Το «mea culpa» της «Καθημερινής»...

Σάλος προκλήθηκε από πρόσφατο άρθρο του Στέφανου Κασιμάτη στην εφημερίδα «Καθημερινή» σχετικά με τη στολή των Ευζώνων και την... σκέψη του δημοσιογράφου να «ανανεωθεί» η στολή της προεδρικής φρουράς με γυναικείο μάτι.
«Ας πούμε, μια ποικιλία στα καλσόν, βρε αδελφέ! Αμάν πια με αυτά τα...


υπόλευκα και χοντροκομμένα που αναγκάζουν τα παιδιά να φορούν! Να φορέσουν κάτι πιο φίνο, πιο χαρούμενο· γιατί όχι δικτυωτά; Και αυτά τα αηδιαστικά και γελοία χοντροπάπουτσα, ώς πότε θα φοριούνται;» έγραφε μεταξύ άλλων ο δημοσιογράφος Στέφανος Κασιμάτης στη στήλη του -μια από τις δημοφιλέστερες της «Καθημερινής»- στη σελίδα 2 του φύλλου της εφημερίδας.

5072283

Διαβάστε την πλήρη αναφορά του Στέφανου Κασιμάτη στους Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς σε σημείωμά του της 24ης Απριλίου με τίτλο «στους τσολιάδες»:

«Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε την προεδρική φρουρά. Η επίσκεψή της είναι βέβαια εθιμοτυπική· ωστόσο, πιστεύω ότι προσφέρει μια ιστορική ευκαιρία από στυλιστικής απόψεως. Σκεφθείτε: έχουμε την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας να επισκέπτεται τη φρουρά της. Προσοχή: όχι μια οποιαδήποτε φρουρά, αλλά μια φρουρά η οποία αποτελείται από άνδρες ντυμένους από τη μέση και κάτω γυναικεία (μίνι φούστα, καλσόν).

Μέχρι τώρα είχαμε άνδρες στη θέση αυτή. Ανδρες οι οποίοι, όπως συμβαίνει συνήθως με το είδος μας, δεν έχουν ιδέα από γυναικείο ντύσιμο. Δεν είναι, λοιπόν, αυτή μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ανανεωθεί η στολή της προεδρικής φρουράς με γυναικείο μάτι; Ας πούμε, μια ποικιλία στα καλσόν, βρε αδελφέ! Αμάν πια με αυτά τα υπόλευκα και χοντροκομμένα που αναγκάζουν τα παιδιά να φορούν! Να φορέσουν κάτι πιο φίνο, πιο χαρούμενο· γιατί όχι δικτυωτά; Και αυτά τα αηδιαστικά και γελοία χοντροπάπουτσα, ώς πότε θα φοριούνται; Η Prada έχει κλασικά γυναικεία μοντέλα, με χαμηλό τακούνι, που είναι ό,τι πρέπει και αναδεικνύουν καλύτερα το πόδι. Διότι, ερωτώ, γιατί φοράει κάποιος φούστα και καλσόν, αν όχι για να δείξει τα πόδια του;

Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτε. Κατ’ αρχάς, περισσότερο γελοία από αυτή που είναι σήμερα δεν γίνεται η στολή της φρουράς. Με τις κατάλληλες παρεμβάσεις, όμως, μπορεί να αναδείξει την πρωτοποριακότητά της, η οποία έγκειται στο ανδρόγυνο στυλ της. Επισημαίνω σχετικώς ότι η φετινή Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου, που ασφαλώς θα είναι διαδικτυακή, θα είναι «γένους ουδετέρου». Εμείς, χάρη στην προεδρική φρουρά, είμαστε ήδη δεκαετίες μπροστά! Γιατί να μην αναδείξουμε αυτό το πλεονέκτημά μας;

ΥΓ.: Οταν ήμουν παιδί, παίζαμε με τα γνωστά ελληνικής κατασκευής στρατιωτάκια (τσολιάδες, αρχαίοι οπλίτες κ.λπ.), αυτά που σήμερα τα βρίσκεις μόνο στα παλιατζίδικα. Προσωπικώς, ποτέ στη ζωή μου δεν αγόρασα τσολιαδάκι. Λόγω της φούστας τους, τα ενέτασσα στην κατηγορία «κούκλες» – και, ως γνωστόν, τα αγόρια δεν παίζουν με κούκλες».


5063439

Οργή στα μέλη της Προεδρική Φρουράς

Οι αναφορές του Στέφανου Κασιμάτη για τους Εύζωνες και τη στολή τους προκάλεσαν οργή στους άνδρες της Προεδρικής Φρουράς, τόσο στα σημερινά μέλη της μονάδας όσο και σε Έλληνες που υπηρέτησαν παλαιότερα στην Φρουρά του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Με επιστολή του η οποία δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή στις 2 Μαϊου του 2020, ο Νικόλαος Γαβριλάκης, πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, απαντά στον Στέφανο Κασιμάτη για το δημοσιευθέν αιχμηρό κείμενο του δημοσιογράφου, υποστηρίζοντας ότι το άρθρο της 24ης Απριλίου ήταν κακόβουλο και παράλληλα απαιτούσε επισήμως την συγγνώμη της εφημερίδας.

«Η άγνοια του αρθρογράφου σχετικά με τις στολές της Προεδρικής Φρουράς καθίσταται σαφής, καθώς γίνεται λόγος για μόνο ΜΙΑ από τις στολές της Φρουράς. Την επίσημη ευζωνική στολή ή αλλιώς τα «Λευκά». Θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι υπάρχουν άλλες εφτά στολές της Π.Φ. και καμία από αυτές δεν περιλαμβάνει καλσόν. Τρεις από αυτές όμως περιλαμβάνουν λευκές μάλλινες κάλτσες. Οι κάλτσες αυτές είναι γνωστές στην κοινή καθομιλουμένη των ηπειρωτικών περιοχών της Ελλάδας ως βλαχόκαλτσες. Και είναι γνωστές με την ονομασία αυτή από πολύ πριν από την Επανάσταση του ’21. Δεν υπάρχει, λοιπόν, κανένας λόγος να αντικατασταθεί η λευκή κάλτσα στη στολή των Ευζώνων με κάποιο καλσόν, διχτυωτό ή μη, προς τέρψη αφενός της ανοησίας, αφετέρου της άγνοιας για την προέλευση των στοιχείων της ευζωνικής φορεσιάς του οποιουδήποτε φαντάζεται κάτι τέτοιο» γράφει ο Νικόλαος Γαβριλάκης απαντώντας στον Στέφανο Κασιμάτη και συνεχίζει: «Οσον αφορά τη φουστανέλα, την οποία ο αρθρογράφος ανούσια κι ανερυθρίαστα στηλιτεύει, σας πληροφορούμε ότι αποτελεί μετεξέλιξη του αρχαιοελληνικού χιτώνα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΣ του Συλλόγου Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς «στην αβάσιμη υπόθεση του αρθρογράφου ότι η στολή δεν μπορεί να γίνει περισσότερο γελοία, μπορούμε με ευκολία να αντικρούσουμε ότι η αρθρογραφία δημοσίως μπορεί, αν θέλει ο αρθρογράφος της, να γίνει περισσότερο γελοία, αλλά, ίσως, αξίζει τον κόπο να πρυτανεύσει η σκέψη ότι στη γελοιότητα μπορεί να μπει «φρένο» οσάκις η δημοσιογραφία αρύεται των αρχών του κώδικα δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος».

5063357

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της επιστολής του Νικολάου Γαβριλάκη, προέδρου του ΔΣ του Συλλόγου Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς

Η απάντηση της εφημερίδας «Καθημερινή»

Στο σημερινό πρωτοσέλιδο άρθρο της «Καθημερινής» με τίτλο «Οι Εύζωνοι και η Κ» που υπογράφει ο Κώστας Ιορδανίδης, ένας από τους παλαιότερους δημοσιογράφους και αρθρογράφους της εφημερίδας, δημοσιεύεται το επίσημο «mea culpa» για τις ατυχείς αναφορές περί των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς.

«Ο αγαπητός κατά τα άλλα συνάδελφος Στέφανος Κασιμάτης αναφέρθηκε με όρους άκρως προσβλητικούς για τη στολή της Ευζωνικής Φρουράς» παραδέχεται στο σημερινό πρωτοσέλιδο άρθρο της «Κ» και γίνεται αναφορά στην επιστολή του κ. Γαβριλάκη. «Τέτοιες απαντήσεις είναι θεμιτές, όχι όμως και ορισμένες χυδαίες επιθέσεις που δέχθηκαν η Κ και ο δημοσιογράφος της» συνεχίζει ο Κώστας Ιορδανίδης.

Κάνει μάλιστα αναφορά στην Ελένη Βλάχου, ιστορική εκδότρια της εφημερίδας «Καθημερινή», η οποία το 1985 είχε επαινέσει τον βουλευτή της ΝΔ Ελ.Καλογιάννη -ευρύτερα γνωστό σαν... Καλπογιάννη- ενώ η εφημερίδα είχε στηλιτεύσει την ενέργεια του βουλευτή να αρπάξει την κάλπη της ψηφοφορίας Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Δεν είναι “καρναβάλια” οι εύζωνοι της Προεδρικής Φρουράς, όπως δεν είναι “καρναβάλια” οι άντρες της βασιλικής φρουράς των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ στη Βρετανία. Είναι τα διαχρονικά σύμβολα της εθνικής ταυτότητος κρατικών οντοτήτων με ιστορία και ως εκ τούτου άξια σεβασμού» καταλήγει το σημερινό πρωτοσέλιδο άρθρο της Καθημερινής.

protothema.gr