 10, 2 εκατομμύρια).

Από τα διεθνή ΜΜΕ, το σουηδικό φιάσκο αποδίδεται στη « θεραπεία της αγέλης » που αποφάσισε να εφαρμόσει -μερικά- η κυβέρνηση. Αυτή δεν είναι ούτε η μισή αλήθεια. Η αλήθεια είναι ότι το άλλοτε διάσημο διεθνώς σουηδικό σύστημα υγείας και κοινωνικής πρόνοιας έχει τα τελευταία χρόνια ιδιωτικοποιηθεί και απαξιωθεί. Αντιγράφω από ένα ρεπορτάζ της Ντόιτσε Βέλλε: « Οι 3 στους 4 από τους άνω των 70 ετών, που θέρισε ο ιός, είχαν να κάνουν με την οργανωμένη γεροντική περίθαλψη… Σε 540 συνολικά γηροκομεία, το κατώτερο προσωπικό των οποίων απαρτίζεται από μετανάστες και πρόσφυγες. ..Το προσωπικό για λόγους οικονομικούς αδυνατεί να μείνει σπίτι όταν ασθενεί ».

Πολλά από τα γηροκομεία όπου σημειώθηκαν οι εκατόμβες, έχουν παραδοθεί σε ιδιώτες. Ένα από αυτά ήταν ο οίκος ευγηρίας Berga, όπου σε λιγότερο από έναν μήνα απεβίωσε το ένα τρίτο των φιλοξενούμενων. Την ευθύνη για τη λειτουργία των γηροκομείων, έχει στη Σουηδία η τοπική αυτοδιοίκηση. Στο επίκεντρο της επιδημίας, τον δήμο της Στοκχόλμης, η τρίτη ηλικία ήταν αρμοδιότητα δημοτικού συμβούλου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Το κόμμα αυτό έχει συχνά συμπλεύσει ψηφοθηρικά με τους ακροδεξιούς εθνικολαϊκιστές και από κοινού ζητούν περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις.

Η ανέκαθεν πρωτοπόρος στην πρόνοια Σουηδία, είχε τις λιγότερες κατά κεφαλή νοσοκομειακές κλίνες, από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ, παραμονές του κορωνοϊού. Το 96% των δήμων προετοιμαζόταν να προβεί εντός του 2020 σε περικοπές στον τομέα της περίθαλψης ύψους 2 δις. Οι διάδρομοι των νοσοκομείων ήταν ασφυκτικά γεμάτοι, όπως και κάθε άλλος χώρος εκτός θαλάμων. Γιατροί και νοσοκόμοι είχαν σηκώσει προ πολλού τα χέρια ψηλά: « Έχουμε εισαγωγές επειγόντων και συμβαίνει να μην προλαβαίνουμε να τους εξετάσουμε πριν περάσει 48ωρο ». Όλα αυτά πριν τη πανδημία.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Στ. Κουλογλου, πατήστε ΕΔΩ...