H ΕΡΤ πληρώνει τις υποχρεώσεις της για δικαιώματα και το διαφημίζει ως στήριξη του πολιτισμού...

«Σειρά δράσεων για την έμπρακτη στήριξη των Ελλήνων καλλιτεχνών που αδυνατούν να εργαστούν λόγω κορονοϊού ανακοινώνει σήμερα η ΕΡΤ» αναφέρει το Δελτίο Τύπου.
Και ...

επαίρεται πως στηρίζει με 4,3 εκ. ευρώ τους ανθρώπους του Πολιτισμού. Και όλα αυτά, δώστε βάση, με απόφαση της Διοίκησης. Στη Διοίκηση τα μπράβο επομένως.

Υπάρχει μία λεπτομέρεια: κάποια από τα ποσά που παρουσιάζει αποτελούν εκκρεμότητες από το 2017, πνευματικά δικαιώματα σε ηθοποιούς, συνθέτες, στιχουργούς, τραγουδοποιούς, ερμηνευτές και μουσικούς.

Στο τραγούδι το μόνο καινούργιο είναι πως «θα προκαταβάλει τα δικαιώματά των δημιουργών και για το πρώτο εξάμηνο του 2020» ενώ θα «διευθετήσει άμεσα εκκρεμότητες προηγούμενων ετών που είχαν προκύψει -χωρίς υπαιτιότητά της- από τις συνεχείς μεταβολές στον τομέα της συλλογικής διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων». Θα δώσει στην «ΕΥΕΔ» και την «Αυτοδιαχείριση» συνολικά το ποσό των 1.050.000 ευρώ για πνευματικά δικαιώματα και 30.000 ευρώ στον GEA για συγγενικά δικαιώματα.

«Το ΔΣ παροτρύνει τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς της ΕΡΤ να αυξήσουν τις μεταδόσεις ελληνικών τραγουδιών σε σχέση με το ξένο ρεπερτόριο στο Πρώτο και το Δεύτερο Πρόγραμμα, προκειμένου να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι άνθρωποι του ελληνικού τραγουδιού» σημειώνεται στην ανακοίνωση και το δούλεμα συνεχίζεται. Πόσο παραπάνω ελληνικό τραγούδι να παίξει το Δεύτερο Πρόγραμμα αλήθεια;

Τι άλλο λέει πως δίνει η ΕΡΤ;

* Για τους ηθοποιούς, τους σεναριογράφους, τους σκηνοθέτες 313.500 ευρώ
* 100.000 ευρώ για τον «Διόνυσο» που αφορά τις αμοιβές Ελλήνων ηθοποιών από τις συμμετοχές τους σε ταινίες που προβλήθηκαν στην ΕΡΤ το πρώτο τρίμηνο του 2020,
* 124.500 ευρώ στους «Αθηνά» και «Ισοκράτης» για τη στήριξη των δημιουργών οπτικοακουστικών έργων
* 89.000 ευρώ σε δημιουργούς που δεν ανήκουν στους παραπάνω φορείς
* 714.000 ευρώ για την παραγωγή 12 ταινιών μεγάλου μήκους
* 2.205.000 ευρώ για 33 ταινίες που είχαν εγκριθεί το προηγούμενο διάστημα και θα χρηματοδοτηθούν εντός του 2020

e-tetradio.gr