Bye bye του Κυριάκου στα κοιτάσματα της χώρας!...

Τι κρύβεται πίσω από την… προφητεία του πρωθυπουργού για τους υδρογονάνθρακες;
Σε μια προβληματική, αν όχι επικίνδυνη, πρόβλεψη προχώρησε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός αναφορικά με τις εξορύξεις υδρογονανθράκων. Τα...

σενάρια που πυροδότησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αγγίζουν –σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου– ακόμη και το ζήτημα της συνεκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της χώρας. Παράλληλα, τροπολογία που συμπεριλήφθηκε στο «περιβαλλοντοκτόνο» νομοσχέδιο περιπλέκει τα διεθνή πρότζεκτ των δικτύων με τις έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε επί λέξει την Τρίτη: «Με τις τιμές του πετρελαίου εκεί που βρίσκονται σήμερα είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν υπάρχει πραγματικό επιχειρηματικό ενδιαφέρον για νέες εξορύξεις πετρελαίου στη χώρα μας» και πρόσθεσε για την υφιστάμενη πετρελαιοπηγή στον Πρίνο ότι «αυτήν τη στιγμή κινδυνεύει, πολύ απλά διότι η επένδυση αυτή και η υφιστάμενη παραγωγική δραστηριότητα με πλήρεις αποσβέσεις πια δεν βγαίνουν με τις υφιστάμενες τιμές του πετρελαίου». «Αρα είναι πολύ πιθανό και όλη αυτή η συζήτηση να είναι συζήτηση που θα ξεπεραστεί από τις ίδιες τις εξελίξεις στην αγορά της ενέργειας» συμπέρανε.

Παράγοντες με γνώση, επάρκεια και εμπειρία στον συγκεκριμένο κλάδο στηλιτεύουν τα λεγόμενα, εγείροντας ζητήματα που αγγίζουν ακόμη και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Αρχικά θέτουν το ερώτημα σε ποια μελέτη βασίζει ο πρωθυπουργός τη συγκεκριμένη πρόβλεψη, τη στιγμή που κανένας δεν μπορεί να δηλώσει – πόσο μάλλον να τεκμηριώσει– ότι η πτώση της τιμής του πετρελαίου ήρθε για να μείνει. «Με δεδομένο ότι οι εξορύξεις σε Ιόνιο, Πατραϊκό κόλπο, δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει ήδη, τι σήμα δίνει ο πρωθυπουργός με τις αμφιβόλου πιστότητας προβλέψεις του;» διερωτώνται οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας: «Εφόσον οι δεσμεύσεις περί μεταβατικού καυσίμου είναι ξεκάθαρες, πώς η χώρα θα καλύψει τις μεγάλες ανάγκες φυσικού αερίου; Θα προτιμήσουμε τον ρόλο του αγοραστή αντί του παραγωγού;».

Επισημαίνουν δε ότι από την ημέρα που θα αρχίσει μια έρευνα, στην καλύτερη περίπτωση χρειάζονται πέντε χρόνια προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πρώτη εξόρυξη. Γι’ αυτό και αποσαφηνίζουν ότι δεν πρέπει να συγχέεται η έρευνα με την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. «Αλλο πράγμα να ξέρει μια χώρα ότι έχει κοιτάσματα κι άλλο η εκμετάλλευσή τους ανάλογα με τις διακυμάνσεις της αγοράς» είπαν χαρακτηριστικά και κατέστησαν σαφές ότι «ίσα ίσα, τώρα συμφέρει τη χώρα να γίνουν έρευνες».

«Ξέρετε πολλές χώρες στον κόσμο που δεν ερευνούν τα κοιτάσματά τους;» αναρωτιούνται, παραθέτοντας και τα παραδείγματα των Ισραήλ, Αιγύπτου και Κύπρου.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Άγγελου Προβολισιάνου, πατήστε ΕΔΩ...