Ο “Guardian” αποθεώνει την Ελλάδα: Η υπερηφάνεια έχει αντικαταστήσει το θυμό και την ντροπή

0
Στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης για τον κορονοϊό στην Ελλάδα, αλλά και στην τήρηση των μέτρων από τους πολίτες, αναφέρεται ο “Guardian” σε άρθρο του με τίτλο “Οι Έλληνες εκπλήσσονται με το χάος της Βρετανίας για την Covid καθώς η καραντίνα τους αίρεται μετά από 150 θανάτους”.

Η βρετανική εφημερίδα τονίζει την...
έγκαιρη λήψη σκληρών μέτρων που έχει οδηγήσει σε έναν από τους χαμηλότερους απολογισμούς θανάτων στην Ευρώπη.

Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται σε σαφή αντίθεση με τις τύχες ενός έθνους που συνήθως συνδέεται με φαινόμενα κοινωνικής ανυπακοής και ανικανότητας, απότοκα ενός «δυσλειτουργικού» κράτους.

Τώρα, ωστόσο, ενώ η Βρετανία δεν είναι βέβαιη αν θα χαλαρωθούν τα περιοριστικά μέτρα, οι Έλληνες προετοιμάζουν παραλίες και ξενοδοχεία για ένα πιθανό τουριστικό ρεύμα από τον Ιούλιο, αναφέρει το άρθρο.

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι μέχρι τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφύγει τον πειρασμό του κομπασμού, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη μεγαλύτερη στήριξη που έχει καταγραφεί για την κυβέρνησή του.

«Η υπερηφάνεια έχει αντικαταστήσει το θυμό και την ντροπή, συναισθήματα που επικρατούσαν κατά τη διάρκεια της πορείας με το τρενάκι του τρόμου που συνιστούσε η εγγύτητα της χώρας στη χρεοκοπία. Η εμπιστοσύνη στην ικανότητα των θεσμών του κράτους φέρεται επίσης να έχει επιστρέψει. Η ανθεκτικότητα που αποκτήθηκε επί χρόνια κρίσης ίσως είχε προετοιμάσει τους Έλληνες να αντεπεξέλθουν στην πανδημία, λένε αναλυτές», συνεχίζει το δημοσίευμα του Guardian.

Εγκώμια για Μητσοτάκη

Για τον πρωθυπουργό σημειώνεται ότι κινήθηκε αποφασιστικά, “παγώνοντας” την οικονομία – που μόλις άρχιζε να ανακάμπτει- και του αναγνωρίστηκε το γεγονός ότι έλαβε τις συμβυλές των ειδικών από την αρχή.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης κατάλαβε πως το χτυπημένο από τη λιτότητα ΕΣΥ θα κατέρρεε γρήγορα αν δεν επιτυγχανόταν συγκράτηση του ιού, κάτι στο οποίο βοήθησαν ειδικοί σε λοιμώδεις ασθένειες που βρέθηκαν στο προσκήνιο.

Σύμβουλος του πρωθυπουργού σχολιάζει στην εφημερίδα ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας άνθρωπος που δίνει προσοχή στις λεπτομέρειες, που διαβάζει κάθε μελέτη για την πανδημία και έρχεται σε επαφή με Έλληνες σε υψηλές θέσεις σε φαρμακευτικές εταιρείες στο εξωτερικό.

«Είχαμε επίγνωση των ορίων των δυνατοτήτων της Ελλάδας», προσθέτει ο σύμβουλος, σχολιάζοντας ότι δεν υπήρχε περιθώριο για επικοινωνιακά κόλπα.

Η εφημερίδα επικαλείται επίσης πολίτες και αναλυτές στην Ελλάδα που λένε ότι στη Βρετανία η κυβέρνηση Τζόνσον υποτίμησε τη σοβαρότητα του κορωνοϊού και ενδεχομένως να έδωσε αρχικά προτεραιότητα στην οικονομία έναντι της δημόσιας υγείας.

Πηγή: Guardian

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)