IATA: Οι αεροπορικές μεταφορές δεν θα επανέλθουν πριν από το 2023...

Θα περάσει πολύς καιρός πριν επανέλθει η εναέρια κυκλοφορία στην προ της κρίσης κατάσταση, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ). Αν και η επανεκκίνηση αναμένεται να γίνει μέσα στο καλοκαίρι του 2020 με εσωτερικές συνδέσεις, η διεθνής κυκλοφορία εκτιμάται ότι...


θα αποκατασταθεί πλήρως το 2023.

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών, που εκπροσωπεί 290 εταιρείες-μέλη της, εκτιμά ότι η επιβατική κίνηση το 2021 θα είναι χαμηλότερη από αυτήν του 2019, υπό τον όρο ότι θα υπάρξει ανάκαμψη το τρίτο τρίμηνο του 2020 με την επαναλειτουργία των εσωτερικών συνδέσεων.

Αυτή η ανάκαμψη εξαρτάται από την ταχύτητα με την οποία θα ανοίξουν τα σύνορα και από τον ρυθμό της παγκόσμιας ανάπτυξης και ο αντίκτυπος στο τμήμα των πτήσεων μεγάλων αποστάσεων «θα είναι πολύ πιο σοβαρός και θα διαρκέσει περισσότερο», υπογραμμίζει η ΙΑΤΑ.

Στο πιο απαισιόδοξο σενάριο, αν δηλαδή οι περιορισμοί της κυκλοφορίας θα συνεχιστούν το τρίτο τρίμηνο του 2020, η ΙΑΤΑ προβλέπει ότι η επιβατική κίνηση (μετριέται με τον δείκτη RPK /Revenue passenger per kilometre που αντιπροσωπεύει τα έσοδα ανά χιλιομετρικό επιβάτη) θα μειωθεί κατά 34% το 2021.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η ΙΑΤΑ, το 58% των ερωτηθέντων επιβατών θα περιόριζε αρχικά τις μετακινήσεις του σε διαμονές στη χώρα του, πράγμα που σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του οργανισμού, Αλεξάντρ ντε Ζινιάκ, «καθιστά τα κοινά μέτρα υγειονομικής ασφάλειας για το αεροπορικό ταξίδι ακόμη πιο σημαντικά».

Ο Αλεξάντρ ντε Ζινιάκ φοβάται τον αντίκτυπο μονομερών μέτρων ενώ ανέφερε ότι διεξάγονται συζητήσεις σε διεθνές επίπεδο για τον καθορισμό ορισμένου αριθμού μέτρων ελέγχου και κοινών υγειονομικών μέτρων.

Η ΙΑΤΑ τάσσεται υπέρ του συνδυασμού διαφορετικών μέτρων -π.χ. χρήση μάσκας και θερμομέτρηση επιβατών- εν αναμονή της εύρεσης εμβολίου, ανοσοποιητικά διαβατήρια ή διαγνωστικά τεστ, διαθέσιμα σε μεγάλη κλίμακα.

Ο οργανισμός πάντως είναι εντελώς αντίθετος με τα μέτρα καραντίνας των επιβατών κατά την άφιξη, διότι όπως τονίζει «το 69% των ταξιδιωτών φέρεται να αρνείται να ταξιδέψει σε περίπτωση που τεθεί σε καραντίνα 14 ημερών», σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε σε επιβάτες.

Το μέτρο αυτό υιοθετούν μέχρι στιγμής η Ισπανία και η Βρετανία, τουλάχιστον καθ' όλη τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης...

Πηγή: efsyn.gr