Ξένη Δημητρίου: Ανέλεγκτες οι offshore τριών πρώην υπουργών της Ν.Δ...

Συνεχίζεται και σήμερα Τρίτη, η μαραθώνια κατάθεση της Ξένης Δημητρίου στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, που εξετάζει το ενδεχόμενο παρεμβάσεων του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση της Novartis.

Κατά την κατάθεσή της, η κα Δημητρίου αιτιολόγησε την πρότασή της να μην προαχθεί ο οικονομικός εισαγγελέας, Παναγιώτης Αθανασίου, ο οποίος είχε καταθέσει στην Επιτροπή ότι...


του ασκήθηκαν πιέσεις.

«Ο κύριος Αθανασίου κρατούσε για τρία χρόνια (2014-2017) υπόθεση που αφορούσε offshore εταιρείες τριών βουλευτών της Ν.Δ. που είχαν χρηματίσει υπουργοί. Υπήρχε υλικό σε δεκάδες φακέλους με πολλά στοιχεία. Αυτό το υλικό εστάλη από τον αντικατάστατη του, κύριο Μπρη, στην κυρία Ράικου για συσχέτιση. Τελικά διαπιστώθηκε ότι η δικογραφία που είχε ζητήσει η κυρία Ράικου να συσχετισθεί, ήταν δική της δικογραφία και γνώριζε από τότε το θέμα. Ζήτησα να μην προαχθεί ο κ. Αθανασίου και για αυτό, αλλά και για το γεγονός ότι όταν κλήθηκαν εισαγγελείς από χώρες που είχαν εμπλεκόμενους, να συναντηθούν στη Χάγη για ανταλλαγή στοιχείων για τα Panama papers, είπε ψέματα στην υπηρεσία του ότι πήγε, ενώ αυτό δε συνέβη», φέρεται να κατέθεσε σήμερα η πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Χαρακτήρισε μάλιστα «μεγάλο σκάνδαλο το σκάνδαλο Novartis», που «καλώς ερευνάται από τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς. Η πίεση που έχει ασκηθεί από κάποιους κατηγορούμενους με όλα τα μέσα (μηνύσεις, στοχοποίηση κλπ.) στους εισαγγελείς Διαφθοράς είναι πρωτοφανής και αθέμιτη», τόνισε, μεταξύ άλλων, ενώ αναφερόμενη στην Ελένη Ράικου, εκτίμησε ότι «δεν θα μπορούσε να παραμείνει στην Εισαγγελία Διαφθοράς από την ώρα που μπήκαν λεφτά στον λογαριασμό της από την Novartis».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου καταλόγισε σε Γιάννη Αγγελή και Ελένη Ράικου «όψιμη» ανησυχία για πιέσεις από τον κ. Παπαγγελόπουλο, καθώς, όταν στις αρχές του 2018 κατατέθηκαν οι μηνύσεις Σαμαρά και άλλων κατά των εισαγγελέων και πολιτικών προσώπων, τις οποίες η ίδια έστειλε στη Βουλή, Αγγελής και Ραικου δεν είπαν το παραμικρό για πιέσεις, ούτε έκαναν λόγο περί Ρασπουτιν και άλλων τινών. Όπως κατέθεσε η κα Δημητρίου, αυτά ειπώθηκαν πολύ μετά τον Φεβρουάριο του 2018, τοποθετώντας χρονικά τις όποιες αιτιάσεις τους σε ένα χρόνο μετά. «Όψιμα τα λέει η Ράικου και ακόμη πιο όψιμα ο Αγγελής», φέρεται να είπε η μάρτυρας.

Αναφερόμενη στα όσα της είπε ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, περί δημοσιεύματος που του ασκούσε κριτική, η κα Δημητρίου κατέθεσε ότι ήταν μετά το ταξίδι του στη Βιέννη που ο τότε εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, της είχε πει ότι πίσω από το δημοσίευμα ήταν ο Δ. Παπαγγελοπουλος, χωρίς όμως να κάνει λόγο για πιέσεις κλπ. σχετικά με την υπόθεση της Novartis.

Απαντώντας σε ερώτηση του Γιάννη Ραγκούση για την επίσκεψη Τζανακοπουλου στον Άρειο Πάγο, η πρώην ανώτατη εισαγγελική λειτουργός ήταν κατηγορηματική στο ότι δεν αποτελούσε παρέμβαση. Όπως εξήγησε, επρόκειτο για ολιγόλεπτη επίσκεψη με αντικείμενο διαδικαστικά θέματα, χαρακτήρισε συνηθισμένο, πολιτικοί να ζητούν συνάντηση και να επισκέπτονται το Ανώτατο Δικαστήριο και αναφέρθηκε σε επίσκεψη που είχε δεχτεί από νυν υπουργό της Ν.Δ., όταν το κόμμα του ήταν στην αντιπολίτευση, για να την ρωτήσει για εκκρεμή προσωπική του υπόθεση και όπως φέρεται να είπε η κα Δημητρίου, «φυσικά και δεν τον ενημέρωσα».

Νωρίτερα, η επιτροπή αποφάσισε, όταν ολοκληρωθεί η εξέταση της πρώην Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, να καλέσει ως επόμενο μάρτυρα τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη.

Κατά τις ίδιες πηγές, την Πέμπτη, η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής θα συνεδριάσει προκειμένου να αποφασίσει ποια μέρα – κατά πάσα πιθανότητα την επόμενη εβδομάδα - θα συγκληθεί η Ολομέλεια, για την διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου.

Στο μεταξύ, η Γιάννα Παπαδάκου απέστειλε έγγραφο αίτημα στην προανακριτική επιτροπή, προκειμένου να της χορηγηθούν τα πρακτικά της κατάθεσης σε αυτήν του Σάμπυ Μιωνή.

Όπως αναφέρει στο αίτημά της η δημοσιογράφος, «επειδή πληροφορήθηκα από τον τύπο και μερίδα των sites ότι μέρος της κατάθεσης ενώπιον σας του Σάμπυ Μιωνή με αφορά . Επειδή προτίθεμαι να καταθέσω σε βάρος του έγκληση για ψευδορκία, απάτη, συκοφαντική δυσφήμιση και άλλα αδικήματα και επειδή έχω έννομο συμφέρον σας παρακαλώ, όπως μου χορηγήσετε τα πρακτικά της κατάθεσής του ενώπιόν σας»...

Πηγή: efsyn.gr